Božo Petrov o dva tajna sastanka u Vladi s “Blogerom iz Kulmerovih dvora”

27 rujna, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Šef MOST-a Božo Petrov, jedan od sudionika dramatičnog sastanka u Vladi i osoba koja je podnijela kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, u emisiji Pressing N1 televizije izjavio da je u Vladi dogovoren još jedan javnosti nepozat sastanak s upravom Agrokora.



Petrov je pojasnio kako je došlo do famoznog tajnog sastanka s Ivicom Todorićem u Vladi i što je vlasnik Agrokora tražio.

“U trenutku kada nitko nije htio čuti što se događa u Agrokoru, niti ministar financija niti predsjednik Vlade, poslao poruku gospodinu Todoriću da smo zabrinuti za stanje i da bi bilo dobro da zatraži sastanak.

Što biste vi napravili u situaciji ako godinu dana slušate da postoje ogromne poteškoće u funkcioniranju Agrokora, svi znamo koliki utjecaj ta kompanija ima na hrvatsko gospodarstvo. Dosta jezovito zvuče informacije, au to vrijeme razgovarate nasamo s ministrom financija koji kaže “nema problema”, odete u Vladu, tamo kažu da je to predimenzionirano.

Koliko je novaca tada tražio Ivica Todorić za spas koncerna? – pitao je voditelj.

“Ja sam gospodina Plenkovića zamolio da od Todorića prije sastanka zatraži izvješće o stanju u Agrokoru. Oni su to sastavili i iz toga je bilo vidljivo da je Agrokor u problemima. Gospodin Todorić je rekao da će u lipnju nelikvidnost iznositi milijardu i pol kuna, uz to da on na računu ima 800 milijuna kuna koje mu je odobrila banka.

Vi ste rekli milijardu i pol milijuna kuna, a ministrica financija Martina Dalić 2,3 milijarde kuna pa vas Todorić proziva da ni ne znate koliko vas je novaca tražio?

“On je na sastanku jasno rekao da će nelikvidnost biti 2,3 milijarde kuna i da on ima 800 milijuna kuna, što znači da mu je trebalo milijardu i pol kuna. Todorića očito dobro služi pamćenje i sigurno ima dokumentirano koliko je tražio novaca od Vlade.

Što ste mu rekli?

“Ja sam u tom trenutku rekao da država nema milijardu i pol kuna i da bi to bila intervencija u tržište. Mi nismo ničija samoposluga i tržište ne smije tako funkcionirati.

Kako je reagirao Plenković?

“On je sve saslušao kao diplomat i rekao da treba razmisliti.”

 Je li istina da je Todorić bio jako neraspoložen?

“Vjerojatno je jako bio nezadovoljan sa mnom jer sam ja rekao da te novce ne može dobiti.

Na pitanje o tome tko je veći problem, Todorić ili ljudi koji su mu omogućili, Petrov je odlučio poslati poruku samom vlasniku Agrokora.

“Iskreno bih volio kad biste Todorića pozvali u emisiju, kad već koristi jednosmjerni oblik komunikacije kao što je blog, da bude iskren i hrabar, pa da nam otkrije tko mu je to sve pomogao u zadnjih 20 godina?

On je u Vladi na sastancima s nama više puta istaknuo što je sve napravio za Hrvatsku. Ovim putem mu želim reći, ako želi za Hrvatsku napraviti nešto dobro, nek kaže što se događalo zadnjih 20 godina u hrvatskom gospodarstvu. Onda će sve ono što je radio i svi njegovi doprinosi imati smisla”, poručio je Petrov.

Todorić kao zaštićeni svjedok?

“Ako se pokaže da su tvrdnje u medijima istinite, naravno da očekujem da pravda sustigne sve one koji su kršili zakone, tako i Todorića”, dodao je Petrov.

Petrov se osvrnuo i na kaznene prijave protiv Ante Ramljaka i Martine Dalić.

“DORH treba postupati po svakoj kaznenoj prijavi. Anonimnost jamči da se netko neće izložiti. Uvijek je poželjnije da je potpisana prijava, ako osoba nema što kriti. Ako ne postoji, na primjer, strah za život. Ako ćemo gledati logikom, to je pisao Todorić ili netko iz njegovog okruženja, ali ne znamo to”, kazao je.

“Sve se može ako se hoće, tako i DORH, može ako hoće. Mogu zatražiti iz proračunskih zaliha da im se još novaca dodijeli, ako nemaju sredstava”, dodao je.

Prokomentirao je i svađu između HDZ-a i MOST-a oko Agrokora.

“Na MOST je pala odgovornost da bude stup otpora korupciji i klijentelizmu, a kad god bismo to napravili, optužili bi nas da smo faktor nestabilnosti”, rekao je Petrov.

“Ne želim da Todorić bude žrtveno janje za sve što se događalo zadnjih 20 godina. Možda ne bi bila opcija za odbaciti da mu se dade status pokajnika, ali bit će tu mnogo pokajnika, neće ih nedostajati.

O istražnom povjerenstvu

Pitanje je samo hoće li oni imati mogućnost reći istinu, hoće li DORH i sudovi odraditi posao”, osvrnuo se Petrov i na ideju Ivana Pernara o tome da se Todoriću ponudi zaštita u zamjenu za informacije.

“Smatram da svi trebaju odgovarati, i Todorić, i svi oni oko njega. Kaznenu prijavu sam podnio na temelju informacija koje sam imao, želio sam da DORH djeluje. Kod nas budi sumnju način na koji je Agrokor izrastao, zato smo i tražili istražno povjerenstvo. Čuo sam da HDZ nije za to, ali to je od presudne važnosti za sve građane Hrvatske”, kazao je Petrov.

“Bitno je da otkrijemo pogreške, da se ne bi ponovile. To je način da se dođe do istine, istina oslobađa. Kod povjerenstva je bitno to da će se vidjeti na koji način se moglo dogoditi – ja sam prije pet mjeseci u Saboru pitao kako to da u 10 godina Porezna uprava nikad nije ušla s dubinskim nadzorom u tvrtkom koja je najveća u regiji, teška 50 milijardi kuna? U pet mjeseci nisam dobio odgovor od političara i Vlade, mediji i analitičari šute o tome. Od 2007. godine porezni nadzor nije ušao u Agrokor”, zapitao se Petrov.

 

“Petak je Dan D, kad dolazi izvješće revizijske kuće PwC o poslovanju Agrokora.”

“Mene brine tko može garantirati da je novo izvješće točno. Koliko znamo, Todorić je isto koristio usluge revizorskih kuća? Tko meni jamči to? To se pitam. Svi trebamo biti oprezni i odgovorni zbog budućnosti Hrvatske. Revizorske kuće koje su djelovale u Agrokoru su davale uredna izvješća do sada. Samo želim da ovo izvješće napokon bude ono što treba biti”, upozorio je Petrov.

O Istambulskoj deklaraciji i pozdravu  ‘Za dom spremni!’ 

“Volio bih da se SDP konsolidira, Hrvatskoj je potrebna konkurentnost u svim sferama”, prokomentirao je Petrov krizu u SDP-u.

Rekao je da MOST može surađivati sa svakime tko radi za budućnost Hrvatske.

“Za dom spremni! pozdrav je duboko kontaminiran, neovisno o tome otkud dolazi. Zbog toga ga ne bi trebalo koristiti. Problem je što u trenutku kad radite zabranu, a ne edukaciju, onda iz revolta umjesto jednog čovjeka na stadionu to skandira 10.000 ljudi, samo zato što je protiv zakona. Ja sam za edukaciju, ali i da zakonski to reguliramo”, kazao je Petrov  o pozdravu “Za dom spremni!”.

“Svi u Hrvatskoj znaju koji su moji stavovi i načela. Smatramo da svaki pojedinac sam određuje po savjesti što smatra ideološki. Ja sam vjernik, ali svi imaju svoju slobodu. Oko Istanbulske konvencije će naši članovi također po savjesti glasati”, dodao je.

MP/foto:N1


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->