Naslovna » Hrvatska » Saborski Odbor bez rasprave o Lozančiću, MOST podržao HDZ, Ranko Ostojić ogorčen

Saborski Odbor bez rasprave o Lozančiću, MOST podržao HDZ, Ranko Ostojić ogorčen

Share Button

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku neće raspravljati o smjenama u sigurnosno-obavještajnom sustavu budući da je vladajuća odbila da se ta točka uopće stavi na dnevni red što je tražio SDP na čelu s Rankom Ostojićem.

Time je izbjegnura rasprava o pokretanju postupka razrješenja čelnika SOA-e Dragana Lozančića što se očekivalo s velikom pažnjom.

Za njeno skidanje glasovali su članovi Odbora iz redova HDZ-a, HSLS-a, Mosta te zastupnik albanske manjine koja je dio Bandićevog kluba.

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić također je glasovala protiv rasprave o smjeni ravnatelja SOA-e iako je ranije u sabornici zastupala drukčiji stav.

Za raspravu je glasovao Josip Salapić (HDSSB), koji poručuje kako Odbor ne bi trebao šutjeti, nego raspravljati kad je u pitanju nacionalna sigurnost. Postoje li zakonski razlozi za smjenu, o tom po tom. Treba raspraviti, ne štitimo nikoga, trebamo štititi zakon, poručio je.

Predsjednik odbora Ranko Ostojić upozorava da vladajući odbijaju raspravu o smjeni Dragana Lozančića i predstojnika Vijeća Ureda za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića.

“Tražit ću tumačenje oko toga na koji način se zapravo može nadglasavati odnosno skidati s dnevnog reda raspravu. Naime, većina očito ne želi niti razgovarati o temi, iako znaju da mogu odbiti bilo kakav zaključak koji bi bio predložen od strane onih koji čine manjinu u odboru. Ali strah od rasprave je logičan, a javnost ostaje uskraćena za priliku da dobije takvu informaciju”, rekao je Ostojić.

Najavio je mogućnost da SDP pokrene osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo što se zapravo dogodilo u SOA-i.

Očito je da ćemo vjerojatno doživjeti istu situaciju kao tu, a to je da će vladajući pokušati i nadglasavanjem zaustaviti da se o ovoj situaciji išta sazna, rekao je Ostojić.

Naglasio je da je za slijedeću sjednicu predviđeno izvješće SOA-e za prošlu godinu:

“Baš me zanima tko će ga braniti i nadam se da nikome neće pasti na pamet da tako nešto skine s dnevnog reda, ali ako ja ne budem s druge strane imao onoga s kime mogu razgovarati, onda ću ja to skinuti s dnevnog reda jer je to moje pravo”, poručio je bivši ministar MUP-a.

Odbor je raspisao natječaj za predsjednika i članove Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi jer je prošlom sazivu mandat istekao u listopadu prošle godine.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić tajnici Odbora je kazao da za sljedeću sjednicu pripremi javni poziv za Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti.

Podsjetimo da je Lozančićevo razrješenje prije više od deset dana potpisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, tvrdeći da je prekršio zakon i da je ona u njega izgubila povjerenje.

Budući da je Predsjednica prvi korisnik informacija najvažnije Sigurnosno obavještajne službe nalazimo se u apsurdnoj situaciji. Lozančić svako jutro šalje izvješća Predsjednici, a ona mu ne vjeruje.

U  država s dužom demokratskom tradicijom to bi se zvalo tihi državni udar ravnatelja tajna službe.

MP/xropix

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

petrov-2-nedjeljom-u-2

Božo Petrov nahvalio Pernara i Živi Zid, a Brkić: “Za njega i njegov diplomski me nemojte pitati”

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Božo Petrov gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”  kazao je da će zastupnike …

-->