Bruna Esih u Bujici: „Linč na Hasanbegovića isti je kao i kulturnjake 1945. godine”

26 siječnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U EMISIJI Bujica gostovali su predsjednica udruge Hrvatski križni put Bruna Esih i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata dr. Ante Nazor. Esih je s Hasanbegovićem puno surađivala, oboje dolaze s Instituta Ivo Pilar i angažirani su oko Bleiburga i udruge Hrvatski križni put. Nazor je Hasanbegovićev kolega povjesničar…



Ministar kulture Zlatko Hasanbegović ekskluzivno za Bujicu: „Osuđujem gašenje Z1 televizije, a priori sam protiv zabrane bilo kojeg medija!“

DR. ANTE NAZOR U BUJICI: „Protiv Hasanbegovića se najviše bune udruge koje su u zadnjih deset godina na svoj račun dobile jako puno sredstava. S Hasanbegovićem smo na putu da se tome napokon stane na kraj!“

ESIH O STAZIĆU: – Služi se tipično udbaškim i komunističkim metodama; u potpunosti je izmislio da na portalu naše udruge stoji pozdrav ZA DOM – SPREMNI… Pa, mi uopće nemamo portal!

NAZOR O HASANBEGOVIĆU: – Mislim da je kritike dobio kada je rekao da je komunistički režim činio zločine. Zaboljelo ih je što je rekao da je Domovinski rat temelj RH. Uz dužno poštovanje svima koji su se u povijesti časno borili za samostalnu RH, ali ostaje činjenica da se Hrvatska tek u Domovinskom ratu izborila za neovisnost. I zato je to temelj. I zato je Hasanbegović u pravu.

“Išla sam s ministrom kulture prema Saboru i dok smo izlazili iz Ćirilometodske, bila je tamo grupa ljudi koji su bili u histeričnom stanju i odmah su počeli vikati: ‘Dolazi! Evo, to je on!’ Međutim, ono što je važno istaknuti, Hasanbegović se uputio prema Saboru prema glavnom ulazu, čime je pokazao kako neće bježati od odgovornosti i kako se nema čega sramiti.

U profesionalnom smislu to je čovjek sa širokim obrazovanjem, ne samo povijesnih znanosti, već ima široku opću kulturu. Sve primjedbe da nije osoba iz struke, vidjet će se brzo da ne stoje. On je izrazito uključiv, a to što izražava svoje mišljenje je karakteristika koja mnogima u ovoj državi nedostaje,“ istaknula je Esih.

Nazor smatra kako je riječ o čovjeku koji medijski linč, koji mu se događa, stoički podnosi te je istaknuo kako su prva dva poteza, koje je Hasanbegović najavio, upravo ono što će oduševiti svakog povjesničara:

„Drago mi je što je Hasanbegović uočio jedan od većih problema, a to je pitanje arhiva, arhivske djelatnosti, koja je namjerno potpuno zapuštena u ove četiti godine. Potom, dovršavanje Muzeja hrvatske povijesti. Njegova prva izjava uz problematiku nas koji se bavimo arhivima, mene je kao povjesničara oduševila. Zašto se stalo s izgradnjom povijesnog muzeja, započetog u doba prethodne vlade!?

Voditelj Bujice Velimir Bujanec je istaknuo kako je Udruga koja je danas napravila performans proiciranjem natpisa protiv ministra Hasanbegovića, na fasadi zgrade ministarstva – to učinila bez dozvole, za što bi zakonski morali odgovarati. Riječ je o udruzi Domina, koja je od Ministarstva kulture dobila 250 tisuća kuna samo u jednoj godini, u vrijeme Milanovićeve vlasti!

Dodao je kako oni nisu jedina „nevladina“ udruga, koja od države dobiva sredstva, a protiv Hasanbegovića su demonstrirali uglavnom oni koji se boje da će ostati bez love: Udruga B.A.B.E – 500 tisuća kuna, Ladislav Tomičić iz riječkog Novog lista, za portal lupiga.com – 250 tisuća kuna, GONG Dragana Zelića za udrugu dobiva milijun kuna, potom Documenta Vesne Teršelič – 700 tisuća kuna, portal muf.com.hr – 70 tisuća kuna, Radio Student Igora Mirkovića – 170 tisuća kuna, Drago Pilsel za autograf.hr – 70 tisuća kuna…

Esih je istaknula kako su je ove informacije zabrinule i posramile te je naglasila kako Udruga Hrvatski križni put od države nije dobila niti kunu, a napadaju ih sa svih strana!

NAZOR O „NEVLADINIM“ UDRUGAMA: – Kada govorimo o „nevladinim“ udrugama, smatram da su potrebne, ali ono što se dogodilo je potpuno izopaćeno! Dio tih udruga postaje glas javnosti, sudac, tužitelj… Sjetimo se svega što se događalo nakon prvostupanjske presude našim generalima, sjetimo se sramote koju su svojim lažima činile udruge poput Documente, kada su znanstvenici gurnuti u drugi plan. Ne mogu mirno promatrati ljude u državnim institucijama, koji su skakali od sreće kada je bila osuda hrvatskim generalima. Ne mogu mirno gledati da HNK vode ljude koji ne priznaju hrvatski jezik i ne priznaju hrvatsku državu. Mislim, konkretno, na kazalište u Rijeci. Negiraju da smo država Hrvatska. Onaj tko to ne priznaje, za njega postoje privatna kazališta i privatne financije – a ne nikako državne!

U Bujici je potvrđeno da se Zlatku Hasanbegoviću prijeti i da se hrvatski ministar kulture boji djecu samu poslati u školu, što je skandalozno i nedopustivo… Bruna Esih je izjavila da je moguće da su napadi na Hasanbegovića motivirani i vjerskom mržnjom jer se on izjašnjava kao Hrvat islamske vjeroispovijesti…

POSLUŠAJTE ŠTO SU O NOVOM MINISTRU KULTURE I NAPADIMA NA NJEGA REKLI JAKOV SEDLAR, TIHOMIR DUJMOVIĆ I DR. SLAVEN LETICA…

Politički reket nad hrvatskim ministrom kulture nastavio se i danas, kada je skupina plaćenika iz tzv. nevladinog sektora, nastavila očajavati zbog izbora dr. Zlatka Hasanbegovića, najveće zvijezde Oreškovićeve Vlade.

Nekulturni polusvijet iz konteksta je izvukao jednu Hasanbegovićevu izjavu s Radmanovizije, no prava je istina da se ministra reketari zbog straha od gubitka privilegija i milijunskih dotacija iz proračuna Ministarstva kulture. Unezvjereni demonstranti koji su još kod Sabora dočekali doktora Hasanbegovića, prema nekim kalkulacijama, na godišnjoj su razini od bišve HNS-ove ministrice Andreje Zlatar – Violić povukli čak 38 milijuna kuna! I točno toliko je razloga za prosvjed protiv Karamarkovog ministra.

Među prvima je Hasanbegovića napao Ladislav Tomičić, kontroverzni ljevičar iz Novog lista, kojeg se povezuje s portalom Lupiga, na čiji je račun biša ministrica kulture transferirala više stotina tisuća kuna. Ministar Hasanbegović zadnjih je dana izložen brutalnim prijetnjama para-kulturnog podzemlja. Zabrinut je za sigurnost djece, a luđaci mu dolaze čak i na kućna vrata! Na društvenim mrežama pojavile su se i prijetnje na vjerskoj osnovi – no, na govor mržnje Milanovićevih plaćenika ih tzv. nevladinog sektora – nitko još nije ragirao.

Dr. Zlatko Hasanbegović je prijetnje stoički podnio. Na sebe je preuzeo rafalnu paljbu SDP-ovih parlamentarnih lešinara, koja bi u nekoj drugoj situaciji bila upućena na račun Tomislava Karamarka ili Tihomira Oreškovića.

U svega dva dana, na fejsu je skupio više od 10.000 fanova, a izrazi potpore stižu mu sa svih kontinenata svijeta. Nejoduševljeniji Hasanbegovićem izborom za ministra kulture su Vukovarci i branitelji, ali i brojni hrvatski kulturni djelatnici koji su godinama šikanirani od pro-jugoslavenskih radikala, simpatizera Rade Šerbedžije i Olivera Frljića.

U drugom dijelu emisije pušten je prilog bez komentara – o „istjerivanju đavla“ iz Ministarstva branitelja. Zapravo, riječ je o posveti ministarstva od strane biskupa Vlade Košića, nakon odlaska Peđe Matića – Freda. Bruna Esih iskazala je zadovoljstvo činjenicom da je nakon četiri godine na zidove ministarstva i u ured ministra vraćen katolički križ…

Ideja o formiranju registra izdajnika ocijenjena je „nespretnom“ i nepotrebnom, a ideja o izradi registra agresora je pozdravljena u današnjoj Bujici. I Esih i Nazor na kraju su najoštrije osudili zabranu emitiranja programa Z1 televizije na tri dana, od strane Milanovićevog Vijeća za elektroničke medije, predvođenog kontroverznom i nelustriranom Mirjanom Rakić.

Na kraju emisije Bujanec je još jednom gledatelje pozvao na prosvjed za Z1 točno u podne i stavio ispred voditeljskog pulta kartonski lik predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić u prirodnoj veličini i partizansko – udbaškoj odori sa šmajserom. Kartonu se obratio s „Gizela“ i rekao da je „medijski Politbiro odlučio ugasiti Z1 na tri dana“…

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->