ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Ivan Ivančić, trener koji je stvorio Sandru Perković

kolovoz 29, 2014 maxportal
Share Button

Legendarni atletski trener Ivan Ivančić preminuo je iznenada u četvrtak navečer u 77. godini na odjelu pulmologije u KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu

Atletika je izgubila velikog trenera, najvećeg za bacače na našim prostorima. Posljednjih dana bio je smješten na internoj intenzivnoj, zatim i na odjelu pulmologije u KBC Sestara milosrdnica u Vinogradskoj, gdje je u četvrtak navečer i preminuo. Još uvijek se ne zna točan uzrok smrti.

Ivančić je rođen u Tomislavgradu 6. prosinca 1937. godine, a u svojoj bacačkoj karijeri nastupio je na svim velikim natjecanjima, osvojio je dva europska dvoranska zlata u kugli (1980. i 1983), te bio zlatni na Mediteranskim igrama 1975. i brončani 1979. godine.

Ivančić je na prvom Svjetskom atletskom prvenstvu bio najstariji natjecatelj s navršenih 45 godina i 233 dana. Do dan danas u krugu za bacanje na tom natjecanju nije se pojavio stariji natjecatelj. Sedmerostruki je državni prvak Jugoslavije i peterostruki prvak Balkana. 

Ivančić je ‘stvorio’ diskašicu Sandru Perković, s kojim je osvojio europsko i olimpijsko zlato, ali i pobjedu u Dijamantnoj ligi. No, osim Sandre, Ivančić je trenirao i brojne druge sjajne bacače koji su se istaknuli vrhunskim rezultatima poput Ivane Brkljačić, Edisa Elkasevića, Valentinu Sršu i mnoge druge.

Ovog ljeta je dobio šestog svjetskog prvaka kojeg je on oblikovao – Martina Markovića, koji je prije nešto više od mjesec dana u SAD-u postao svjetski juniorski prvak u disku. Od njega je Ivančić želio stvoriti novu Sandru Perković.

– Poznavajući njega, novih planova sigurno nije nedostajalo i sam je u više navrata spomenuo kako je idući veliki cilj za njega Rio i Olimpijske igre 2016. Nažalost, njih neće doživjeti, ali zasigurno će njegov trenerski rad i uspjesi koje je postigao ostati zapamćeni za sva vremena – navodi Atletski klub Agram.Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button