NOVO ISTRAŽIVANJE: HDZ smanjuje prednost SDP-a, MOST je siguran treći i dalje raste

kolovoz 4, 2016 maxportal
Share Button

DA su parlamentarni izbori provedeni danas Narodna koalicija predvođena SDP-om bila bi relativni pobjednik, pokazali su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus CRO Demoskop koje je provedeno u razdoblju između 1. i 3. kolovoza

Smjena na vrhu HDZ-a vratila je dio birača HDZ-a toj stranci i smanjila razliku između dviju vodećih stranaka u stranačkim preferencijama, uz istovremeno blag rast potpore Mostu, ali i Živom zidu, no i djelomičan pad izborne potpore HSS-u.Da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza po principu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica, Narodna koalicija predvođena SDP-om bila bi relativni izborni pobjednik s 34,4 posto dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto HDZ s partnerima.

Most je na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto dok je Živi zid s partnerima četvrti sa 6,4 posto izbora.

stranackepreferencije.jpg.688x388_q85_crop_upscale[1]
Koalicija stranaka BM 365 i Reformisti zabilježila je izbor od 2,1 posto dok je lijeva koalicija (Laburisti, ORaH, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto. Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka te Pametno s 1,2 posto izborne potpore.

Na ljestvici sa stranačkim preferencijama vodi SDP s izborom od 29,6 posto što je za 2,2 postotna boda manje od rezultata stranke u srpnju kad je potpora iznosila 31,8 posto, odnosno vrlo slično onoj prije eskalacije političke krize u zemlji kad je iznosila 29,2 posto izbora.

HDZ je smanjio razliku na ovoj ljestvici i sada bilježi izbor od 26 posto, prije mjesec dana, odnosno na vrhuncu političke krize potpora je bila 22,7 posto. U ovomjesečnom se istraživanju Most učvrstio na trećem mjestu s izborom od 10,5 posto što je porast od 0,7 postotnih bodova u odnosu na rezultate iz srpnja. Živi zid je na četvrtom mjestu s izborom od 5,9 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnih hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 16,2 posto prema 17,1 posto iz srpnja, odnosno 28,2 posto iz lanjskog kolovoza. Ni jedan političar, kao zasebna kategorija, nalazi se na drugom mjestu s 14,2 posto prema 15,9 posto iz srpnja. Čelnik SDP-a Zoran Milanović na trećem je mjestu s izborom od 13,1 posto, na četvrtom je novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s izborom od 9,6 posto, a Božo Petrov je peti s izborom od 6,0 posto. Među deset najpozitivnijih političara u Hrvatskoj ugurao se i kontroverzni ministar kultureZlatko Hasanbegović.

Vrh ljestvice negativaca i dalje drže Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, ali s obrnutim tendencijama. Nakon odlaska Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a negativna percepcija o njemu u javnosti opada, ( 39,5  posto iz srpnja na 31,6 posto danas) ali je i dalje visoka.  Milanović je na drugom mjestu s izborom od 23,7 posto u odnosu na prošlomjesečnih 19,7 posto i negativna tendencija prema njemu raste. Da su ankete rađene nakon presude u Münchenu vjerojatno bi bila osjetno veća.

Što se tiče pozitivnog doživljaja političara na vrhu ljestvice je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa 16,2 posto. 14,2 posto ispitanika na to je pitanje odgovorilo s ‘nitko’, do je šef SDP-a Zoran Milanović na trećem mjestu s izborom od 13,1 posto.

 Komentari
Share Button