Bandić podiže Ustavnu tužbu jer je već osuđen: Ne smije raditi, a za sve je odgovoran

studeni 24, 2014 maxportal
Share Button

MOŽE li se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić unatoč optužbama i činjenici da je pušten na uvjetnu slobodu ipak vratiti na posao? Odgovor na to pitanje trebao bi dati Ustavni sud, kojem se Bandićev odvjetnički tim sprema predati ustavnu tužbu koja bi, ako prođe na sudu, Bandiću  osigurala povratak na radno mjesto i  obavljanje gradonačelničkih dužnosti.
Bandić je na slobodu pušten uz uvjet da ne dolazi na posao kako ne bi ponovio kaznena djela koja mu se stavlja na teret te uz uvjet da ne kontaktira sa svjedocima (njih 183) kako na njih ne bi utjecao.

Iako sud tvrdi kako “Bandić ima 15 milijuna razloga da poštuje uvjete puštanja na slobodu”, nejasno je tko bi ga trebao kontrolirati, a ni samom Bandiću i njegovim suradnicima nije jasno kako postupiti sretnu li se slučajno negdje u gradu. Primjerice, u kafiću u koji Bandić često svraća na Trgu bana Josipa Jeličića, kavu redovito piju i dvije osobe s kojima ne smije komunicirati.

Po sadašnjoj odluci suda Bandić ne smije raditi, ali će za to uredno primati plaću od 17. 400 kuna. Netko bi rado dočekao, Hrvatska je puna Buljubašića, ali ne i Bandić. On mora delati.

Sudske odluke Milana Bandića su dovele u nejasnu i pravno  opterećujuću situaciju. Da bi grad mogao normalno funkcionirati ovlasti mora prenijeti na zamjenicu Sandru Švaljek. Međutim,  po Zakonu, čak i u slučaju prijenosa ovlasti, Bandić ostaje odgovorna osoba, što je pravni nosens i spada u hrvatske posebnosti. Praktički je već kažnjen i bez suđenja jer je doveden u suludu situaciju. Sudski mu je zabranjeno raditi, ali, po Zakonu, za sve odgovara.

No, i to bi uskoro moglo proći. Većina pravnih stručnjaka uvjerena je da Bandićev krimen, koji mu istražitelji Uskoka stavaljaju na teret, spada u domenu  inspekcije rada, a ne Uskoka-a.

D. Lukić 

 Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button