PORTRET LEGENDE: Miroslav Klose, gospodin na terenu i izvan njega

srpanj 11, 2014 maxportal
Share Button

U travnju 2005., na utakmici  Werdera protiv Arminije, ispravio je suca koji je pomislio da je Klose fauliran i svirao penal njegovoj tadašnjoj ekipi. Klose je ustao  i rekao “Pogriješili ste!”. Ovo je priča o najboljem strijelcu svjetskih prvenstava.Piše F. Lukić/ D. Nikolić

U nekadašnjoj provinciji Pruske i Austrogarske, Šleskoj( poljski: Śląsk, njemački Schlesie) odrastali su Kloseovi  roditelji. Nakon drugog svjetskog rata njegov otac, Jozef Klose, Nijemac porijeklom, našao se odjednom u ulozi pripadnika etničke manjine jer je provincija dodijeljena Poljskoj poslije Drugog svjetskog rata, pa se on zavjetovao da će, kada bude u prilici, odvesti svoju obitelj u ono što je smatrao domovinom, Njemačku. Taj zavjet je bio jedan od prvih koraka da Nijemci dobiju najboljeg strijelca u povijesti Mundijala.  Ostalo je napravio Miroslav.Veliki sportaš i golgeter ispred Ronalda, Pelea i Müllera: Klose najbolji strijelac u povijesti SP-a

Talent pokazao tek u 20-oj

Jozef Klose je bio profesionalni nogometaš, koji je do 1978. nastupao u Odri u Opoleu, gradu u kome je i junak naše priče rođen, a onda je otišao u Francusku, gdje je  nosio dres Auxerrea. I Mirova majka Barbara je bila sportašica, i to više nego uspješna . Barbara, djevojački  Jež, svojedobno je nosila dres poljske rukometne reprezentacije. Poljska je bila dom Kloseovih sve do 1986. Tada se osmogodišnji Miroslav  s obitelji preselio u Kusel, došavši tako u Njemačku a da je znao samo dvije njemačke riječi.

Kao prilično visok još u ranoj mladosti, (kao 36-godišnjak visok je 184 centimetara) u pionirima SG Blaubah-Didelkopf igrao je na više pozicija, no kako se najbolje snalazio pred suparničkim golom, i to ne samo zahvaljujući dobroj igri glavom, tu je i ostao. Postao je centarfor, a potom je krenuo da postaje legenda. Ne i prebrzo, kao što to misle mnogi današnji klinci. Najprije je učio školu, ali i obrt, vježbajući biti drvodjelja. Brusio je svoje ruke vježbajući umjetnost oblikovanja drveta, a  ​​talent je brusio kao nogometaš amater. Do 20. godine je vrijedno trenirao, čekajući da mu netko ukaže šansu u prvom timu. Sličnu šansu ukazao mu je Homburg, ali s pozicijom rezerviranom u rezervnoj postavi, da bi tek 1998, Klose dao svoj ​​prvi, jedini u toj sezoni, gol u seniorskoj konkurenciji.

Talent ne može proći nezapaženo. Tko zna, vidi ono što je drugima i pred očima nevidljivo, te su ga skauti Kaizerslauterna upitali čuveno pitanje “Hoćeš li igrati za naš klub?” Na takva pitanja mladići odgovaraju kao iz zapete puške, jer su cijelog života i trenirali da bi to bili upitani, pa je Miro riješio da čim prije dokaže da poziv nije bio uzaludan.

Völler ga je volio

Opet je morao čekati cijelu godinu da bi dao svoj ​​prvi gol za “Kaiser”. A kada je počeo, više nije stajao. Imao je 24 kada je u sezoni 2000/2001 po prvi put zatresao mrežu u natjecateljskom meču svog kluba. Dao je devet golova u ligi, četiri u kupu, dva na euro natjecanjima, učinivši svog trenera, Otta Rehhagela ponosnim, a navijače sretnim. I izbornika, tada Rudija Völlera, slavnog napadača koji je tek bio završio igračku karijeru.

Klose je u svojoj drugoj sezoni sa 16 golova  postao drugi strijelac Bundeslige,  Völler ga je pozvao u reprezentaciju  i magija je mogla početi. Dok je tresao mreže za Kaiserslautern, tresao je i za Njemačku. U prvoj godini reprezentativnih nastupa – dvaput. U sljedećoj, 12. A ta sljedeća,2002., bila je prva u kojoj je zaigrao na Mundijalu.

Priča o Miroslavu Kloseu tu bi mogla stati. Recimo, detaljima da je već na svom prvom Mundijalu dao pet golova. Ili, da je i 2006. bio među strijelcima, također pet puta. Četiri gola je dao na prošlom, a sa dva na ovom – ukupno 16 – postao je najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava. Jednim više od čuvenog “zube”, Brazilca Ronalda.

Ali Miroslav Klose ne staje. Čak ni sada, kada ima 36 godina. Kada su ga prodali Werderu, sa 0,35 golova po utakmici prosjek je podigao na 0,47. Nakon tri godine otišao je u Bayern za koji je igrao 149 puta i dao 52 gola. A onda, kada su mu rekli “na zalasku si karijere”, otišao je u Lazio i od te 2011. još 40 puta matirao protivničke vratare. Ali, nije ova priča samo o brojkama. Jer, da jest, odmah bismo napisali da je za svoje klubove odigrao 524 utakmice, da je postigao 206 golova, da je za Nijemce igrao 136 utakmica i 71 put bio strijelac, čime je najbolji strijelac u povijesti “pancera”.

Ne, ovo je priča o jednom velikom čovjeku, koga povijest nogometa ne bi smjela pamti samo po golovima, iako je njima počeo sam ispisivati ove riječi o sebi.  Klose, prije svega, džentlmen. Na terenu, ali i izvan njega.

Dokazao je to više puta. U travnju 2005. na utakmici  Werdera protiv Arminije, ispravio je suca koji je pomislio da je Klose fauliran i svirao penal njegovoj tadašnjoj ekipi. Klose je ustao, rekao “Pogriješili ste”, ostavivši i suparnika i suca da se čude. Odluka o dosuđenom penalu je promijenjena, valjda u inat svima onima koji u TV prijenosima govore “sudačka se ne mijenja”.   Drugi slučaj dogodio se u rujnu 2012. na utakmici Lazija i Napolija. Klose je rukom je ugurao loptu u gol Napolitanaca, sudac je pokazao na centar, ali Klose je prišao sucu i rekao: “Pogriješili ste. Rukom sam dao gol, ne bi ga trebali priznati”. Sudac je to odbio, dao mu žuti karton. Ali mu je dao svoju ruku, pozdravivši se s istinskom legendom nogometa.

Sinovi kao ratnici i junaci

Miroslav Klose  sa suprugom Silvijom ima dva sina blizanca: Luan je ime dobio po keltskoj riječi za ratnika, a Noa po starozavjetnom junaku, jer je Klose  veliki vjernik, katolik za kojeg je čak i prethodni papa Benedikt XVI. upriličio svečani prijem 2012.

Iako je ponos Njemačke, zemlju u kojoj se rodio, zemlju kojoj je oduvijek pripadala njegova majka, ne zaboravlja: u kući priča samo na poljskom, baš kao što u reprezentaciji često čini i sa suigračem Lukasom Podolskim. Ali, njegujući ono što jeste,  Klose ne priča samo jezicima ljudi. Od svih jezika koji poznaje, najtečnije mu ide nogometni. I onaj ljudski.

Nadam se  da smo malo približili život ove legende. Legende koju možete pamtiti i kao drvodjelca koji je izradio najljepše djelo – sebe samog. Možete ga pamtiti kao Čovjeka, po fair playu, ili kao najboljeg strijelca u povijesti  svjetskih prvenstava.  Što god da odaberete, nećete pogriješiti.

UTAKMICE NA KOJIMA JE DAVAO GOLOVE:

*** 1. lipanja 2002. Protiv Saudijske Arabije (za 1:0, 2:0 i 5:0, meč završen rezultatom 8:0)

* 5. lipanja  2002. Protiv Republike Irske (za 1:0, meč završen rezultatom 1:1)

* 11. Lipanja 2002. Protiv Kameruna (za 2:0, meč završen rezultatom 2:0)

** 9. lipnja  2006. Protiv Kostarike (za 2:1 i 3:1, meč završen rezultatom 4:2)

** 20. lipnja  2006. Protiv Ekvadora (za 1:0 i 2:0, meč završen rezultatom 3:0)

* 30. lipnja  2006. Protiv Argentine (za 1:1, meč završen rezultatom 1:1, 4:2 penalima)

* 13. lipnja  2010. Protiv Austraije (za 2:0, meč završen rezultatom 4:0)

* 27. lipnja  2010. Protiv Engleske (za 1:0, meč završen rezultatom 4:1)

** 3. srpnja  2010. protiv Argentine (za 2:0 i 4:0, meč završen rezultatom 4:0)

* 21. lipnja 2014. protiv Gane (za 2:2, meč završen rezultatom 2:2)

* 8. srpnja  2014. protiv Brazila ( za 2.0, meč završen rezultatom  7:1)

 

 NAJBOLJI STRIJELCI SP-a:

16 – Miroslav Klose (Njemačka)

15 – Ronaldo (Brazil),

14 – Gerd Mueller (Njemačka)

13 – Just Fontaine (Francuska)

12 – Pele (Brazil)

11 – Juergen Klinsmann (Njemačka), Sandor Kocsis (Mađarska)

10 – Gabriel Batistuta (Argentina), Gary Lineker (Engleska), Helmut Rahn (Njemačka), Teofilo Cubillas (Peru), Grzegorz Lato (Poljska).Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button