ŠTA SE NALAZI U NESTAJUĆEM SPREJU Pet pitanja i pet odgovora o SP u Brazilu

srpanj 3, 2014 maxportal
Share Button
Sigurno “svi znamo sve” bar kada je u pitanju nogomet i Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Ipak izdvojili smo par pitanja na koje dajemo odgovore za koje nismo sigurni da bi ih većina odgovorila iz prve.1. Što se nalazi u spreju za izvođenje slobodnih udaraca?

Brazil.1
Sprej kojeg koriste suci prilikom izvođenja slobodnih udaraca izgleda kao pjena za brijanje i sadrži tekuću supstancu „915 Fair Play Limit“. Bijela pjena je apsolutno biološki razgradiva i ne oštećuje travu. Nestaje za 45 do 120 sekundi. Pakira se u male doze od 147 mililitara.

2. Cenzurira li FIFA TV-slike?

Brazil.2Službeno, naravno ne, ali samo prigodom svečanosti otvaranja Svjetskog prvenstva FIFA je izbacila najmanje dvije scene koje joj se nisu svidjele:

Prva, jedan bijeli i jedan tamnoputi dječak su puštali golubove mira. Tamnoputi dječak indijanskog porijekla je nosio majicu s natpisom “Demarcacao“ (razgraničavanje) što je iz snimke isječeno. Druga, na utakmici Argentina – Bosna i Hercegovina na tribinama je dio publike divljao, a što u direktnom TV-prenosu nije prikazano.

3. Zašto nogometaši nose kopačke raznih boja?

Brazil.3Stare dobre crne kopačke se gotovo ne mogu više vidjeti na nogometnom terenu. Jedan od rijetkih koji ih nosi je njemački izbornik Joachim Löw. Skoro svi nogometaši imaju kopačke u bojama. Razlog je u poslovnoj politici velikih proizvođača (Adidas, Nike, Puma) koji time žele postići veću prodaju. U tome prednjači Puma koja čak proizvodi lijevu i desnu kopačku u različitim bojama.

4. Zašto nogometaši nose uske dresove?Brazil.4

 

Nogometaši se mogu odlučiti između normalnih i slim varijanti. Većina se odlučuje za uz tijelo pripijene modele jer se time navodno poboljšava cirkulacija, ali prije svega zato što se protivnički igrači teže mogu uhvatiti za dres.

5. Zašto su na stadionima mnoga mjesta prazna?

brazil.5Prema izvorima FIFA na raspolaganju je ostalo ispod 7.000 ulaznica, a cijena im je npr. za finalna natjecanja od 3.990 do basnoslovnih 12.999 eura! Nevjerojatno, ali problem je u tome što preko 240.000 ulaznica čeka na šalterima da ih ljubitelji nogometa preuzmu.Riječ je većinom o ulaznicama koje su otkupli veliki sponzori. Po broju kupljenih ulaznica u Europi prednjači Njemačka s 58.778 .

 

 Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button