Naslovna » Naslovna » TAŠTINA PROTIV AUTORITETA: Zašto je Ivana Petrović napala Kolindu Grabar Kitarović
kolinda, ivana petrović 1

TAŠTINA PROTIV AUTORITETA: Zašto je Ivana Petrović napala Kolindu Grabar Kitarović

Share Button

PRIJE nešto više od tjedan dana uredništvo Novih pogleda je bez mnogo dvoumljenja podržalo urednicu i komentatoricu Nove TV Ivanu Petrović u njenom srazu sa medijskim savjetnikom Predsjednice Republike Lukom Đurićem koji je nimalo profesionalno usred snimanja prekinuo intervju kojeg je kolegica vodila s Predsjednicom Republike.

Bilo je to neposredno nakon sjednice Atlantskog vijeća u New Yorku gdje je prvi put pred relevantnim međunarodnim tijelom predstavljen hrvatsko- poljski prijedlog o uspostavi energetske „Uspravnice“ između Jadrana i Baltika, kao i prijedlog Rumunjske i Bugarske o uključivanju u njihovih zemalja u projekt i njegovo poslijedično širenje  do obala Crnoga Mora.

Naša podrška Ivani Petrović u tom trenutku nije uopće smjela biti na bilo kakav način dovedena u pitanje, iako smo kao medijski profesionalci i mi uočili kako je u najmanju ruku neobično u prigodi tako značajnog međunarodnog skupa i važnih zaključaka koji u znatnoj mjeri nadilaze uobičajeni diskurs hrvatske međunarodne politike, postavljati pitanja o bilateralnim odnosima sa Mađarskom ili Srbijom.

Predsjednica se je, naime, na jednom od najvažnijih geostrateških foruma koji na planeti uopće postoje tih dana borila za hrvatsko mjesto i utjecaj na stolu gdje se donose odluke o energetskoj, a onda i geo-strateškoj, budućnosti Europskog kontinenta za razdoblje od slijedećih 100-ak godina, a ne o odnosima sa susjednim državama.kolinda, ivana petrović

Postoji u novinarstvu izreka koja se često „gura niz grlo“ novih studenata novinarske profesije na društvenim fakultetima kako u našem poslu „nema pogrešnih pitanja nego samo pogrešnih odgovora“ – oni koji međutim rade u samoj profesiji znaju da ni ta tvrdnja nije uvijek sasvim točna, da ponekad postoje i sasvim neprimjerena i bolno pogrešna pitanja, pogotovo kada se postave u neprimjerenom trenutku.

Ili krajnje pojednostavljeno: Dok se na stolu za kojim su sjedili utjecajni i još utjecajniji Predsjednica Grabar-Kitarović borila za sočan komad najboljeg mesa kojeg bi uzela i odnijela sa sobom natrag u Hrvatsku, Ivanu Petrović su zanimale samo mrvice, koje čak nisu ni pale sa tog stola, već su se sa njima u blatnim poljima Istočne Slavonije poigravali nekakvi čudni tipovi, kažu ljudi da se zovu Zoran i Ranko.

Pitanja koja je Ivana Petrović tada postavila predsjednici doista jesu bila pogrešna pitanja jer su bila primjerenija slavonskim blatnim poljima nego neboderu na otoku Manhattan. No, Ivana Petrović je ipak novinarka i ima pravo i na pogrešku, a njena dosadašnja godinama sticana reputacija zaslužuje poštovanje kako izabranih državnih dužnosnika tako još i više njihovih savjetnika za medije.

Vjerovali smo da će taj incident istoga dana biti i zaboravljen. I Ivana Petrović i Predsjednica Republike odgovorni su istim hrvatskim građanima. Jedna da ih predstavlja i radi u ostvarivanju njihovih interesa, a druga da ih o događajima koji su relevantni za te interese informira na činjenično korektan način koji može ili ne mora biti popraćen manje ili više pristranim komentiranjem tih događaja.

Predsjednica Republike u danima koji su uslijedili i bili ispunjeni mnogim obavezama koje proističu iz njenih ustavnih ovlasti naša je očekivanja koja od nje imamo kao hrvatski građani nastavila ispunjavati kao i do sada. Sa stilom, ponešto samozatajno ali odlučno i u jasnom izričaju. Pa je tako donijela odluku o raspisivanju Parlamentarnih izbora i o tome odaslala poslanicu, dočekala je i primila vjerodajnice nove američke veleposlanice u Zagrebu, te se je uputila na politički izazovno trodnevno putovanje u Mađarsku, u bilateralni državni posjet i na multilateralni summit Višegradske grupe – prvo predstavljanje Hrvatske na najvišem skupu renomirane organizacije politički osvještenih i samosvjesnih srednjo-europskih država utemeljene 1991 i koja od svojih najranijih dana uopće ne krije želju da želi vidjeti Hrvatsku – i to baš Hrvatsku, samo Hrvatsku – u svome punopravnom člantvu.kolinda, ivana petrović 2

Ivana Petrović kao novinarka, nažalost, svoj posao nije nastavila raditi na način koji bi sugerirao da je „zaboravila i oprostila“ bliski susret njene kamere i glave Predsjedničinog medijskog savjetnika u New Yorku.

Nakon što se nekoliko dana nakon povratka iz New Yorka uopće nije ni pojavljivala na ekranima svoje matične TV kuće, te je uočljivo izostala i iz sastava medijske pratnje koja je izvješćivala o Predsjedničinom putovanju u Mađarsku, kolegica Petrović konačno nam je ipak ponudila svoje viđenje kako summita, tako i cijele Višegradske grupe, pa onda i Predsjedničine politike u komentaru koji je objavljen u Dnevniku Nove TV i na internetskim stranicama te medijske kuće dan nakon završetka skupa u Balatonfuredu.

Rečeni (i ovdje priloženi ) komentar na prvi pogled doista ostavlja dojam da je između novinarke i predsjednice „pukla ljubav“ jer je isti i puno više od tek negativnog osvrta na određeni postupak ili odluku izabranog dužnosnika. A taj dojam je upravo ono što novinar-profesionalac, a pogotovo ako je renomiran i uživa povjerenje svoje publike, nikada sebi ne bi smio dopustiti.

Žrtve u tom srazu taštine (novinarske) i autoriteta (onog koji pripada Predsjednici Republike temeljem izbornog mandata građana) jedino mogu biti i jesu činjenice. A ono što nas kao „Nove Poglede“ posebno boli jest da je riječ o činjenicama vezanim uz Višegradsku grupu koje je Ivana Petrović u svom najnovijem komentaru predstavila iskrivljeno, nepotpuno, pristrano i tendeciozno – te ih stoga, nevoljko, moramo sve odreda ispraviti, svaku pojedinačno:

1. Višegradska grupa nije donijela nikakvu „parapolitičku odluku“ jer Višegradska grupa nije nikakva „para“ ili na hrvatskom jeziku „polu“ – politička organizacija. Višegradska grupa je politička organizacija koja objedinjuje 4 suverene i neovisne države članice Europske unije, a kao organizacija Višegrad je upravo doprinio i samoj Europskoj uniji jer da ga nije bilo u razdoblju od osnutka 1991-e pa do trenutka zajedničkog ulaska članica Višegrada u sastav Europske unije, veliko je pitanje kako bi se taj proces odvijao te da li bi EU danas uopće imala sadašnji izgled i sastav.

2. Tvrdnja Ivane Petrović kako odluka o upućivanju vojno-redarstvenih snaga na južne granice Mađarske „nije u skladu sa Europskim vrijednostima“ predstavlja grubu manipulaciju javnosti kojoj bi novinar trebao služiti, a budući da ni jedna država članica nije u postupku pristupanja Europskoj uniji potpisala nikakav dokument koji bi se nazivao „Europske vrijednosti“.

Gospođa Petrović zna, jer je i sama o tome izvješćivala, da je Europska unija prvenstveno skup mnoštva Ugovora, a onda i kompliciranog pravnog okvira unutar kojeg se osigurava poštivanje obaveza preuzetih tim ugovorima.

U literarnom smislu „Europske vrijednosti“ na koje se Ivana Petrović vehementno poziva mogu biti samo one vrijednosti koje proističu od onih koji su u Europskoj uniji nositelji nacionalnog suvereniteta – a to su suverene države članice i njeni građani, a ne EU birokracija, odnosno tijela zajedničke administracije koji nemaju nikakav demokratski legitimitet ni od koga i čiji je jedini posao i smisao postojanja da slušaju i rade ono što im države članice nalože. Europska unija nema svoj izvorni suverenitet, osim u dijelu u kojem joj ga države članice odluče prepustiti.

3. Tvrdnju Ivane Petrović da slanje vojno-redarstvenih pojačanja na južne mađarske granice nije u skladu ni sa schengenskim propisima demantirala je sama Europska komisija koja je u nekoliko istupa tijekom rujna motiviranih verbalnim sukobima Zorana Milanovića i Ranka Ostojića sa Mađarskom istaknula kako je isključivo stvar svake države članice kako će osigurati vlastite nacionalne granice, a ista tvrdnja popraćena je još jednom proizvoljnom interpretacijom kako je Schengen „stup nositelja Europskih sloboda, točnije EU sloboda“.

Schengen to za početak nikako ne može biti jer značajan broj članica EU uopće nije ni član Schengena, a neke od njih su odlučne da to nikada ni ne postanu, a kao drugo „Europske vrijednosti“ su kao što smo pojasnili u ranijoj točki jedna apstraktna, gotovo imaginarna kategorija, pa kao takva ne može imati niti „nositelje“. Kako se može „nositi“ nešto što zapravo ne postoji osim kao literarna figura u glavama ponekog poetski raspoloženog političara?

4. Kolegica Ivana Petrović nadalje u svome komentaru hrabro tvrdi kako slanje vojske „ne dolazi u obzir čak ni na vanjske EU granice jer se onda postavlja pitanje čemu služi FRONTEX?“ Želimo pomoći kolegici: Na službenoj webstranici Frontexa jasno piše kako je riječ o agenciji Europske unije koja je „ustanovljena 2004-e godine sa misijom upravljanja suradnjom nacionalnih pograničnih službi u osiguranju vanjskih granica EU“.

Bilo bi iznimno korektno kako prema hrvatskoj javnosti čijoj informiranosti Ivana Petrović služi, tako i prema samim članicama Višegradske grupe kada bi kolegica ipak dopustila da Višegradska grupa zna čemu služi Frontex a budući je sjedište Frontexa upravo smješteno u jednom od glavnih gradova zemalja članica Višegradske grupe – u Varšavi.

Frontex dakle ima misiju „upravljanja suradnjom nacionalnih pograničnih službi“ što ničim ne isključuje mogućnost da države članice EU i njihove pogranične službe možda surađuju i na neki drugi način, pogotovo u dramatičnim okolnostima migrantske krize koja je sasvim jasno pokazala da ni Agencija Frontex, kao ni mnoge druge agencije ili tijela Europske unije nisu opravdale niti elementarnu svrhu svoga postojanja niti novac kojeg EU birokracija u njih ulaže, a kojeg plaćaju porezni obveznici u zemljama Europske unije, pa tako i oni u članicama Višegradske grupe.

S. B. Novi pogledi/foto:Screenshot Dnevnik.hr

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

ivan20tepes-eph

Tepeš objasnio zašto ne ide u Bruxelles: Nije istina da mi je HDZ obećao Maticu iseljenika

Iako mu se smiješilo mjesto dobro plaćenog zastupnika u Europskom parlamentu, bivši predsjednik HSP AS-a …

-->