DVIJE AFERE: E-mailovi Martine Dalić su smiješni u odnosu na zlouporabe Bajića, Cvitana i Sani Ljubičić

28 svibnja, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maxportal je u protekle dvije godine objavio brojne prijave upućene Ministarstvu pravosuđa vezane uz nezakonit i nepravilan rad državnog odvjetništva i USKOK-a u više predmeta, a u kojim prijavama su navedene konkretne zlouporabe, nezakonitosti i nepravilnosti, te i imena službenih osoba koje su ih počinile.



Ime bivše Cvitanove zamjenice Sani Ljubičić, najčešće je spominjano u gotovo svim prijavama koje su upućene Ministarstvu pravosuđa i ostalim nadležnim tijelima i institucijama.

Nezakonito trošenje državnog novca od strane USKOK-a za plaćanje sudskim vještacima po 11 puta većoj cijeni od propisane i prouzročena šteta državnom proračunu od više stotina tisuća kuna, nedonošenje državnoodvjetničkih odluka u zakonom propisanim rokovima, kršenja zakona i zakonom propisanih procedura pri provođenju istraga i donošenju državnoodvjetničkih odluka, onemogućavanje obranama optuženih uvida u spise, krivotvorenje službenih isprava i uništenja službenih spisa istrage, ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Sumnje u brojna kriminalna djela

Tu su i brojne druge zlouporabe i nezakonitosti počinjene od strane prijavljenih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a, činjenice su temeljem kojih su nadležna tijela i institucije već odavno imali obvezu reagirati i provesti inspekcijske nadzore nad prijavljenim osobama, a što od strane Ministarstva pravosuđa i ostalih nadležnih tijela još uvijek nije učinjeno.

Maxportal je u više navrata proteklih godina zatražio očitovanja Ministarstva pravosuđa vezano uz zahtjeve prijavitelja Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. za provođenje inspekcijskih nadzora, no do današnjeg dana isto se nije očitovalo o tome jesu li inspekcijski nadzori provedeni, te ukoliko jesu što je inspekcijskim nadzorima utvrđeno, pa je za pretpostaviti da se radi o zataškavanju prijavljenog kriminala počinjenog od strane Državnog odvjetništva i USKOK-a.

Navedene osobe iz Državnog odvjetništva i USKOK-a opterećene su čitavim nizom evidentno počinjenih zlouporaba i nezakonitosti koje već godinama stoje zataškane u ladicama DORH-a i Ministarstva pravosuđa RH.

Prijavljene zlouporabe i nezakonitosti počinjene od strane odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a ( Mladen Bajić, Dinko Cvitan, Sani Ljubičić i dr.) daleko su teže naravi od eventualnih propusta i nepravilnosti vezanih uz navodnu aferu tzv. „HOTMEIL“ i  bezvrijedne e-mailove bivše potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva Martine Dalić čiji sadržaj apsolutno ništa ne dokazuje, te i nije nešto po čemu bi Državno odvjetništvo i USKOK uopće moglo reagirati, a kamoli provoditi bilo kakvu istragu.

Tko će čuvati čuvare

Pravna država u kojoj glavni državni odvjetnik pred Hrvatskim saborom i cjelokupnom hrvatskom javnosti bez imalo kompleksa i izraza nelagode laže i obmanjuje naciju kako je njegova desna ruka Sani Ljubičić dobila državnoodvjetničku nagradu za podnijetu optužnicu tzv. „HPB Bankomat“ iz 2009.g., a za što je utvrđeno da je netočno, i više nego dovoljno govori o načinu rada i zlouporabama Dinka Cvitana i ekipe iz DORH-a i USKOK-a.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan je dana 18.04.2018.g. prilikom davanja Izvješća o radu DORH-a za 2015.g. i 2016.g. odgovarajući na zastupničko pitanje Ivana Vilibora Sinčića svjesno lagao i obmanjivao Hrvatski sabor i javnost navodeći kako je tužiteljica Sani Ljubičić za podnijetu optužnicu tzv. „HPB Bankomat“ dobila državnoodvjetničku nagradu.

Nakon upita Maxportala upućenog DORH-u o čemu smo već izvijestili javnost, utvrđeno je kako državnoodvjetnička nagrada za predmet tzv. „“HPB Bankomat“ ne postoji, te da ista nikada nije dodijeljena Cvitanovoj zamjenici Sani Ljubičić.

Pogledajte video zapis: „Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan lagao pred Hrvatskim saborom i javnosti odgovarajući na zastupničko pitanje Ivana Vilibora Sinčića“

U takvim okolnostima kada u Državnom odvjetništvu i USKOK-u i nadalje bez ikakvih sankcija obnašaju dužnosti osobe koje telefonskim putem naručuju vještačenja koja plaćaju po 11 puta većim cijenama od propisanih, krivotvore službene isprave  i ovjeravju neistinite sadržaje, skrivaju dokumentaciju iz istražnih radnji i čine raznorazne zlouporabe koje su i javno objavljene.

Upravo je smiješno i iluzorno očekivati da bi Državno odvjetništvo moglo postupati po prijavama protiv bilo koga, a prije nego Državno odvjetništvo sankcionira zlouporabe i nezakonitosti unutar vlastitih redova.

SANI LJUBIČIĆ KOJA VODI SLUČAJ AGROKOR PRIJAVLJENA ZA TEŠKE ZLOUPORABE I NEZAKONITOSTI!

Maxportal je u više navrata proteklih godina zatražio očitovanja Ministarstva pravosuđa vezano uz zahtjeve prijavitelja Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. za provođenje inspekcijskih nadzora, no do današnjeg dana Ministarstvo pravosuđa nije se očitovalo o tome jesu li inspekcijski nadzori provedeni, te ukoliko jesu što je inspekcijskim nadzorima utvrđeno, pa je za pretpostaviti da se radi o zataškavanju prijavljenog kriminala počinjenog od strane Državnog odvjetništva i USKOK-a.

USKOK kojem je na čelu 2010.g. bio tadašnji ravnatelj Dinko Cvitan, te bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, moderator i mozak operacije tzv. „HPB Bankomat“ platili su sudskom vještaku Vladimiru Krklecu za izradu vještačenja 11 puta veći iznos od propisanog, oštetivši time državni proračun za više stotina tisuća kuna.

Plaćanja sudskih vještaka iz Splita  po cijenama 11 puta većim od propisane, angažiranje vještaka iz Splita telefonskim putem bez postupka javne nabave, a sve to unatoč višestrukom sukobu interesa sudskog vještaka Ante Blaževića koji je istovremeno obnašao dužnost predsjednika uprave Banke Splitsko dalmatinske u kojoj je jedan od većih dioničara supruga Mladena Bajića, samo su neke od počinjenih zlouporaba od strane visokopozicioniranih čelnih osoba DORH-a i USKOK-a, te bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić u predmetu tzv. „HPB Bankomat“.

USKOK je za izradu vještačenja Vladimiru Krklecu iz Splita isplatio više od 300.000,00 kuna za 790 utrošenih radnih sati, odnosno 400 kuna po jednom (1) satu rada, iako je propisana cijena rada po satu rada 35 kuna bruto.

Iz navedenog proizlazi da su državno odvjetništvo i USKOK u oštetili državni proračun u iznosu većem od 250.000,00 kuna, te u istom iznosu omogućili vještaku Vladimiru Krklecu nezakonito stjecanje imovinske koristi. Maxportal je u posjedu računa sudskog vještaka Vladimira Krkleca ispostavljenog USKOK-u za uslugu vještačenja u predmetu HPB Bankomat“. Vještaku Krklecu je isplaćeno nevjerojatnih 316.000,00 kuna. Koliko je koštao ostatak vještačenja kojeg je naplatio Ante Blažević, još uvijek je nepoznanica.

Kako stvari stoje, vještačenje „HPB Bankomat“ je državu koštalo i basnoslovnih 600.000,00 a možda i koju kunu više, što je u usporedbi sa studijomDamira Polančeca znatno veća šteta po državni proračun.

Da podsjetimo, zbog izrade studije koja je plaćena 500.000,00 kuna, bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec je već pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Optužnicu protiv Damira Polančeca podnio je USKOK, a presudu donijelo sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem Ivana Turudića.

Kako već postoji i državnoodvjetnička i sudska praksa, postupak protiv Cvitana, Bajića i Sani Ljubičić trebao bi biti brzo okončan.

I deseci ostalih zlouporaba i nezakonitosti Sani Ljubičić i ekipe iz DORH-a i USKOK-a sastavnim su dijelom prijava upućenih Ministarstvu pravosuđa i svim ostalim nadležnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske, a koje će maxportal javno objaviti uz dokaznu dokumentaciju i video priloge.

Stoga, upravo je apsurdno postupanje bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je složeni predmet u slučaju „Agrokor“ povjerio tužiteljici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Sani Ljubičić koja je prijavljena Ministarstvu pravosuđa za brojne zlouporabe i nezakonitosti koje je počinila u vrijeme kada je Dinko Cvitan bio ravnatelj USKOK-a, a Sani Ljubičić njegova zamjenica.

Ako tome pridodamo i činjenicu da je Vedran Cvitan, inače sin bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana visokopozicionirani zaposlenik Agrokora, ne čudi postupanje Dinka Cvitana kao glavnog državnog odvjetnika koji je predmet „Agrokor“ ustupio u rad osobi od posebnog povjerenja, gđi. Sani Ljubičić, a za koju je spreman učiniti sve, pa čak i lagati pred Hrvatskim saborom i cijelom hrvatkom javnosti.

D. Lukić/Foto:arhiv


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->