Naslovna » Izdvojeno » PRIJATELJI MAKEDONIJE: Još jedna velika pobjeda eurozastupnice Marijane Petir
Marijana Petir  i Poposki

PRIJATELJI MAKEDONIJE: Još jedna velika pobjeda eurozastupnice Marijane Petir

Share Button

NAKON što je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i službeno inaugurirala neformalnu skupinu „Prijatelji Makedonije“, i za to dobila podršku tridesetak svojih kolega, grčki zastupnici  njenu akciju pokušali su spriječiti planiranim inicidentom. No Petir ih je od toga uspjela odvratiti i time dobila još jednu bitku.

Naime, četvero grčkih zastupnika tražilo je od predsjednika Parlamenta Martina Schulza da ukine skupinu „Prijatelji Makedonije“ navodeći kao glavni razlog već dobro poznati spor oko imena.

Predsjednik Europskog parlamenta u svom odgovoru rastumačio je grčkim zastupnicima proceduralne aspekte funkcioniranja Parlamenta objašnjavajući, između ostalog, i razliku između službenih i neslužbenih grupa.

Govoreći o neslužbenim grupama, kakva je i ona koju je pokrenula Petir, Schulz skreće pozornost na članak 34. Poslovnika Europskog parlamenta u kojemu stoji kako zastupnici mogu osnivati neslužbene grupe vezane uz specifična pitanja koja ih zanimaju, te se navode uvjeti njihova funkcioniranja.

Grčki zastupnici objavili su u medijima da će skupina „Prijatelji Makedonije“ biti ukinuta jer nije dobila odobrenje Predsjedništva za osnivanje, no „kako je riječ o neformalnoj skupini, ona takvo odobrenje niti nije trebala dobiti pa je Predsjedništvo niti ne može ukinuti“, pojasnila je zastupnica Petir komentirajući dezinformacije koje su potekle iz grčkih medija, a slijedom kojih je primila i mnogo upita zabrinutih građana Makedonije kojima je inicirajući ovu skupinu povratila nadu u njihovu europsku budućnost.

„Predsjednik Schulz je pojasnio načine na koji Europski parlament funkcionira, a koji bi trebali biti poznati i grčkim kolegama. Žao mi je zbog njihove neinformiranosti, kao i zbog namjernog pogrešnog tumačenja odgovora koji su dobili“, istaknula je Petir.

Na pitanje hoće li ovo utjecati na daljnje aktivnosti grupe, Petir odgovara da grupa svakim danom ima sve veću podršku i da može samo jačati u svom djelovanju, a ono je orijentirano na promicanje Republike Makedonije, njezine kulturne baštine i identiteta, upoznavanje s reformama koje se provode i koje dovode do napretka, te ohrabrivanja zemlje na njezinu europskom putu kojeg zbog bilateralnog spora oko imena blokira upravo Grčka.

MP/Foto:facebook mp

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

petrov-2-nedjeljom-u-2

Božo Petrov nahvalio Pernara i Živi Zid, a Brkić: “Za njega i njegov diplomski me nemojte pitati”

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Božo Petrov gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”  kazao je da će zastupnike …

-->