Kapetan Dragan kao Josip Perković, njegov odvjetnik kao Anto Nobilo

prosinac 15, 2014 maxportal
Share Button

AUSTRALSKI Savezni sud (Federal Court) 12. prosinca je odbacio žalbu Kapetana Dragana (Dragan Vasiljković, Daniel Snedden) na odluku o izručenju Hrvatskoj pod optužbom za ratne zločine.

Vasiljković se na ovu odluku može još žaliti australskom Vrhovnom sudu.
Američki (vojni) odvjetnik Dan Mori, koji se proslavio zastupanjem Australca Davida Hicksa, konvertiranog džihadista svojedobno zatočenoga u Gauntanamo Bayu, nakon ovoga poraza kaže da je“zabrinut zbog toga što se može dogoditi u Hrvatskoj”:“Postoje neka značajna nerazjašnjena pitanja. Hoće li mu Hrvatska priznati svaki dan kojega je odslužio u australskom zatvoru ako ga tamo prebace, što bi trebala jer tako zahtijeva Ženevska konvencija. Ali Australija nije od Hrvatske tražila takva specijalna jamstva”.

Eh, Dan Mori služi se sitnim trikovima tipa Ante Nobila: brblja po novinama što hoće i kako hoće jer, naravno, na to ima pravo, no – on istodobno vrši pritisak na političke vlasti ne bi li one izvršile pritisak na pravosuđe, kako australsko, tako i hrvatsko. Jer, zna on to dobro, nema što Australija (ili bilo koja druga zemlja) tražiti “specijalna jamstva” od Hrvatske (i vice versa) kad su posrijedi međunarodni ugovori, poput Ženevskih konvencija u ovom slučaju, koje su obje zemlje jednakopravno potpisale, njihovo se poštivanje naprosto podrazumijeva.

Ostaje, dakle, jedino pitanje da li doista Ženevske konvencije nalažu da se osumnjičenomu za zločine unaprijed u eventualnu zatvorsku kaznu (bez prejudiciranja, naime, ako se zločini utvrde i dokažu) uračuna i “staž” koji je “odradio” u pritvoru (ili zatvoru) neke druge zemlje (pod sličnim ili različitim razlozima).strip[1]

Osobno, baš sumnjam u PRECIZNOST, pa i u mogućnost takvoga Morijeva tumačenja odredbi Ženevskih konvencija u slučaju Kapetana Dragana, jednako kao što sumnjam u opravdanost paranoidnih navoda da bi Vasiljković u eventualnom hrvatskom zatvoru (ili pritvoru) trebao biti – “otrovan”.

Osobno, beskrajno me vrijeđa taj patronizirajući, prepametni, nipodaštavajući, podcjenjivački, propovjednički, zavjerenički stav prema hrvatskoj državi, njenom pravosuđu, penalnom sustavu i stupnju ljudskih prava.

Utješno je, s druge strane, što se sličan takav stav hrvatskoga trenutnoga političkog vrha (Milanović, Josipović) i odvjetnika Tonija Nobila obio o glavu njegovim rodonačelnicima u slučaju Perković-Mustač pred “agresorom Nemcom”.

Mate BašićKomentari
Share Button