SVJETSKO PRVENSTVO U KOŠRACI: UZ Thompsonovu ‘Lijepa li si’ 103 koša Portoriku

rujan 5, 2014 maxportal
Share Button

HRVATSKA košarkaška reprezentacija odigrala je najbolju utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i pobjedom nad Portorikom  103:82 (28:16, 25:20, 31:21, 19:25) osigurala plasman u osminu finala.Za razliku od svih dosadašnjih nastupa, u kojima su većinom dobro otvarali utakmice, a onda propadali u crne rupe, hrvatski košarkaši su protiv Portorika imali konstantu, pogotovo u prvih 30 minuta kad su gradili prednost i dali do znanja Portorikancima da ovo neće biti dan u kojem će se veseliti.

Hrvatska igra je u oba smjera bila na visokoj razini. Obrana je konačno bila s dozom agresivnosti potrebnom za ovakvo natjecanje i ovakvu utakmicu, nakon koje više nije bilo prilike za popravak. Portoriko je tek nakon više od tri minute došao do prvog ubačaja, kad je Hrvatska već vodila 13-0.Bojan BOGDANOVIC (Croatia)

Najopasnijeg portorikanskog igrača JJ Barreu hrvatski su košarkaši otjerali od koša i samo zahvaljujući njegovom sjajnom dalekometnom šutu uspio je ubaciti 11 poena u prvom poluvremenu, no nije uspio razigrati suigrače.

Hrvatski napadi su imali smisla, protok lopte je konačno bio brz i iz toga su se rađale otvorene pozicije. Dodamo li k tome sjajan vanjski šut, sedam pogođenih trica iz 11 pokušaja, onda je 17 koševa prednosti (53:36) na poluvremenu bio logičan rezultat.

Hrvatski košarkaši ni u nastavku utakmice nisu skidali nogu s gasa. Kao da su odlučili sve svoje frustracije, nakupljene u porazima od Senegala i Grčke, iskaliti na Portorikancima koji su se pokazali kao dobar materijal za hrvatski team building.

U trećoj, najefikasnijoj hrvatskoj četvrtini (31-21) slomljen je svaki pokušaj otpora Portorikanaca. Već početkom posljednje dionice Hrvatska je otišla na +30 (87-57), što je hrvatskom izborniku Jasminu Repeši omogućilo da u rotaciju uvede i neke igrače, poput Andrića, Babića i Hezonje, koji su dosad imali malu minutažu, a dodatno odmori one koji su se najviše trošili, poput Bojana Bogdanovića i Darija Šarića.

Unatoč tome što je igrao samo 26 minuta Bogdanović je postigao 23 poena (14 iz slobodnih bacanja). Dario Šarić je za 14 minuta ubacio 15 poena, uz 4 skoka i 3 asistencije. Damir Markota je u pobjedu ugradio 10 poena i 7 skokova, Ante Tomić 7 poena i 5 asistencija. Poanta je opet bila u momčadski odličnoj prezentaciji u kojoj je svatko od igrača imao svoje dobre minute. Strijelce Portorika predvodili su Barrea sa 20 koševa i Franklin sa 13.Jasmin REPESA (Croatia)

Pažnju javnosti, jednako kao i utakmica protiv Portorika, izazvao je novinar Eurobasketa David Pick, napisavši da barem jedan od igrača hrvatske reprezentacije, nezadovoljan minutažom, zazivao odlazak Jasmina Repeše. Pri tom se pozvao na izvor iz hrvatskog tabora koji mu je navodno otkrio kako su napetosti među igračima porasle uoči utakmice sa Grčkom. Nakon Davida Picka nered u hrvatsku reprezentaciju pokušala je unijeti i utjecajna Marca, koja je objavila da hrvatski reprezentativci nisu željeli istrčati protiv Portorika pod vodstvom Jasmina Repeše.

Glasnogovornica HKS-a je demantirala te navode, a slične su bile izjave Repeše i njegovih odabranika.

“To je jebeno sranje, živimo u takvom svijetu gdje svaki idiot može Twittati bilo što i da mu svi povjeruju. To je sranje. Ljudi nas ne poznaju! Svi smo uz Repešu”, rekao je nakon utakmice kapetan Roko Ukić. Podržali su ga je i Bojan Bogdanović i Dario Šarić:

‘To što se objavilo na društvenim mrežama o nekom razdoru u našoj momčadi je potpuna besmislica”.

Prvi odgovor na ove dezinformacije bila je erupcija zajedništva u hotelu; izvjestitelj SN-a tvrdi da su se hodnicima širile hrvatske melodije, dok se u autobusu na putu za dvoranu orio i Thompson i njegova himna “Lijepa li si”. Drugi odgovor bila su  103 koša u odlučujućoj utakmici za ostanak na turniru.

Hrvatska je u skupini završila na drugom mjestu pa će u osmini finala igrati protiv Francuske.

Dario SARIC (Croatia)

 

 Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button