ČEDO MALETIĆ pod prijetnjom privođenja! Tužbe grupacije Fantasyland protiv HPB na Trgovačkom sudu u Zagrebu

8 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

PRED Trgovačkim sudom u Zagrebu u tijeku je glavna rasprava u predmetu tužbe grupacije Fantasyland iz Samobora protiv HPB-a radi naknade štete u iznosu većem od 700 milijuna kuna. Sudski spor vodi se još od 2013. godine.



Vlada Republike Hrvatske pod predsjedanjem Zorana Milanovića odbila je u prosincu 2013. godine uvjetovanu ponudu ERSTE BANKE po kojoj je Vlada RH trebala izdati jamstva za sporove koji se vode protiv Hrvatske poštanske banke u iznosu većem od milijardu kuna, a koji sudski sporovi nisu bili iskazani u poslovnim knjigama i financijskim izvješćima Banke.

Kako doznajemo iz odvjetničkih timova grupacije Fantasyland bivši predsjednik uprave Čedo Maletić već je dva puta ove godine izbjegao svjedočiti pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, pa je Trgovački sud u Zagrebu uputio treći poziv Čedi Maletiću da se odazove na svjedočenje, ovaj put pod prijetnjom privođenja.

Čedo Maletić treba bi biti ispitan pred Trgovačkim sudom u Zagrebu u rujnu 2016.g. po prijedlogu tužitelja grupacije Fantasyland iz Samobora, a svoj izostanak pred sudom u siječnju 2016.g. je ispričao zbog zauzetosti poslovnim obvezama.

Kako je u to vrijeme (siječanj 2016.g.) Čedo Maletić obnašao dužnost predsjednika uprave MULTIPLUS CARDA koji se nalazi u vlasništvu KONZUMA, očito je Čedo Maletić smatrao kako su poslovne obveze u grupaciji Ivice Todorića prioritet ispred obveze svjedočenja pred Sudom.

Ili pak kao predsjednik Uprave MULTIPLUS CARDA Čedo Maletić nije imao ovlasti uzeti slobodan dan za svjedočenje? A možda je upravo to razlog što je prije nekoliko dana Maletić razriješen s dužnosti predsjednika Uprave MULTIPLUS CARDA kako bi se mogao uredno odazivati na pozive suda.

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA U RALJAMA ODVJETNIČKIH DRUŠTAVA! SUKOB INTERESA, SPREGA ČLANOVA UPRAVE S ODVJETNIČKIM DRUŠTVIMA, ISISAVANJE NOVCA IZ BANKE…!

Maxportal raspolaže sa informacijama i dokumentacijom iz koje proizlazi kako je uprava pod vodstvom Čede Maletića i Tomislava Vujića pored svoje pravne službe angažirala brojna odvjetnička društva za zastupanje u raznim predmetima koje banka vodi pred sudovima i Financijskom agencijom koja se nalazi pod Ministarstvom financija Republike Hrvatske.

vujić, mostarčić, kolarić

 Tomislav Vujić                       Boženka Mostarčić                            Dubravka Kolarić

Stoga, postavlja se pitanje čemu pravna služba Hrvatske poštanske banke kada se milijuni kuna isplaćuju vanjskim odvjetničkim društvima za razne usluge, uglavnom zastupanja u brojnim sporovima koji se vode protiv Hrvatske poštanske banke. Ili su posrijedi neke reference odvjetničkih društava s kojima ne raspolažu pravni stručnjaci unutar Hrvatske poštanske banke, što je možda razlogom što im se isplaćuju milijuni kuna naknada za izvršene usluge? Ili su članovi uprave Hrvatske poštanske banke u nekim privatnim poslovnim aranžmanima sa odvjetnicima, financijskim ekspertima i odvjetničkim društvima koje Banka angažira i kojima isplaćuje milijune kuna? Ili je pak u pitanju kao glavna referenca sprega odvjetničkih društava koja zastupaju Banku sa predstavnicima državnih tijela i sudova pred kojim se postupci vode, prema informacijama kojim raspolažemo istraga će utvrditi.

A kako stvari stoje, posrijedi je prava hobotnica čiji krakovi sežu na sve razine sa međusobno isprepletenim privatnim interesima, naravno sve na trošak države koja je većinski vlasnik Hrvatske poštanske banke. No, svemu dođe kraj, a prema posljednjim informacijama uskoro se očekuje smjena članova Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke i predsjednika uprave Tomislava Vujića. Prije nekoliko dana smijenjena je članica Uprave Dubravka Kolarić i još nekoliko visokopozicioniranih osoba odgovornih za razne zlouporabe kojima je nastala šteta banci, a prema dostupnim informacijama u tijeku su nadzori i istraga državnog odvjetništva kojom je obuhvaćen velik broj osoba unutar banke i vanjskih suradnika.

Hrvatsku poštansku banku zastupaju brojna odvjetnička društva i poznati odvjetnici, između ostalih odvjetničko društvo Župić i Partneri, odvjetnik Ivica Crnić, odvjetničko društvo Madirazza&Partneri d.o.o., odvjetničko društvo Buterin& Posavec, odvjetničko društvo Ravlić&Šurjak, a mediji su već pisali kako je bivši predsjednik uprave Čedo Maletić angažirao odvjetničko društvo ministra pravosuđa Orsata Miljenića da zastupa Hrvatsku poštansku banku u postupcima ovrha što je za vrijeme njegovog političkog djelovanja prenijeto na ured Vesne Alaburić.

Prema pisanju Večernjeg lista Orsat Miljenić je neposredno prije nego što je postao ministar kao odvjetnik potpisao unosan ugovor s HPB-om da ih zastupa u petini svih njihovih ovršnih predmeta, a nakon čega je odvjetnički ured sa svim ugovorima prepustio odvjetnici Vesni Alaburić.

Članica uprave HPB-a Boženka Mostarčić zaposlila je kćer u odvjetničkom društvu Župić i partneri koji zastupaju Hrvatsku poštansku banku u sporu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu po kojem je prije nekoliko dana donijeta prvostupanjska presuda kojom je Banka izgubila spor vrijedan 140 milijuna kuna što nam je za maxportal potvrdilo ODVJETNIČKO društvo „Župić i partneri.

Bivši predsjednik uprave Čedo Maletić angažirao je i odvjetnika Ivicu Crnića koji Banku zastupa u predmetu „HPB Bankomat“ pred Županijskim sudom u Zagrebu, a koji postupak traje već sedmu godinu sa milijunskim odvjetničkim troškovima koje će u konačnici kako stvari stoje platiti Republika Hrvatske, te je istovremeno Čedo Maletić u privatnom aranžmanu angažirao Ivicu Crnića za zastupanje u slučaju IMEX Banka po kojem je već donijeta pravomoćna presuda protiv Čede Maletića da je oštetio Banku u iznosu koji sa kamatama premašuje 1,5 milijuna kuna. Iz objavljenih presuda Općinskog suda u Splitu je razvidno kako Čedo Maletić ima za platiti i 85.000,00 kuna odvjetničkih troškova iz čega proizlazi kako isti nisu podmireni, dok s druge strane istom odvjetniku Ivici Crniću HPB isplaćuje stotine tisuća kuna odvjetničkih troškova što ukazuje na moguće zlouporabe, a u najmanju ruku sukob interesa, kao i u svim drugim slučajevima koje smo naveli.

Prema informacijama kojim raspolažemo, i brojna druga odvjetnička društva koja zastupaju banku nalaze se u sukobu interesa, a prema nadležnim tijelima i institucijama podnijete su i prijave za izvlačenje milijuna kuna na ime nezakonito isplaćenih otpremnina članovima uprave, plaćanja poreznog savjetovanja i reklamnih usluga, te raznih drugih savjetovanja u koja su uključeni i neki ugledni predstavnici medija.

MILIJUNI KUNA ZA NAJAM NEPOTREBNOG PROSTORA!hpb neboder

Uprava HPB-a pod vodstvom Tomislava Vujića nastavila je stopama svog prethodnika Čede Maletića, te je u vrlo kratkom roku sklopila čitav niz ugovora koji predstavljaju milijunske troškove za Banku bez ikakve ekonomske opravdanosti.

Primjer je tome i najam više tisuća kvadrata uredskog prostora u luksuznoj poslovnoj zgradi u Strojarskoj ulici u  Zagrebu, gdje je Banka iznajmila prostore po vrlo visokoj cijeni, iako država kao većinski vlasnik Banke muku muči sa stotinama tisuća kvadrata poslovnih prostora i zgrada koje godinama zjape prazne. Jer, odgovorno upravljanje državnom imovinom predstavlja obvezu svih koji njome gospodare, pa i Hrvatske poštanske banke koja je još uvijek u državnom vlasništvu.

Ravnatelj Ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban najavio je prodaju i stavljanje u funkciju stotina tisuća kvadrata neiskorištenih poslovnih i stambenih prostora, i zasigurno bi bio sretan da je imao priliku ponuditi u zakup Hrvatskoj poštanskoj banci.

A cijena najma bi zasigurno bila povoljnija.

D. Lukić/Foto:FaH/Maxportal


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->