DRAMATIČNA NOĆ U HDZ-u: Josipa Rimac ispala, Brkić 14. na listi, HDZ hitno vratio Glasnovića

12 kolovoza, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ZAMJENIK predsjednika HDZ-a Milijan Brkić bit će 14. na listi u drugoj izbornoj jedinici na predstojećim izborima, potvrdio je oko ponoći Andrej Plenković.



Ta vijest izazvala je popriličnu nevjericu u četvrtak kasno navečer, nakon što se gotovo deset sati na Predsjedništvu vijećalo o HDZ-ovim izbornim listama. Pozicije su se mijenjale cijeli dan, a sve je kulminiralo odlukom o Brkićevu startnom mjestu.

Plenković je prvi u Prvoj izbornoj jedinici, nositeljica liste u Drugoj  bit će europarlamentarka Ivana Maletić, dok će listu u Trećoj izbornoj jedinici nositi Žarko Tušek. U Četvrtoj izbornoj jedinci listu će voditi Miroslav Tuđman, u Petoj Zdravko Marić, u Šestoj Goran Marić.

Davor Ivo Stier prvi je na listi u Sedmoj, Oleg Butković u Osmoj a Branka Juričev Martinčev u Devetoj izbornoj jedinici. HDZ-ovu izbornu listu u 10. jedinici vodit će general Damir Krstičević, a u 11. Božo Ljubić, rekao je novinarima u Središnjici HDZ-a predsjednik stranke Andrej Plenković, koji će biti prvi na listi u Prvoj izbornoj jedinici.

Šef HDZ-a novinarima je rekao da je 14 mjesto Milijana Brkića u drugoj bila Brkićeva želja, ali vjerojatno u trenutku dok je Zlatko Hasanbegović bio nakratko “preseljen” u šestu izbornu jedinicu pa je zamjenik predsjednika mogao računati da mu preferencijalni glasovi pružaju velike izglede za ulazak u Sabor. Brkić je već oko 21 sat napustio stranačku središnjicu i više se nije vraćao čak niti na Nacionalno vijeće koje je potvrdilo sve liste.

Budući da je Hasanbegović treći u drugoj izbornoj jedinici, procjene su kako time Brkićeve “akcije” značajno padaju pa neki već govore kako je potpredsjednik stranke potpisao svoje političko samoubojstvo željom da bude na 14. mjestu mjestu na listi.

To nije jedina velika promjena u dramatičnom danu HDZ-a jer je i IX. izborna jedinica promijenila prvu na listi.  Prva će biti gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, a Maletić će nositi listu u drugoj izbornoj jedinici pa je Miroslav Tuđman “preseljen” na prvo mjesto u IV. izbornoj jedinici.

“Ako treba birati između saborske fotelje i ponosa, biram ponos”, prilično teatralno u četvrtak je novinarima pred središnjicom HDZ-a rekao Darko Milinović, pokazujući otvoreno svoje nezadovoljstvo mjestom na stranačkoj izbornoj listi u devetoj izbornoj jedinci. Istina, dodao je kako nema ništa protiv da je na prvome mjestu Ivana Maletić, no bilo je ipak jasno da se teško miri što prema “hijerarhiji” nije na čelnoj poziciji, nakon što je od izborne utrke odustao Božidar Kalmeta. Smetala mu je i što se ministar vanjskih poslova Miro Kovač našao u toj izbornoj jedinici.

Već je to ukazivalo da mnogo toga s HDZ-ovim listama još nije riješeno, odnosno da u barem tri izborne jedinice snažno vrije, a osobito u četvrtoj i trećoj, ali i u devetoj, a pokazalo se i u drugoj. Tko će voditi listu za dijasporu, bilo je još nepoznato.

U HDZ-u je u četvrtak bilo burno već od deset ujutro, kad je počela sjednica Predsjedništva, na kojoj su se trebale definirati konačne izborne liste, ali očito je to tražilo mnogo više od predviđenih sat vremena pa je sjednica prekinuta kako bi Središnji odbor raspravio stranački program za izbore. Dva sata kasnije, Predsjedništvo je nastavilo sjednicu, a tek navečer očekivao se sastanak Nacionalnog vijeća koje potvrđuje liste.

Tko će biti na drugom mjestu iza Plenkvoća Gordan Jandroković ili Željko Reiner, trebao  još dogovoriti. Treće mjesto rezervirano je za Darinka Kosora, a peto za Davora Božinovića.

U “natjecanju” za drugu izbornu jedinicu bilo je također burno, i na kraju je na čelo došla Ivana Maletić. I borba za drugo mjesto bila je žestoka. Konkurirali su Drago Prgomet i Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, koji je, čini se, ipak pobijedio u tom nadmetanju, jer je Prgomet završio kao treći u šestoj izbornoj jedinici. Treći će biti Zlatko Hasanbegović. Četvrto mjesto dobit će bivši HSS-ovac Branko Hrg.

U četvrtak je bilo i mnogo prijepora oko Drage Prgometa jer dio članova HDZ-a smatra kako ničime nije zaslužio da bude na listi, a osobito ne visoko, kako mu je odredila stranka, odnosno na trećem mjestu u šestoj izbornoj jedinici. Neki tako kažu da, ako je istina da je toliko popularan, Prgomet je mogao i sam na neovisnu listu, no ipak je došao pod okrilje stranke kako bi ušao u Sabor.

Pravu novu “seljačku bunu” digli su u srijedu Zagorci kad su čuli da bi njihovu treću izbornu jedinicu trebala voditi Sunčana Glavak. Čini se da su uspjeli spriječiti taj pokušaj, jer će na prvome mjestu ipak biti Žarko Tušek, a slijedit će ga Varaždinac Anđelko Stričak i tehnički ministar Darko Horvat te Josip Križanić. Na petom mjestu bit će Sunčana Glavak.

Nakon što je Milijan Brkić prvu poziciju u 4. izbornoj jedinici, koju je trebao voditi Tomislav Tolušić. Naime, stranka mu je bila namijenila 11. izbornu jedinicu, onu za dijasporu, što mu se nije svidjelo, a osim toga, navodno je želio otvoriti prostor “svojim ljudima”, poput Ivana Šukera.

Na pitanje novinara kako to da nije ni na jednoj listi, Šuker je odgovorio – tko kaže da sam se uopće kandidirao. Plenković je rekao kako je Šuker zaslužni član stranke te da ako to želi, ima vremena do sutra odlučiti hoće li biti kandidat u 6. izbornoj jedinici.

Nositelj liste za dijasporu bit će ne baš popularni Božo Ljubić, a jedan od kandidata i general Željko Glasnović, koji je na prošlim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova. Očito je da ga se HDZ ipak nije odrekao jer bi im odlaskom Željka Glasnovića prijetilo gubitak dva, a možda i sva tri mandata u dijaspori.

Većih prijepora, barem kad je riječ o prvome mjestu na listi, nije bilo u 5. izbornoj jedinici, koju će voditi tehnički ministar financija Zdravko Marić. Još jedan Marić, i to Goran, na prvom je mjestu 6. izborne jedinice, u kojoj je na prošlim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova; slijedit će Ivo Žinić, a na devetoj poziciji bit će veteran Milan Kovač.

Politički tajnik stranke Davor Ivo Stier vodit će sedmu izbornu jedinicu, i oko toga nije bilo prijepora. Drugi je Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca, a treći (iako nije član stranke) će biti Tomislav Ćorić, HDZ-ov ekonomski ekspert. S te liste ispao je Željko Fiolić.

Nije iznenađenje (ali svi smatraju da je velika greška) Oleg Butković  u osmoj izbornoj jedinici, ali mnogi su bili uvjereni da će mu se pridružiti tehnički ministar turizma Anton Kilman, koji na kraju neće biti niti na jednoj listi. Neki kažu da je tako platio ceh svojem prijateljstvu s Karamarkom.

Bura koju je pokrenuo Milinović oko devete izborne jedinice cijeli je dan plamtjela neizvjesnim ishodom. Vodila se borba oko svakog mjesta i svake pozicije. Navodno ne samo da Milinović nije bio zadovoljan svojim četvrtim mjestom već ga je ljutila i činjenica da je drugi lički kandidat završio na dnu liste. Valja podsjetiti na to da je lani na izborima, primjerice, Milinović dobio oko 4800 preferencijalnih glasova, a da je stranka u toj izbornoj jedinici dobila oko 115.000 glasova, tako da ipak ne može sebi pripisati neki značajan doprinos u pobjedi, kažu u stranci. Sve je završilo Brankom Juričev Martinčev na čelu liste za devetu izbornu jedinicu. Na trećem će mjestu biti Ante Sanader, a na šestom Miro Kovač. Na toj bi listi trebao biti i jedan član Hrasta, Hrvoje Zekanović, što se dijelu stranačkih doajena nije svidjelo.

Bilo je problema i oko sastavljanja liste za 10. izbornu jedinicu, gdje je ipak na kraju nositelj general Damir Krstičević, za kojeg u stranci drže da bi mogao kao i na prošlim izborima postići dobar rezultat. Drugi je Andro Krstulović Opara, savjetnik predsjednice RH. Jedan od kandidata u toj izbornoj jedinici je Goran Dodig, predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke.

Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su definirane izborne liste, trebala je biti završena u ranim popodnevnim satima u četvrtak. Nakon nekoliko odgoda, počela je oko 22 sata, a potrajala gotovo do ponoći. Plenković je to protumačio velikim brojem kandidata, kojih je bilo gotovo 500 za 154 mjesta na 11 kandidacijskih lista.

M.M./Foto:


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->