IZBORI Po anketama HDZ-u će trebati samo dva koalicijska mandata za sastavljanje Vlade

listopad 21, 2015 maxportal
Share Button

IZVJESNO  je da će Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om biti izborni pobjednik. Taj zaključak proizlazi iz najnovijih rezultata istraživanja agencije Promocija plus provedenog 18. i 19. listopada za RTL.Kada se gledaju ukupni rezultati istraživanja koje je do sada provedeno u devet izbornih jedinica (nedostaje još I.), HDZ-ova koalicija je u prednosti četiri mandata (imaju 58 mandata – 18 više nego na prošlim izborima) u odnosu na SDP-ovu koja osvaja 54 zastupnička mjesta.

U Saboru je nakon devet izbornih jedinica popunjeno 126 od 151 mjesta:

  1. HDZ-ova koalicija – 58,
  2. SDP-ova – 54
  3. MOST dobiva – 4,
  4. HDSSB – 3
  5. IDS-PGS imaju – 3
  6. Bandić Milan 365 – 2
  7. Živi zid -1
  8. Uspješna Hrvatska- 1

HDZ je 2011. u ovih devet izbornih jedinica imao 40, a SDP 71 mandat – sličniji rezulta bio je 2007.- 56 HDZ – SDP 48.

U devet do sada anketiranih izbornih u sedam više glasova dobiva HDZ – a u dvije SDP, no u četiri više mandata dobiva HDZ, dok se čak u tri vodi mrtva trka u mandatima.

U četvrtak će biti objavljena nova anketa – rezultati prve zagrebačke izborne jedinice koja bi kao i prethodne tri mogla odlučiti izbore. Tada ćemo znati tko bi mogao pobijediti na ovim izborima te dobiti kompletnu sliku Sabora sa 140 mjesta.

Ravnamo li spo rezultatima iz 2007. (koji su najbliži aktualnim anketama) za očekivati je da će Domoljubna koalicija osvojiti (najmanje) šest mandata, što je ukupno 64 mandata. Znamo li da je u HDZ u odnosu  na sve dosadašnje ankete osvajao (najmanje) pet posto više, da tri mandata u izborim jedinicama vise i da će po D’otnovoj metodi pripasti HDZ-u, Domoljubna koalicija osvaja još (najmanje) pet mandata. Dakle, u deset izbornih jedinica osvojit će 69 mandata.

HDZ može računati na sva tri zastupnika u XI. izbornoj jedinici (dijaspora) što će im donijeti 72 zastupnička mjesta. Preostalih osam zastupničkih mjesta popunjavaju manjinci, od čega su tri zastupnika srpske nacionalne manjine.

Među manjincima HDZ će imati (najmanje) dva zastupnika, što im daje 74 glasa u Saboru. Za sastav Vlade treba (najmanje) 76 glasova. Gdje će ih naći?

Među manjincima (vjerojatno), u koaliciji s Milanom Bandićem (izgledno) ili pak s  Čačićem, HDSS-om ili IDS-om (manje vjerojatno).

I Bandić i Glavaševci i Čačić tražit će ministarska mjesta, a manjinci to neće uvjetovati nego će tražiti druge ustupke.

M. Marković/foto:rtlKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button