KOVAČ: Poklepović me blati a molio me da ga povedem u Brazil!

srpanj 7, 2014 maxportal
Share Button

U prvom javnom istupu nakon povratka sa Svjetskog prvenstva, izbornik hrvatskih nogometaša Niko Kovač je priznao: “Poteze sam vukao u dobroj vjeri, pokazalo se da sam pogriješio. Naravno da nakon tog saznanja ne bih sada ponovio istu stvar.” U razgovoru za Sportske novosti, Kovač je naveo što ga smeta:-Zar je kriva procjena dovoljna za hajku na mene, pogotovo od strane trenera. Sa suradnicima sam učinio sve što je bilo u našoj moći da ostvarimo prolaz grupe. Nismo uspjeli i preuzimam na sebe odgovornost za taj epilog. Brazilu smo odigrali dobro protiv domaćina, vrlo dobro protiv Kameruna, a nakon solidnog prvog dijela s Meksikom pali smo u nastavku. Odlučio sam krenuti ofenzivnije, promijenio sustav i pogriješio.

Kovač uživa podršku Hrvatskog nogometnog saveza, prije svih predsjednika Davora Šukera. Izbornik je uvjeren da će nastaviti postao koji je preuzeo krajem prošle godine.

-Prihvatio sam ovaj častan posao prije Islanda u dogovoru s HNS-om, na duže staze. Kako se nisam euforično ponašao nakon što smo izborili SP, tako sada neću pasti u tešku depresiju jer nismo prošli u osminu finala-, izjavio je Kovač.

O žestokim kritikama u javnosti – pogotovo od nekih hrvatskih trenera, oproštajima i nadolazećim igračkim vrijednostima, Kovač kaže:

-Bilo je, kao, sve dobro do Meksika, a onda odjednom ama baš ništa ne valja. Razočaran sam sadašnjom destruktivnom atmosferom, reprezentacija i stožer nisu zaslužili takvo blaćenje. Ne mogu vjerovati da me najviše blate čak i oni koji su mi se nudili da ih povedem u Brazil kao savjetnike.Ne razumijem taj gnjev i omalovažavanje trenera u Hrvatskoj. Svaka čast svima, ali osim Blaževića, nisam učinio ništa manje od drugih. Mene Poklepović blati, a osobno me molio da ga vodim kao savjetnika na Mundial.

Osim Kovačevih pogrešaka, glavna tema nakon nastupa Hrvatske u Brazilu i ispadanja u prvom krugu, bila je oproštaj nekih igrača. Ognjen Vukojević prvi se oprostio i jasno je pokazao da je ljut na Niku Kovača.

– Nema nikakvog misterija u pogledu Vukojevića. Kazao sam već ranije da me svojim igrama, odnosno radom na treningu, što mi je važno, nije uvjerio da može odraditi ono što od njega očekujem. To je moja tehnička ocjena i posljedični izbor. Žao mi je što je tako gnjevan, iako je činjenica da Ognjen nije bio standardan ni kod Bilića ni kod Štimca, a ni u klubu. Pa nije valjda do mene što mu se to događalo. Što se tiče svih ovih koji sada govore i pišu da je on bio u momčadi protiv Brazila, ne bismo dobili dva gola kroz sredinu terena, to je zlonamjerno. Prvi je gol pao jer su se tri naša igrača u vezi sudarila i nespretno omogućila odbijanac Oscaru da proslijedi loptu Neymaru. Treći je gol posljedica čistog prekršaja nad Rakitićem. Mogao bih ja onda u tom stilu reći, da je sudac isključio Neymara kad je udario laktom Modrića, ne bi postigao dva gola i mi ne bismo izgubili…

S Vukojevićem ste se i sukobili na sastanku?

– Nije to bio nikakav sukob. Dijalog između nas na sastanku s igračima, doslovno je prezentiran u tisku. I to je ono što me jako razočaralo, da netko novinarima prepričava ono o čemu mi unutar četiri zida međusobno razgovaramo. Za mene je to izdaja grupe.

Najave su da će i Eduardo odstupiti, iako zasad drugi govore o tome, dodajući kako bi mogao biti žestok prema vama?

– Moja je savjest čista prema svima pa tako i prema Duduu. Dalo se naslutiti i po njegovu stavu da je i on negativno nastrojen, i takva ponašanja svakako nisu dobra za homogenost grupe.

Shvatljivo je da mu je teško palo što nije igrao u debiju, u svojoj domovini i to protiv Brazila?

– Razumijem to, ali evo pitam sve, umjesto koga je trebao ući? U izostanku Mandžukića igrao je Jelavić kao robusni napadač koji nam je trebao da se hrva s brazilskim stoperima, i po meni je ispunio ono što smo očekivali. Ubacili smo Rebića, koji je također fizički moćan, a još je brži i prodorniji, što nam je trebalo u pokušaju nadoknađivanja minusa. Mene uopće ne zanima tko iz kojeg kluba dolazi, nego može li igrač odgovoriti zahtjevima reprezentacije ili ne može.  Za mene je odavanje internih razgovora izbornik – igrači medijima nešto najgore, jer donosi velike štete. To je izdaja reprezentacije.  U životu sam uvijek bio borac, uporan i nitko mi ništa nije poklonio. Idem dalje uvjeren da smo na dobrom putu te da će reprezentacija uz podršku okruženja ispuniti očekivanja navijača i svih nas u nogometu-, zaključuje Kovač.

(maxportal)Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button