Naslovna » Naslovna » Riječki nadbiskup Ivan Devčić napao Frljića: Zašto vrijeđate svetosti nas vjernika
devcić

Riječki nadbiskup Ivan Devčić napao Frljića: Zašto vrijeđate svetosti nas vjernika

Share Button

Riječki nadbiskup Ivan Devčić reagirao je na sadržaj kazališne predstave ‘Hrvatsko glumište’ Olivera Fraljića potaknut pismom jedne vjernice, kazavši da su “bezočno profanirani i obeščašćeni najsvetiji kršćanski simboli: euharistija, križ i Gospa”.

U pismu vjernice, koje je riječka nadbiskupija objavila na svojim internetskim stranicama ne navodeći vjerničin identitet, stoji da predstava ‘izaziva u najmanju ruku zgražanje te duboko vrijeđa kršćane i Crkvu zbog okrutnog načina da kršćanske simbole i svete predmete koriste kao perverzne rekvizite u predstavi’. Uz to opisani su tijek predstave i prizori u kojima se pojavljuju vjerski simboli poput kipa Gospe ili križevi, slika Posljednje večere i simbolični prikazi dijelova euharistijskog slavlja.10343678_389906757830427_8754173405902043251_n1-628x330[1]

Nadbiskup Devčić na internetskim stranicama nadbiskupije navodi da je dobio brojna pisama u kojima vjernici upozoravaju da se u predstavi vrijeđaju kršćanske vrijednosti. Ističe da se Rijeka želi predstaviti kao tolerantan grad te pita kakva je to tolerancija ‘koja na najgrublji način vrijeđa ono što je drugima najsvetije, a da pritom nitko u ovoj sredini na to ne reagira’.

Nadbiskup pita i je li zbog toga opravdan osjećaj vjernika koji mu se žale da se osjećaju nezaštićenima i građanima po kojima svatko može “pljuvati”.

‘Potrebna je neizmjerna doza drskosti da se euharistija i križ povežu, vjerojatno i identificiraju, s ustaštvom te se na taj način sve koji vjeruju u Isusa Krista kao svoga Spasitelja na neki način proglasi ustašama koje treba istrijebiti iz ovog društva i svijeta. Nije li to dozivanje zloduha prošlosti, a ne oslobađanje od njih?’, napisao je nadbiskup Devčić.

Ne dovodeći u pitanje umjetničke slobode, Devčić u ime svih vjernika poziva ‘da se takva skrnavljenja i vrijeđanja više ne ponove’, a pogotovo ne ‘iz kuće koja je po svom poslanju pozvana promicati sve ono što uzdiže i oplemenjuje’.

D. L.
Hina


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

petrov-2-nedjeljom-u-2

Božo Petrov nahvalio Pernara i Živi Zid, a Brkić: “Za njega i njegov diplomski me nemojte pitati”

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Božo Petrov gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”  kazao je da će zastupnike …

-->