Naslovna » Naslovna » PRESUDA PERKOVIĆU I MUSTAĆU ODJEKNULA U NJEMAČKIM MEDIJIMA – EVO ŠTO PIŠU
perković, đureković, mustać

PRESUDA PERKOVIĆU I MUSTAĆU ODJEKNULA U NJEMAČKIM MEDIJIMA – EVO ŠTO PIŠU

Share Button

PRESUDA Perkoviću i Mustaću odjeknula je i u njemačkim medijima i javnosti. Presudu su zabilježili svi relevantni njemački mediji od nacionalne televizije do visokotiražnog tabloida Bild

‘Hrvatski bivši agenti osuđeni zbog ubojstva’, bilježi u svojem pregledu najvažnijih novih vijesti Bild presudu Perkoviću i Mustaču.

‘Oba Hrvata kriva su za sudjelovanje u ubojstvu protivnika režima Stjepana Đurekovića 1983. u bavarskom Wolfratshausenu, rekao je predsjedavajući sudac Manfred Dauster’, piše Bild i podsjeća kako je Hrvatska dvojicu agenata izručila tek 2014. – nakon ulaska u Europsku uniju. I to tek na pritisak Njemačke.

ARD izvještava da je sud zaključio kako Perković i Mustač nisu osobno sudjelovali u Đurekovićevom ubojstvu, ali su to naručili.

ARD-ov javni servis Tagesschau.de, jedan od najvažnijih novinskih portala u Njemačkoj, osuđujuću presudu Perkoviću i Mustaču tretirao je prijepodne kao glavnu vijest na svojoj naslovnici.

Bavarska televizija  je na svojem portalu objavila opširniji tekst pod naslovom ‘Sudac se odlučio na doživotni zatvor‘, u kojemu se ističe da su jedine opcije bile ili oslobađajuća presuda ili doživotni zatvor.
Navode da nije bilo čvrstih dokaza za umiješanost Perkovića i Mustača u Đurekovićevo ubojstvo, ali je zato predstavljen ‘bogat mozaik iskaza svjedoka, koji su saslušani tijekom 21-mjesečnog suđenja te puno dokumenata, koje su doduše optužba i obrana posve različito tumačile’.

BR napominje i da je Mustač istaknuo kako je proces bio proveden na fer način, te citira izjavu tužitelja Lienharda Weissa:

‘Državno odvjetništvo je u ovom suđenju, kao i u svakom drugom, djelovalo po zakonu i pravu. Ne postoji razloga za teorije zavjere. Također nema razloga za skrivanje bilo kakvih dokaznih materijala. Podsjeća se i na otpore u Hrvatskoj u vezi izručenja Perkovića te tzv. Lex Perković kojim je vlada Zorana Milanovića pokušala zaustaviti izručenje Njemačkoj. ‘To pokazuje koliko je snažan utjecaj starih struktura na politiku u ovoj balkanskoj državi. I Perković i Mustač do svojeg su izručenja imali snažne veze u državnom aparatu Hrvatske.’

Der Spiegel pak donosi kratku vijest o presudi  ističući da Perković i Mustač nisu svjedočili na suđenju. Đurekovića se opisuje kao ‘disidenta koji je bio od 1975. do  smrti bio suradnik njemačke tajne službe BND’

Maxportal/Foto:tagesschau.de


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

kolinda-huda-jama

Predsjednica Republike na pokopu u Mariboru: “Klanjam se svim žrtvama komunističkih zločina”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na mariborskom je groblju Dobrava odala počast žrtvama komunističkih zločina ekshumiranih …

-->