Izetbegović zaprijetio Dodiku: Sjeti se kako su završili Sadam Husein, Gadafi, Milošević

rujan 26, 2016 maxportal
Share Button

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te oni koji su ga pratili u organiziranju današnjeg referenduma o Danu tog bh. entiteta izašli iz zaštićene zakonske zone u protuzakonsko i protuustavnu poziciju.– Viđali smo to u zadnjih nekoliko decenija od srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa – poručio je Izetbegović.

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, Izetbegović je kazao da reakcija ne može izostati jer je to za njega eklatantan primjer kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH te kršenja Krivičnog zakona BiH, ali samo je pitanje kada će ta reakcija uslijediti.

Komentirajući današnju Dodikovu izjavu “da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti cijeli referendum”, Izetbegović je istaknuo da se ne može hapsiti cijeli referendum, ali mogu oni “koji su narod nagovorili da idu u tom smjeru”.

– Branit će se i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica braniti svoj autoritet. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda. Definitivno se ne možete odnositi na ovakav način prema SAD-u, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR-u, PIC-u, a da to nema svoje posljedice. Branit će se i ustavnopravno uređenje BiH i MZ će braniti svoj autoritet”,  kazao je Izetbegović.

Maxportal/Foto:klix.baKomentari
Share Button