I ON JE SKINUO GAĆE: Zašto je Dragi Ćosiću “U boj, u boj!” neprimjereno navijanje

rujan 10, 2014 maxportal
Share Button

Na utakmici Hrvatska – Malta, Drago Ćosić usred komentiranja nekoliko je rečenica posvetio osudi navijačkih povika koji su se čuli s tribina. Naime, navijači su, kao i uvijek, izvikivali “U boj, u boj, za narod svoj!” na što je Ćosić rekao da osuđuje takvo navijanje koje je po njegovo, mišljenju nije primjereno za stadione!Ćosićev komentar izazvao je čuđenje i u Hrvatskom helsinsškome odboru  koji je reagirao na razočaravajuće stavove HRT-ova komentatora:

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmicu Hrvatska – Malta, a u Priopćenju, koje je potpisao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, pišu:
‘Kvalifikacijska utakmica za EURO France 2016., između Hrvatske i Malte odigrana u Zagrebu, 9. rujna 2014., u 20.45, na stadionu Maksimir pred oko 8.500 gledatelja.
Utakmica je protekla u relativno mirnoj atmosferi, uz nekoliko navijačkih ispada. U prvom poluvremenu navijači s južne tribine su u 1., 2., 7, 8., 19., 38., 39., 40., a potom u 47. i 52. minuti „izražavali“ svoje mišljenje o Hrvatskom nogometnom savezu skandirajući „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 7-oj minuti toj su paroli pridodali i „Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje“.

Tijekom susreta navijači su bodrili „vatrene“ već tradicionalnim skandiranjem „U boj, u boj, za narod svoj“, a na čuđenje TV gledatelja HRT-ov komentator se, očito zbunjen što je dopušteno, a što neprimjereno skandiranje, ispričavao što, eto, moramo svjedočiti ovakvom nesportskom ponašanju dijela gledatelja. Zanimljivo, prethodna ksenofobna uzvikivanja poput „HNS, pederi…“ i „Mamiću Cigane“, nije spominjao niti se na njih osvrtao.
Napominjemo, da je pred početak natjecanja UEFA obavijestila nogometne saveze koji su simboli zabranjeni, a koja su navijanja na tragu rasističkih i homofobnih ispada. Ako već ne prate izvještaje HHO-a o prevenciji navijačkog nasilja, bilo bi dobro da komentatori prouče Uefine dokumente i stavove, a također i preporuke HNS-a, s kojim HHO surađuje već treću godinu. Vjerujemo da bi se na taj način izbjegle nedoumice, a nesportsko, i svako drugo ksenofobno ponašanje, rezolutno, bez zamuckivanja i relativiziranja, osudilo.’

Inače HTV-ov  televizijski reporter Drago Ćosić dobitnik je priznanja ‘Vatrena krilca’, za iznimno emotivan, možemo reći čak i legendarni, prijenos utakmice Turska – Hrvatska (0:3) koja je igrana u studenom 2011. u Istanbulu.

Za taj prijenos Ćosić je s pravom nagrađen, a ovaj protiv Malte televizijske gledatelja je razočarao.Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button