Naslovna » Naslovna » Tri godine Kukuriku koalicije: Milanović i njegova Vlada elementarna su nepogoda za Hrvatsku
vlada-rh[1]

Tri godine Kukuriku koalicije: Milanović i njegova Vlada elementarna su nepogoda za Hrvatsku

Share Button

PROŠLO je tri godine od pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima. Saborska oporba protekle tri godine smatra neuspješnima, dok se vladajući pravdaju da je s obzirom na zatečeni nered u državi puno toga učinjeno. O pitanju tome što je ostalo od Plana 21 u emisiji Otvoreno razgovarali su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske dr. Branko Grčić, zamjenik predsjednika HDZ-a dr. Drago Prgomet, predsjednik Narodne stranke-reformisti Radimir Čačić i politički komentator dr. Žarko Puhovski.

“Vlada je izabrana iz moralnih razloga i tu se osramotila. Korupcija koju je ova Vlada razvila graniči s onom Vlade Ive Sanadera. No očekujem da će HDZ-ova politika omogućiti da ova Vlada nastavi dalje”,istaknuo je u emisiji Otvoreno Žarko Puhovski.

“Htio bih čuti u kojim javnim poduzećima je došlo do korupcije. Ogromne reforme smo napravili, otpovrnuo je ministar Grčić te istaknuo kako javnost slabo uviđa sve pozitivne koje je ova Vlada napravila, a za što su odgovorni i mediji.  Dogodila se integracija u EU, industrija raste, izvoz raste možda najviše u posljednjih 20 godina, no u investicijama smo zapeli”, rekao je Grčić.

“Nažalost, ne dijelim optimizam potpredsjednika Vlade. Pad BDP-a, broj nezaposlenih, broj ljudi pod ovrhama, više uplaćujemo no što izvlačimo iz europskih fondova, mladi se iseljavaju, vlada apatija, pripadamo među pet najkorumpiranijih zemalja EU-a”, nabrojao je Prgomet na što je potpredsjednik Vlade uzvratio da statistički podaci govore upravo suprotno.

Radimir Čačić naveo je kako je Vlada bila čvršća dok je on bio u njoj: “Nije bilo soliranja pojedinih ministara kao danas. Zaboravljaju se stvari koje smo tada napravili: riješili smo problem brodogradnje, zatim je tu fiskalizacija, pa legalizacija 800.000 nelegalnih objekata. U prvoj godini smo trebali povući još oštrije poteze”, rekao je Čačić.

“Za svaki projekt postoji velik otpor. Pogledajte samo monetizaciju autocesta. Da, ima problema u komunikaciji s oporbom: ona je protiv onoga što je sama predlagala”, dodao je Grčić, na što se nadovezao Čačić primjedbom da je situacija farsična.

Koji su rezultati nakon tri godine Milanovićeve Vlade: Oko pola milijuna Hrvata je bez posla. Na treću godišnjicu izborne pobjede Kukuriku koalicije službeno je 312.654 nezaposlenih, ali stvarni broj je daleko veći – treba tu ubrojiti i sve one izbrisane s burze.

U Hrvatskoj je u listopadu ove godine bilo 1.329.068 ukupno zaposlenih, što je za 18.664 osobe ili 1,4 posto manje nego u rujnu. U zadnjih pet godina Hrvatsku napustilo 150 tisuća mladih i obrazovanih ljudi.

Jedan od užasnih promašaja Milanovićeve Vlade je pljačka kroz predstečajne nagodbe. Javnost je brzo shvatila da se radi “zakonu za rodbinu i prijatelje”, a Vlada ga je forsirala pod krinkom “spašavamo radna mjesta”. Dugove su opraštali rodbini i prijateljima, brojne male tvrtke su uništene, a radnici su završili na ulici.

Unatoč gospodarskim pokazateljima Branko Grčić i dalje je optimističan, gospodarstvo bi se trebala pokrenuti uz “pomoć svih ovih projekata koje smo pripremili i pripremamo”. Premijer Milanović rast očekuje iduće godine.

Slične prognoze ministara Kukuriku koalicije slušamo tri godine, a recesija već šestu godinu zaredom trese hrvatsko gospodarstvo. U trećem tromjesečju zabilježen je pad 0,5 posto na godišnjoj razini, 12. je to kvartal da BDP pada.

Zamislimo da nogometna reprezentacija izgubi 12 utakmica zaredom, a izbornik Niko Kovač traži novi šansu uvjeravajući javnost da će nova utakmica biti bolja, kao što nas premijer Milanović, i potpredsjednik mu Grčić, uvjeravaju da izlazimo iz krize.

Od Milanovićeva bavljenja politikom bolje živi jedno on, njegova supruga, brat mu Krešo, punac i punica. Još nekoliko stotina stranačkih uhljeba SDP-a i nekoliko tisuća koalicijskog im partnera HNS-a, najbezobzirnije kriminalne organizacije u Hrvatskoj.

Za ostatak Hrvatske  Milanović i njegova Vlada su elementarna nepogoda.

Marko Marković


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->