Naslovna » Vijesti » Putin zatvorio ventile Ukrajini
putin-plin-karikatura[1]

Putin zatvorio ventile Ukrajini

Share Button

Rusija je prekinula isporuku plina Ukrajini. Kako prenose agencije, Ukrajina do osam sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu nije platila ni dio duga za plin i sada će za isporuku tog energenta morati plaćati unaprijed, priopćio je ruski naftni div Gazprom nakon isteka roka za podmirenje plinskog duga.

Ukrajinska državna naftna kompanija Naftogaz nije platila niti za lipanjske isporuke plina, dodaje Gazprom, aludirajući na mogućnost da bi se Ukrajini opskrba plina mogla već sada prekinuti.

Danas, od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu, Gazprom, prema postojećem ugovoru,Naftogazu nalaže avansno plaćanje za isporuke plina… od danas će ukrajinska tvrtka dobiti samo onaj plin koji je platila, stoji u priopćenju.

Ukrajina i Rusija nisu noću na ponedjeljak postigle dogovor o cijeni plina te su pregovori u Kijevu završili su oko 2,30 sati ujutro po moskovskom vremenu (u ponoć u nedjelju po srednjoeuropskom).Ukrajinski plinski dug iznosi 1,95 milijarda dolara.

Ako Moskva prekine isporuku plina Ukrajini to bi pogodilo opskrbu EU-a. Rusija osigurava gotovo trećinu europskih potreba za plinom, a gotovo polovica uvozi se preko Ukrajine. Rusija i Ukrajina ne mogu se dogovoriti oko cijene plina. Posljednja ruska ponuda bila je 385 dolara za tisuću prostornih metara plina, stotinu dolara manje od dosadašnje cijene, ali je Ukrajina to odbila.

Ukrajina želi cijenu od 268,5 dolara, koliko joj je bilo ponuđeno dok je Viktor Janukovič bio na vlasti, no prošli je tjedan kao kompromisno rješenje predložila 326 dolara u prijelaznom razdoblju dok se ne postigne trajni dogovor.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger na pregovorima je predložio novi kompromisni prijedlog, ali ga je Moskva odbila. Oettinger je predložio da Kijev plati milijardu dolara odmah, a ostalo u mjesečnim ratama, dok bi cijena plina bila 385 dolara zimi i oko 300 dolara ljeti

HRT

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

images_cms-image-0000546251

BRUNA ESIH: Glasala sam za Vladu, ali Nina Obuljen nije moj izbor ni želja birača HDZ-a

BRUNA ESIH jučer u Saboru, iako se prijavila za raspravu o povjerenju novoj Vladi, nije dobila …

-->