Naslovna » Vijesti » Pravaši u ponedjeljak organiziraju prosvjed ispred ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića
tisucu-antifasista-slavilo-dan-ustanka-dosli-mesic-pupovac-slika-575013[1]

Pravaši u ponedjeljak organiziraju prosvjed ispred ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića

Share Button

AUTOHTONA hrvatska stranka prava u ponedjeljak 21. srpnja priprema prosvjedni skup ispred ureda Stjepana Mesića u Grškovićevoj ulici 13 u Zagrebu. Prosvjedni skup je najavljen u 12 sati.

U A-HSP-u bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića smatraju jednim od najistaknutijih pristaša održavanja za mnoge sporne proslave ustanka u Srbu. Zato je najavljen ovaj prosvjed.

Podsjećamo 27.srpnja 1941. u Srbu se dogodio prvi značajniji oružani sukob  srpskog stanovništva i vlasti NDH. Interpretacija tog događaja ostala je dvojbena. U Srbu su 27. srpnja 1941. srpski pobunjenici Torbica, Keča, Omčikus i Radenović osnovali četničkku brigadu s tisuću četnika. Pridružio im se  vođa srpskih komunista u Lici, Đorđe Đoko Jovanić, koji je bio je zapovjednik partizanskog odreda sa 60 srpskih komunista koji su se pridružili četničkom ustanku i sudjelovali u etničkom čišćenju hrvatskih civila u susjednom selu Boričevac. Mjesnog župnika monsinjora Jurja Gospodnetića su navodno živog ispekli na ražnju.

Do 1991. u Hrvatskoj taj se datum obilježavao kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske.

U Srbu je 25. srpnja 1990. održan Sabor u Srbu  na kojem je donesena tzv. Dekleracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda.  Neposredno poslje toga  izbila je balvan revolucija.

mp/Foto:arhiv


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

pedofil-sesvete

Pedofil u Sesvetama napao djevojčicu, odveo u podrum i tjerao da ga dira! Susjedi ga pretukli

Pedofil je pratio djevojčicu, napao je u stubištu, rukom joj začepio usta, odveo u podrum i …

-->