VRIJEME RAMAZANA POČINJE: Mesut Ozil neće postiti za Ramazan

lipanj 28, 2014 maxportal
Share Button

U petak uvečer je počeo Ramazan, mjesec obaveznog posta u Islamu koji će biti veliki izazov za nogometaše na Svjetskom prvenstvu.  Najviše problema mogla bi imati reprezentacija Alžira jer su svi njeni igrači muslimani.Međutim, to će uticati i na neke europske reprezentacije jer Francuska, Njemačka i Švicarska imaju bar po jednog igrača islamske vjeroispovijesti u svom sastavu, kao i Nigerija.

S obzirom na velike napore  i teške vremenske uvjete u Brazilu, onim igračima koji se budu pridržavali strogog posta bit će mnogo teže ispunjavati obaveze na treninzima i utakmicama zbog smanjenog unosa hrane i vode u organizam.

“Moji nogometaši koji žele postiti mogu to učiniti slobodno. Što se tiče ove teme, nikada nisam vršio pritisak na igrače da ne poste. Poštujem svačiju vjeru. Svatko zna kako se može prilagoditi novonastaloj situaciji”, rekao je izbornik Francuske Didier Deschamps.Jedan od igrača koji je islamske vjeroispovijesti,  koji je važan za Njemačku, je Mesut Ozil, koji je donio odluku u vezi sa postom.

“Naporno radim i nastavit ću tako. Zbog toga neću postiti za Ramazan. Nemoguće je činiti ove godine,”, rekao je Ozil.

Drugačije mišljenje imaju članovi alžirskoag tima, u kojem je većina već odlučila da posti, bez obzira na moguće posljedice.

“Vrlo je teško striktno se pridržavati Ramazana tokom Svjetskog prvenstva. Što raditi tijekom utakmica koje se igraju od 1 ili 5 sati, kako ne piti vodu. To je nemoguće, čak i opasno”, smatra nekadašnji selektor Senegala i Gane Claude Le Roy.

I FIFA se ozbiljno bavi ovom temom, bivši liječnik PSG-a Hakim Chalabi je često radio s nogometašima koji su postili, pa je sada dio FIFA-ina tima u vezi s islamskim postom.

“Tada raste rizik od ozljeda, posebno u lumbalnom i mišićnom dijelu. Te ozljede su najčešće uzrokovane dehidracijom organizma, više nego nedostatkom hrane. Nivo ishrane se mijenjati, kvaliteta hrane mora se prilagoditi vježbanju. Igrači moraju unositi tekućinu u organizam. Mi im savjetujemo da duže spavaju tijekom popodneva”, rekao je Chalabi.

Osim djece,po Kuranu,  ramazanski post nisu dužni postiti bolesnici koji se boji da će mu zdravlje pogoršati zbog posta, trudnice, dojilje i vojnici. Od posta mogu biti izuzeti i radnici na teškim fizičkim poslovima  koji su izloženi takvim vremenskim i radnim uvjetima da bi im post moga ozbiljnije štetiti zdravlju.

Dakle, po Kuranu bi nogometaši islamske vjere koji poste ramazanski post u Brazilu,  mogli biti u  kategoriji radnika na teškim fizičkim poslovima jer bi im post mogao ozbiljno naštetiti zdravlju.

(maxportal)Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button