ANALIZA: I Zdravko Marić i Dinko Cvitan moraju odstupiti

21 travnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kada je u pitanju Hrvatska poštanska banka postoji 1001 razlog zašto glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan treba odmah odstupiti ili biti razriješen s dužnosti.



S druge pak strane, za sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića razloga je nešto manje, ali i više nego dovoljno da odmah i sam odstupi ne čekajući izglasavanje nepovjerenja u Saboru što bi HDZ-u i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću zasigurno bio nepotreban teret pred nadolazeće izbore.

Da se predsjednik Andrej Plenković ne odriče tek tako svojih ljudi, svima je već poznato, i to treba cijeniti. Naravno, pod uvjetom da osoba iza koje stoji to i zaslužuje te da zaista ne postoji opravdan razlog za smjenu sadašnjeg ministra financija.

No, ostavka Zdravka Marića zasigurno bi bio odličan, ako i ne najbolji potez i samog ministra Zdravka Marića koji bi tim potezom skinuo teret i samom premijeru Andreju Plenkoviću, i HDZ-u kao stranci, ali ponajviše i samom sebi, jer u konačnici kao stručan kadar uvijek može naći mjesto, ako ne u Agrokoru, možda u nekom drugom uspješnom hrvatskom gospodarskom subjektu.

Privatnom ili državnom, potpuno svejedno, no u slučaju izglasavanja nepovjerenja u Hrvatskom saboru ili razrješenja ministra financija Odlukom Vlade RH, daljnja karijera Zdravka Marića postat će nemoguća misija sa neupitnim krajnjim ishodom kakav je dočekao i njegov bivši poslodavac Ivica Todorić.

Andrej Plenković, kao pravnik i legalist, te predsjednik Vlade RH ima mogućnost vrlo lako raščistiti stvari unutar vlastite kuće što je zasigurno puno bolja opcija od rasprave o povjerenju ili nepovjerenju pred Hrvatskim saborom. Bolja opcija ne samo za vjerodostojnost HDZ kao stranke, već i jačanje pozicije samog premijera Andreja Plenkovića kojeg očekuju još mnogi teški potezi i odluke ključne po budućnost Hrvatske i hrvatsko gospodarstvo.

 Gotovo tri desetljeća neuređenosti pravnog sustava i u tom vremenu opljačkanog i devastiranog gospodarstva, i  više nego dovoljan je razlog zbog kojeg Andrej Plenković ne smije braniti teško obranjivo, a to je vjerostojnost Zdravka Marića kao bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu financija, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora HPB-a,  te bivšeg Agorokorovog izvršnog direktora koji je sporna financijska izvješća Agrokora koristio za zaduživanje koncerna.

KRUŽNI TOK NOVCA I USLUGA NA RELACIJI AGROKOR – MINISTARSTVO FINANCIJA – HPB! POVLAŠTENI KREDITI, ISPLATE PLAĆA PROTIVNO ODLUKAMA VLADE RH, KRIMINALNA PRIVATIZACIJA HPB-a POD POKROVITELJSTVOM  VISOKE POLITIKE I DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA!

Maxportal je još prije više od 2 godine objavio dokumente iz kojih proizlazi kako su bivši predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić i članovi Uprave HPB-a nezakonito isplaćivali stotine tisuća kuna na svoje privatne račune na ime plaća protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske iz 2009.g. koja je definirala maksimalni iznos mjesečnih primanja za državne dužnosnike, osobe zaposlene u državnim tvrtkama, tijelima i institucijama Republike Hrvatske.

Odluku Vlade Republike Hrvatske o ograničenju plaća potpisala je tadašnja predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, a za provedbu Odluke Vlade RH nadležan je bio upravo sadašnji ministar financija Zdravko Marić koji je u to vrijeme 2009.godine obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu financija Republike Hrvatske te koji je istodobno u razdoblju 2009.g. – 2011.g. bio i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke.

Marić je tada predsjedniku Uprave HPB-a Čedi Maletiću odobrio nezakonite isplate mjesečnih primanja u neto iznosu od gotovo 44.000 kuna mjesečno čime je tadašnji predsjednik Uprave Čedo Maletić ostvario protupravnu imovinsku korist od više stotina tisuća kuna na teret poreznih obveznika.

Protupravnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna ostvarili ostali članovi Uprave Hrvatske poštanske banke na čelu s Čedom Maletićem što je trebao utvrditi porezni USKOK kojem je na čelu ministar financija Zdravko Marić, no ništa se očito do današnjeg dana nije niti utvrđivalo.

U isto vrijeme kada Nadzorni odbor Hrvatske poštanske banke na čelu sa Zdravkom Marićem protupravno odobrava Čedi Maletiću isplatu mjesečnih primanja u neto iznosu od 44.000,00 kuna, predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić odobrava povlašteni kredit Zdravku Mariću kao predsjedniku Nadzornog odbora HPB-a sa kamatnom stopom od 4% godišnje, iako su kamate po ostali kreditnim plasmanima Hrvatske poštanske banke fizičkim osobama u isto vrijeme iznosili 7,9%,  a koja povlaštena kamatna stopa od 4% godišnje je protupravno ostala na snazi i nakon što je Zdravko Marić prestao obnašati čelno mjesto u Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke.

Čedo Maletić odobrio povlašteni kredit Zdravku Mariću u iznosu od 1.270.000,00 kuna po kamatnoj stopi od 4% godišnje, a Zdravko Marić kao predsjednik Nadzornog odbora odobrio Čedi Maletiću kao predsjedniku Uprave HPB-a mjesečna primanja u iznosu od 44.000,00 kuna neto protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske koju je kao tadašnji državni tajnik u Ministarstvu financija bio dužan provesti upravo Zdravko Marić.

Povlašteni kredit predsjedniku nadzornog odbora HPB-a Zdravku Mariću čija kamatna stopa iznosi 4% godišnje nije revidirana niti nakon prestanka obnašanja dužnosti predsjednika Nadornog odbora HPB-a čime je Hrvatska poštanska banka ovom dvojcu u pravom smislu riječi poslužila kao samoposlužni bankomat.

Tako su Zdravko Marić i Čedo Maletić prije nego su postali Todorićevi menageri u Agrokoru kružnim tokom razmjenjivali usluge na štetu Hrvatske poštanske banke i njenih dioničara, tada većinskog 99%-tnog vlasnika Rpublike Hrvatske, a nakon čega je Banka pod vodstvom Čede Maletića i sadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vujića pripremljena za privatizaciju kojom je Ivica Todorić preko tvrtke Agrokor projekti d.o.o. postao vlasnikom dionica HPB-a.

Već smo ranije objavili i pravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu kojom je Čedo Maletić osuđen za protupravno izvlačenje stotina tisuća kuna iz IMEX Banke u kojoj je obnašao funkciju predsjednika Uprave prije nego je imenovan na mjesto predsjednika Uprave HPB-a.

Zanimljivo je kako je Čedo Maletić kao predsjednik Uprave HPB-a povukao i svoje kadrove iz IMEX Banke koje je potom imenovao za članove uprave HPB-a koji su zajedno s njim protupravno stekli milijune kuna putem nezakonito isplaćenih otpremnina odobrenih od strane sadašnjeg predsjednika Uprave HPB-a Tomislava Vujića i bivše članice uprave HPB-a Dubravke Kolarić i dr. zbog čega su prijavljeni Državnom odvjetništvu koje već godinama nije ništa učinilo po tom pitanju o čemu je maxportal objavio i službene dokumente.

Nezakonito stjecanje imovinske koristi u korist bivšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića putem isplata mjesečnih primanja u iznosu od 44.000,00 kuna neto što je 27.000,00 kuna više od propisanog iznosa mjesečnih primanja, odigravalo se tijekom 2009/2011 pod pokroviteljstvom Zdravka Marića kao predsjednika Nadzornog odbora HPB-a, te istovremeno i državnog tajnika u Ministarstvu financija čiji je tadašnji ministar bio Ivan Šuker.

A onda su obojica predsjednika, i Zdravko Marić i Čedo Maletić, utočište i zaštitu potražili u Agrokoru Ivice Todorića čija je tvrtka Agrokor projekti d.o.o. u međuvremenu postala dioničar Hrvatske poštanske banke d.d. nakon čega je Zdravko Marić transferiran iz Agrokora na mjesto ministra financija Republike Hrvatske, a  tvrtka Agrokor projekti d.o.o. u čijem su vlasništvu dionice Hrvatske poštanske banke prenesena je u vlasništvo nizozemske tvrtke koja se također nalazi u vlasništvu Ivice Todorića.

Dugovati državi i dobavljačima 45 milijardi kuna, a istovremeno dozvoliti Ivici Todriću kupnju dionica Hrvatske poštanske banke preko trtke Agrokor projekti d.o.o., te potom dozvoliti i prijenos tvrtke Agrokor projekti d.o.o. u vlasništvo nizozemske tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića, odgovornost je i Hrvatske narodne banke i Državnog odvjetništva zbog čega ostavke moraju odmah podnijeti i guverner Boris Vujčić i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan čiji sin Vedran je zaposlenik u menagementu Konzuma koji se nalazi u sustavu Agrokora.

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA ODOBRILA DESETKE MILIJUNA EUR-a AGROKORU I POVEZANIM DRUŠTVIMA  AGROKORA! SVI SU ZNALI SVE, I ZDRAVKO MARIĆ, I BORIS VUJČIĆ, I DORH, I USKOK,…!

Koliki je iznos kredita odobren Agrokoru i povezanim društvima koncerna Agrokor u Hrvatskoj poštanskoj banci, još uvijek je nepoznanica. No, kako saznajemo radi se o desecima milijuna EUR-a koji su plasirani šakom i kapom, a sve to uz znanje Hrvatske narodne banke i Državnog odvjetništva koje je prikrivalo plasmane odobrene Agrokoru i povezanim društvima od strane bvšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića i sadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vujića.

Nakon što se utvrdi koliki je iznos  plasmana Agrokoru i povezanim društvima odobren u vrijeme 2009.g.-2011.g. kada je Zdravko Marić obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora HPB-a u vrijeme kada je Čedo Maletić kao predsjednik uprave HPB-a, kasnije menager Multipluscarda u vlasništvu Ivice Todorića,  te utvrdi koliko je plasmana Agrokoru i povezanim društvima odobreno od strane sadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vujića u vrijeme kada je HPB-u kao nadređen bio ministar financija Zdravko Marić, rasvijetlit će se sve zlouporabe glavnih aktera uništenja i samnjenja vrijednosti državne Hrvatske poštanske banke, te potom provedene kriminalne privatizacije putem dokapitalizacije HPB-a koja je izvršena 2015.g.  u vrijeme Vlade RH pod vodstvom Zorana Milanovića.

Pokretanje propalog procesa tzv. „HPB Bankomat“ 2009.g. koji se već osmu godinu vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu razotkrio je kriminal Državnog odvjetništva, USKOK-a i bivšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića koji je i javno objavljen, te koji je prijavljen Ministarstvu pravosuđa i ostalim nadležnim i relevantnim institucijama o čemu je maxoportal objavio i službene dokumente.

No, Dinko Cvitan čiji je sin Vedran Cvitan zaposlen kao menager Konzuma, uz visoku politiku jedan je od razloga zbog čega se već godinama zataškavaju kriminalne radnje Čede Maletića i Tomislava Vujića počinjene u razdoblju 2009.g. – 2017. u vrijeme kada je Zdravko Marić obnašao dužnosti predsjednika Nadzornog odbora HPB-a i ministra financija Republike Hrvatske te u međurazdoblju i mjesto izvršnog direktora u Agrokoru.

Zanimljivo je, kako su i Zdravko Marić i Čedo Maletić nakon odrađivanja posla u Hrvatskoj poštanskoj banci transferirani na vodeće pozicije u menagementu Agrokora i tvrtke Multipluscard u vlasništvu Agrokora, jer ipak, gazda Ivica Todorić ne napušta svoje ljude.

Postavlja se pitanje; zbog čega i kome je Ivica Todorić namjeravao prodati kupljene dionice HPB-a?

Kakav divan shoping Ivice Todorića, dužan državi i dobavljačima 45 milijardi kuna, a kupuje Hrvatsku poštansku banku u vlasništvu države koja je koncernu Agrokor i povezanim osobama Agrokora odobrila desetke miljuna EUR-a neotplaćenih kredita.

Zanimljivo je da je Hrvatska poštanska banka pod vodstvom Tomislava Vujića nedavno prodala više od milijardu kuna potraživanja uz diskont od gotovo 85%, čime se očito žele prikriti brojni kreditni plasmani Čede Maletića zbog kojih je HNB izvršio dodatne rezarvacije HPB-a u iznosu većem od 600 milijuna kuna. Dionice HPB-a koje je kupio Ivica Todorić preko tvrtke Agrokor projekti d.o.o. možda su i bile namijenjene upravo  Sberbanci koja je izdašno kreditirala Agrokor i Ivicu Todorića u iznosu većem od milijardu EUR-a, jer tko bi u protivnom prezaduženom Agrokoru odobrio milijardu EUR-a kredita u takvim okolnostima.  

Ako netko ima dug od 45 milijardi kuna koje su pokrivene sa imovinom Agrokora u iznosu od 14% zaduženja, jedini način naplate moguć je kroz neke akvizicije i privatizacije kojim će se po izuzetno povoljnim uvjetima kupiti imovina u vlasništvu države, a potom prodati po višestruko većoj vrijednosti trećim osobama, ili pak otuđiti na način da se kreditorima naknadno omogući upis zaloga na imovinu i dionice koje kasnije postaju vlasništvo neke strane Banke, jedne od njih 31 (tridesetjedne) s kojima je Agrokor poslovao.

Pod uvjetima da vrijednost imovine Agrokora iznosi 14% vrijednosti zaduženja koncerna Agrokor, kako je to medijima u više navrata objavljeno, postavlja se sasvim logično pitanje; gdje je nestala i na koga je prenesena imovina Agrokora koje je godinama prenošena iz vlasništva države u vlasništvo koncerna Agrokor, a svi znamo pod kojim uvjetima.

Ako se tome pridodaju i svi poticaji i bespovratna sredstva u milijardama kuna koja su odobravana koncernu Agrokor šakom i kapom, a na uštrp malih i srednjih poduzetnika, poljoprivrednika i stočara, i svih ostalih koji su uništavani u neravnopravnoj tržišnoj utakmici, postavlja se i drugo pitanje; kako je Agrokor pod takvim okolnostima mogao uopće doći u poziciju nelikvidnosti?

Odgovore na ta pitanja očito moraju dati nadležna tijela i institucije, a to zasigurno nije DORH na čelu sa Dinkom Cvitanom čiji sin Vedran je zaposlen kao menager Konzuma, a zasigurno ne niti Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na čije čelno mjesto je Dinko Cvitan ustoličio svoju bivšu zamjenicu ravnatelja USKOK-a Sani Ljbubičić protiv koje su Ministarstvu pravosuđa podnesene brojne prijave zbog njenog nezakonitog i nepravilnog rada.

Zanimljiva je činjenica kako je bivši izvršni direktor Sektora HPB-a za upravljanje naplatom Damir Perko protiv koje su podnijete brojne prijave prema Hrvatskoj narodnoj banci i Državnom odvjetništvu koje je maxportal već javno objavio, sa mjesta izvršnog direktora u HPB-u prešao raditi u Sberbanku, dok s druge strane Tamara Perko, inače supruga Damira Perka je transferirana iz Zagrebačke banke na mjesto predsjednice HBOR-a koji je prije nekoliko mjeseci odobrio 50 milijuna EUR-a kredita prezaduženom  Agrokoru.

Za ministra financija Zdravka Marića ni ta činjenica nije sporna. To je ipak samo državni novac koji je namijenjen onima koji to znaju najbolje.

A to je AGROKOR.

D. Lukić/foto:pxll


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->