Naslovna » Vijesti » Slovaci žele izaći iz Europske unije, Česi već prikupljaju potpise za izlazak iz EU
fico, robert, eu

Slovaci žele izaći iz Europske unije, Česi već prikupljaju potpise za izlazak iz EU

Share Button

Premijer Fico je rekao da Slovačka neće prihvatiti tzv. izbjeglice, a Europskoj uniji žele reći – zbogom. Priprema se postupak za suspenziju članstva. Česi idu korak dalje, skupljaju potpise i na putu su izlaska iz Europske unije.


“Ne prihvaćamo obvezne kvote migranata i nećemo ih prihvaćati u praksi.” – objasnio je stav svoje zemlje Robert Fico.

Najprije će slovačka vlada podnijeti tužbu Europskom sudu pravde za pogrešan postupak glasovanja u vijeću ministara unutarnjih poslova. U slučaju odbijanja ili bilo kakve kaznenih sankcija protiv Slovačke, pokrenut će se postupak za obustavu sudjelovanja Slovačke u aktivnostima EU.

Česi već prikupili  52.000 potpisa

“Apeliramo na češki parlament da prihvati ustavni zakon koji omogućuje građanima Češke da odlučuju na referendumu o izlasku Češke Republike iz Europske unije” – piše u peticiji koju je objavila Sloboda i Direktna demokracija na portalu www.petice24.com

Odobrenje od strane Europske unije obveznih kvota izbjeglica je temeljno kršenje suvereniteta i neovisnosti Češke Republike. Ovaj zakon se može usporediti s događajima u ožujku 1939. godine te u kolovozu 1968. godine. Nakon takvog kršenja zakona naše države, pokreće se napad na demokratska prava i slobode Čeha – poručuju organizatori peticije potencijalnim potpisnicima.

U roku od 24 sata našu online peticiju potpisalo je 42.000 ljudi. Nešto kao što je ovo u povijesti interneta nije bilo do sada. Što govore češki mediji? Osim nekoliko iznimki, ovaj precedentni prosvjed čeških građana mediji su ignorirali – ističu organizatori peticije na svojem facebook profilu.

M. Glavinić /Foto:NP

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

images_cms-image-0000546251

BRUNA ESIH: Glasala sam za Vladu, ali Nina Obuljen nije moj izbor ni želja birača HDZ-a

BRUNA ESIH jučer u Saboru, iako se prijavila za raspravu o povjerenju novoj Vladi, nije dobila …

-->