Klemm kriv: Godina dana bezuvjetnog zatvora za izvlačenje novca i utaju poreza

srpanj 6, 2017 maxportal
Share Button

Josip Klemm, čelnik Udruge specijalne policije i vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm security, nepravomoćno je proglašen je krivim za izvlačenje novca iz svoje tvrtke te je osuđen na godinu dana zatvora.Nakon gotovo godine dana suđenja objavljena je presuda Josipu Klemmu. S obzirom da kazna nije veća od pet godina, Klemm neće morati odmah ići u zatvor, već će pravomoćnu presudu čekati na slobodi.

Klemma je tužiteljstvo ranije teretilo i za utaju poreza, no ta je inkriminacija u međuvremenu otpala pa je osuđen samo za štetu koju je počinio svojoj tvrtki.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Klemm od veljače 2005. do ožujka 2007. osmislio način na koji će iz svoje tvrtke “neosnovano obavljati isplate u svoju korist” pa je “nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa” na račune drugih tvrtki koje su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Istraga navodnih Klemmovih “financijskih malverzacija” pokrenuta je još 2014. no on tada nije uhićen jer je u tužiteljstvu iznio tzv. aktivnu obranu, tvrdeći da se može osjećati krivim ako je svoju tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikada ne bi oštetio državu.

Obrazlažući presudu sutkinja Maja Štampar Stipić rekla je da su Klemmu pri izricanju kazne u obzir uzete brojne olakotne okolnosti da je neosuđivan i ugledan poslovan čovjek, sudionik Domovinskog rata, predsjednik braniteljske udruge i obiteljski čovjek.

Otegonih okolnosti sud nije pronašao

U obrazloženju je navedeno da Klemm mora platiti troškove sudskog postupka, a što se tiče oduzimanja imovinske koristi, prema obrazloženju suda ona nije mogla biti oduzeta od tvrtki koje su isporučile račune za neobavljene usluge jer su sve te tvrtke u međuvremenu brisane iz sudskog registra.

Osim što mu je danas objavljena nepravomoćna presuda, zagrebački Županijski sud trebao bi raspravljati i o pravomoćnosti druge optužnice podignute protiv njega. Riječ je o slučaju Cibona, a osim njega optužen je i Ivica Lovrić.

Klemm i njegova obrana najavili su žalbu na nepravomoćnu presudu.Komentari
Share Button