Kolinda s Trumpovim potpredsjednikom i ruskim ministrom vanjskih poslova

veljača 18, 2017 maxportal
Share Button

Na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti susreli su se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i američki potpredsjednik Mike Pence. Na Twitteru je napisala kako joj je drago da dijeli entuzijazam u vezi s radom za dobrobit naših zemalja i snažne veze između Hrvatske i SAD.

Na rubu konferencije o sigurnosti predsjednica RH sastala se prijepodne s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, a potom i s predsjednicima Latvije i Litve te predsjednicom Estonije. U izaslanstvu s predsjednicom RH bio je i ministar vanjskih poslova RH Ivo Davor Stier.


Na pitanje je li joj Lavrov zamjerio izjavu o miješanju u unutarnje stvari susjednih država, predsjednica RH je odgovorila da je njezin stav o Rusiji uvijek bio isti, kao zemlji koja ima utjecaja u tom dijelu Starog kontitenta, što se među ostalim manifestira kroz investicije i gospodarsku djelatnost. Očekujem nastavak konstruktivnog dijaloga, međusobnog poštovanja i uvažavanja, istaknula je Grabar-Kitarović.

S Lavrovom se dogovorila da se poduzmu mjere kako bi se riješio problem zagađenja zraka iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu, kao i poteškoće nekih hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu. Moskva je nedavno ukinula, pa potom vratila dozvole nekim hrvatskim prehrambenim tvrtkama koje zbog europskih sankcija nisu izvozile na rusko tržište od 18 do 36 mjeseci.Komentari
Share Button