Naslovna » Naslovna » Tajni kanali novca u kampanji: Stoji li Croatia osiguranje iza kampanje Ive Josipovića?
IVO J. NASLOVNA

Tajni kanali novca u kampanji: Stoji li Croatia osiguranje iza kampanje Ive Josipovića?

Share Button

PREDSJEDNIČKI izbori se primiču kraju, a ono što će i nakon izbora zanimati građane i građanke je pitanje tko je financirao ovu mučnu i skupu kampanju?

U tom smislu smo se malo potrudili pogledati u pozadinu mreže koja stoji iza predsjedničkoga kandidata Ive Josipovića jer je u kampanji potrošio dva milijuna više nego svi ostali kandidati zajedno. Pri tomu smo otkrili nekoliko zanimljivih detalja o kojima bismo rado priupitali gospodina Josipovića, iako pretpostavljamo da u ovoj fazi nećemo dobiti odgovore.

Iz novinskih članaka i izvješća DIP-a smo mogli saznati da je najveći dobitnik Josipovićeve kampanje agencija Millenium promocija iza koje stoje vlasnici Mario Petrović i Božo Skoko s još nekoliko partnera.

Božo Skoko je hrvatskoj javnosti poznat po svojoj knjizi hrvatskih velikana u koju je uvrstio i najvećeg zločinca Tita, što je možda bila ulaznica u elitno društvo Josipovićevih prijatelja, odnosno prvi korak koji je omogućio da mu Josipović bude na predstavljanju knjige, a Millenium promocija da dobije oglašavanje, zakup medija, dakle, najveći dio kolača.skoko-josipović

Sve ovo ne bi bilo toliko zanimljivo da se uz Skoku i Petrovića ne nadovezuje još nekoliko važnih čimbenika na hrvatskoj gospodarskoj sceni. Tako je Božo Skoko navodno glavni savjetnik Ante Vlahušića, Linićevog kupca nacionalnog osiguravatelja Croatia osiguranja. To društvo je, kao što je poznato, za navodno jako male novce, Vlahušić dobio od Linića.

Zanimljivo je da su Božo Soko i Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, susjedi iz Klobuka. Skoko svoje usluge nije uspio prodati svom suseljaninu, ali je Ivi Josipoviću. Josipović je bio i počasni gost na predstavljanju Skokine knjige „Hrvatski velikani“ koja je u javnosti potakla veliku raspravu o plagiranju.

Uvrštavanje Tita među hrvatske velikane donijelo mu je plus kod Josipovića i izvanredan novčani angažman Millenium agenciji koju mnogi svrstavaju u suprotan tabor. Više od dvije trećine novca iz Josipovićeve kampanje dobila je upravo ta agencija

Skoko je Hercegovac iz Ljubuškog, desničar koji se predstavlja kao umjereni konzervativac pa je sve začudilo da je stožer Ive Josipovića agenciju Millenium odabrao da mu odrađuje kampanju. Motiv se može tražiti u povezanosti Millenium promocije s velikim oglašivačima.

Za Josipovićevu kampanju nije poželjno da mu  izravno pomaže telekomunikacijski div s najviše ovrha, VIP ili nedavno privatizirano Croatia osiguranje, ali je poželjno do njihove podrške doći  posredno. U tom kontekstu učinkovito je angažirati nekoga tko će sve to uvezati i optimizirati za krajnjeg klijenta. U ovom slučaju Josipovića.

Na taj način Josipović  ostaje čist, može govoriti o socijalnoj pravdi i solidarnosti, a istodobno koristiti blagajnu u koju novac ubacuju upravo oni protiv kojih se „pravednici“ zalažu. Kombinacija je jednostavna ali učinkovita: veliki oglašivači klijenti su marketinške agencije, a direktori tih tvrtki su gostujući predavači na privatnom veleučilištu koje je vlasništvo marketinške agencije.josipović vlahović

Kombinacije je učinkovita jer uvezuje nekoliko elemenata: Financijer ne uplaćuje novac izravno preko računa, ali omogućuje pojavljivanje u medijima. Direktori velikih oglašivača dobiju mjesto predavača, agencija medijski budžet, posao odrade studenti veleučilišta, novinar dobije kavu, a predsjednik  kompletnu uslugu. Razmjena dobara je time dovršena. Na taj način lako se uvežu VIP, Croatia osiguranje, Croatia airlines, Plinacro, ZAM i Hrvatske željeznice.

Millenium promociji nije otežavajuća okolnost  činjenica da je jedan od glavnih tajnih pomagača sveprisutni katolički kanonik Mijo Gabrić koji otvara crkvena vrata za prijem kod kardinala ako zatreba. Za takve potrebe nauči se i crkvena retorika. U takvoj mreži nije bitna ideologija. Jedino što ih povezuje je novac i stare veze definirane na novi način.

Kakve veze ima Josipović i Croatia osiguranje? Teško je konkretno reći, ali u ovom kontekstu se postavlja nekoliko pitanja pogotovu zbog Josipovićevog zalaganja za radnike, pravdu i socijalni prosperitet najsiromašnijih.

Poznato je da je Vlahušić odmah nakon preuzimanja Croatia osiguranja odlučio otpustiti oko 800 djelatnika Croatia osiguranja. Zanimljivo je da novi generalni direktor Croatie dolazi iz Ljubuškog i da ga je navodno preporučio Josipovićev medijski partner Skoko. Još zanimljivije od ovoga je da je program zbrinjavanja, otpuštanja, djelatnika razradila uprava u suradnji sa Skokinom Millenium promocijom i njihovim vezanim tvrtkama.josipović sirotinja

Nakon malo dublje analize ovih podataka postavlja se nekoliko pitanja na koja bi Josipović trebao dati odgovor.  Jedno od najvažnijih je: je li Croatia osiguranje neizravno sudjelovala u kampanji Ive Josipovića, i ono još osjetljivije: Zna li Josipović da je tvrtka koja zarađuje na njegovoj kampanji kreator programa otpuštanja djelatnika Croatia osiguranja?  Kako povezati Josipovićevo zalaganje za radnike i sirotinju s činjenicom da su mu glavni partneri tvrtke koje kreiraju programe masovnog otpuštanja tih istih radnika?

Za glasače Kolinde Grabar Kitarović ima i jedna dobra vijest. Sve kampanje koje je vodio Božo Skoko njegovi klijenti su izgubili, od Lijanovića do Bandića.

D. Lukić


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

plenkovic-u-mariboru-hina1

Slovenci o žrtavama partizanskih zločina: “I mrtvi i živi zaslužuju mir, ali ideološke razlike ostaju”

POKOP žrtava iz Hude Jame na mariborskom groblju Dobrava u nazočnosti visokih predstavnika državnih vlasti …

-->