Naslovna » Hrvatska » REGISTAR: Spominjalo se 150.000 a za godinu i pol brisano samo 55 lažnih branitelja
branitelji

REGISTAR: Spominjalo se 150.000 a za godinu i pol brisano samo 55 lažnih branitelja

Share Button

Od objave Registra hrvatskih branitelja u prosincu 2012. policija je do sredine kolovoza nadležnim državnim odvjetništvima podigla četrdesetak kaznenih prijava zbog sumnje da je su krivotvorenjem službenih isprava stekli status branitelja. U isto vrijeme od 1910 prijava policija je odbacila 65o  kao neosnovane, a ostale su u fazi provjere.

 U Registru se nalazi se 501 tisuća branitelja, a izazvao je veliku pozornost javnosti zbog  procjena da je u njemu čak 150 tisuća “lažnih branitelja”. Zakonom je propisano da će za  ‘lažne’ branitelje odgovarati i zapovjednici koji su izdavali lažne potvrde o sudjelovanju u ratu. 

U ožujku prošle godine Ministarstvo branitelja, MORH, Ravnateljstvo policije i Državno odvjetništvo dogovorili su zajedničko povjerenstvo u kojem će se objedinjavati svi podaci, stvarati jedinstvena baza podataka dostupna svim institucijama za utvrđivanje i progon lažnih branitelja, kako bi se utvrdio stvaran i konačan popis onih koji su branili Domovinu. Pod nepravilnostima se podrazumijevaju prijave protiv pojedinaca za koje građani smatraju da su na nezakonit način priskrbili status hrvatskog branitelja, ali i tehničke pogreške u osobnom ratnom putu.

– Sve zaprimljene prijave na Registar branitelja, bilo potpisane, bilo anonimne, a njih je nekoliko tisuća, proslijeđujemo Ravnateljstvu policije, navode u Ministarstvu branitelja.

Ministar branitelja Predrag Matić zadovoljan je rezultatima objave  Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata:

–  Svrha Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nije da bude ‘lista za odstrel’. Registar može biti pomoćni alat u istražnim i sudskim procesima nadležnih institucija. Dosad je 55 lažnih branitelja izgubilo prava koja su imali. Znamo li da jedan lažni branitelj Hrvatsku košta milijun eura lako je izračunati da smo tim dosad uštedjeli 55 milijuna eura, nasuprot 30.000 kuna koliko je stajala objava Registra, zadovoljan je ministar Matić


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

sesvete-ocevid

UHIĆEN DVOSTRUKI UBOJICA IZ DUBRAVE! Motiv ubojstva – svađa sa sinom i otmica djeteta

POLICIJA je uhitila muškarca D. B. kojega sumnjiči da je sinoć u zagrebačkoj Dubravi nožem …

-->