Dr. Janjiček iz Kanade: INA-u treba dokapitalizirati novcima hrvatske dijaspore!

28 prosinca, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dolazi nova 2017 godina i možda jedna od najneizvjesnijih godina što se tiče čitavoga svijeta, uključujući i Hrvatsku.

PIŠE: Tihomir Janjiček

Mnogo je izazova i problema nastalo i ostalo u 2016. godine što će se prenijeti u 2017. Mnogi su se problemi gomilali tijekom zadnjih 5-6 godina i došli do vrhunca baš u 2016 godini.

Svijet nije ni blizu smirenosti i idiličnosti na kakvu se navikao tijekom prvog desetljeća ovog stoljeća. No, drugo desetljeće je donosilo nove i nove probleme i došlo do prekretnice, kada se dalje više tako ne može. Naravno, da bi se razumjelo što se događa u svijetu i što samim time čeka i Hrvatsku. Treba krenuti od najvažnije države na svijetu SAD.



Obama u nasljeđe ne ostavlja baš NIŠTA za Amerikance, ali niti za svijet! Novi predsjednik, Donald Trump dolazi u trenutku kada su SAD praktično na koljenima. Vojna sigurnost Europe je ugrožena od sstrane Rusije, posve otvoreno.

SAD na žalost nije u mogućnosti pružiti onoliku vojnu pomoć kakva je potrebna EU za obranu od ruske ratne ugroze! Na bliskom istoku Bush je ima svoju glupost sa Irakom, a Obama svoju glupost sa Sirijom! Bush je izgubio rat u Iraku, a Obama je izgubio rat u Siriji! Na dalekom istoku, Kina sve više iskazuje hegemonističke nakane jednako kao i Rusija.

No, razlika je u tome što Kina želi okupirati Tajvan, ali i određena otočja koja pripadaju Japanu. Određena japanska otočja želi okupirati i Rusija! Sjeverna Koreja sve otvorenije iskazuje svoju nakanu napada na Južnu Koreju isto tako.

Dakle, Trump dolazi u trenutku kada SAD nisu sposobne vojno braniti niti svoje interese u Aziji. Stoga, u sljedećoj godini treba očekivati vojno jačanje i SAD i EU. Unutar EU vojno će znatno ojačati Njemačka, kao jedine moguća zaštitnica EU, ali i same sebe od agresivne Rusije. SAD trebaju doista jake saveznike i to vojno prije svega, a u EU to je naravno samo Njemačka! Trošenja na vojsku biti će uvećana u državama EU. U kontekstu toga treba očekivati vojno jačanje Hrvatske kroz pomoć NATO saveza i SAD.

U Aziji će Japan biti opet vojna super sila! Savezništvo SAD i Japana se potvrđuje i jača kroz međusobne isprike za PearlHarbor i Hiroshimu. Samo jak Japan biti će sposoban pomoći u obrani Južnoj Koreji, ali i zaustaviti Kinu u daljnjim hegemonističkim nastojanjima.

SAD stoga mora financijski ojačati kako bi ojačao vlastitu vojnu moć, a što je propustio učiniti Obama. Istodobno to financijsko jačanje SAD mora biti učinjeno „na račun“ Kine, jer drugog načina nema. Isto tako, to će biti i korisno u svrhu odvraćanja Kine od agresivnog rata!

SAD će postupno povlačiti kapital iz Kine i time ekonomski slabiti Kinu. Novci će se vraćati u SAD, jer će kineski izvoz jeftine i nisko kvalitetne robe biti oslabljen kroz oštre mjere carinskih pristojbi koje će uvesti Trump. Rast BDP u Kini biti će još niži u sljedećoj godini. Stoga svi oni koji predlažu Hrvatskoj jačanje ekonomskih veza sa Kinom doslovce ne znaju što predlažu!

EU kao organizacija se nalazi pred potpunom PROPAŠĆU! Izlazak Britanije iz članstva EU, sve više se pokazuje ispravnim činom po Britaniju! Masovni dolazak tzv. „izbjeglica“ od tko zna gdje sve, jednostavno ekonomski je slomio EU. Francuska, Njemačka i Italija su temeljni stupovi EU. No, Italija je već davno SLOMLJENA ilegalnim useljenicima, pa je zadnji val izazvan pozivom Angele Merkel doslovce financijski uništio Italiju! EU se svela na Njemačku i Francusku, ali su i one same jako uzdrmane.

Ne treba dvojiti uopće, iza ovog masovnog dolaska tzv. „izbjeglica“ stoji Rusija i njezin car Putin! To je njegova osveta za sankcije koje su nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Rusija se financijski raspada, ali se i osvećuje! Zbrinjavanje tako velikog broja ljudi na tlu EU jednostavno nije moguće od strane EU. Ogromni su to novčani izdaci, a koji se za sada pokrivaju deficitima iz proračuna svih država EU, ali i iz proračuna EU kao organizacije.

Ekonomska posljedica toga je drastično slabljenje tečaja Eura i rast BDP-a na razini ništice. EU je i naučila važnu lekciju, Rusija svoje opskrbu energijom EU koristi kao prijetnju i ucjenu za agresiju na druge države, baš kako je to učinila kod agresije na Ukrajinu. Stoga će EU prekinuti svaku opskrbu naftom i plinom iz Rusije, kako bi postala ne ovisna i kako bi novčano još jače slomili Rusiju!

Gdje je u svemu tome Hrvatska?

Zbog uvećane mase Eura kroz deficitnofinanciranje tzv. „izbjeglica“, Hrvatska je doživjela određeni ekonomski oporavak. No, taj oporavak će nestati u sljedećoj godini. Premijer Plenkovića učinio je izmjene poreznih postotaka koje će poticati potrošnju tzv. „luksuzne“ robe.

Upravo takva roba dolazi najvećim dijelom iz uvoza. Zato treba očekivati rast deficita u vanjskojtrgovinskoj bilanci Hrvatske! Financiranje tog deficita iziskivati će veliki problem za Hrvatsku, jer država Hrvatska spada u visoko zadužene države EU i s visokim rizikom isplate dugovanja! Stoga svaki rast vanjskog zaduženja imati će za posljedicu skupo kreditiranje uvoza kroz visoku kamatnu stopu.

Valja se podsjetiti da je sada vanjskotrgovinski deficit Hrvatske razmjerno oko 7 do 8 milijardi eura godišnje. Sa Plenkovićevim mjerama deficit će biti preko 10 milijardi Eura godišnje!

Kada se podrobnije pogleda na Hrvatsku, onda se može reći da će sljedeća godina biti lošija za Hrvatsku i Hrvate od ove 2016 godine. Niti ova vlada nema gospodarski program. Uravnoteženje državnog proračuna središnji je cilj Plenkovića, a to nije program gospodarskog oporavka Hrvatske.

Sa druge strane, ostajanjem na valutnoj klauzuli kao regulatoru novčarske-kreditne politike i tečajne politike Hrvatske, samo će se nastaviti daljnje propadanje Hrvatske. Kamatne stope na poslovno kreditiranje i kreditiranje potrošnje će porasti u Hrvatskoj i to zbog rasta vanjske zaduženosti Hrvatske.

Kada je u pitanju INA vlada je odlučila otkupiti dionice INA u vlasništvu MOL-a, što je nemoguća misija sama po sebi zbogkatastrofalne financijske situacije Hrvatske. No, moguća je dokapitalizacijane viša od 10%!

U tu svrhu bi ključnu ulogu mogla odigrati hrvatska dijaspora kroz model zatvorenog dioničkog društva. No, Plenkovićeva vlada to neće učiniti.

Unatoč svim „prosvjedima“ i „dvojbama“ unutar Hrvatske i djelovanjem Putina na hrvatsku javnost, kroz špijunčiće poput Pernara, a ima ih još, Hrvatska će nastaviti sa programom korištenja plina i nafte iz Jadrana. EU mora biti energetski ne ovisna od Rusije i hrvatski Jadran će biti zbog toga korišten kao izvor plina i nafte za Hrvatsku i EU! Zato INA mora pripadati vlasnički Hrvatskoj državi, a to je interes i SAD i EU!

Zato Hrvatska danas „džaba“ dobiva vojnu pomoć SAD, a ne treba dvojiti da je SAD već obećao i „donaciju“ za otkup INA! Zbog toga je premijer Plenković onako samouvjereno najavio otkup INA. Karamarko je odstupio zbog INA, upravo zato što je INA gurao u šake MOL-a, a MOL je doslovce Putinov „protektorat“!

MOL bi sigurno zaustavio u potpunosti program eksploatacije nafte i plina iz Jadrana po nalogu cara Putina. Time bi se dobrim dijelom zadržalo energetsko osamostaljenje EU od Rusije! Zato je Rusiji opet Srbija u političkom interesu, jer ni vojna ugroza Hrvatske i Jadrana poglavito, nije uopće isključena kao opcija za Putina!

U tu svrhu Rusija vojno pomaže Srbiju, te održava vojne vježbe na granici sa Hrvatskom. Srbija opet „sanja“ ne dosanjanu „veliku Srbiju“ što im je zasigurno obećao car Putin u slučaju rata! Upravo Vučića i Nikolića je i doveo Putin na vlast, jer im je on i financirao izborne promidžbe! Vučić i Nikolić mu za sve to uzvraćaju beskonačnom poniznošću.

Hrvatsku, Europu i Svijet čeka teško vrijeme u 2017, a to će se teško vrijeme sigurno protegnuti na još desetak godina, sve do odlaska Putina sa vlasti. Hrvatska se mora osloniti SAMO i JEDINO na SAD, jer EU ne može biti niti sama sebi oslonac.

Dr. Tihomir Janjiček


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->