Hasanbegović: Promjena Trga maršala nije fiksacija nego elementarna potreba

srpanj 11, 2017 maxportal
Share Button
Zlatko Hasanbegović kazao je kako inzistiranje na promjeni Trga maršala Tita nije fiksacija. Progovorio je i o sporazumu koji je njegova stranka Neovisni za Hrvatsku potpisala sa strankom Milana Bandića i HDZ-om
Na papiru je, kaže, 17 konkretnih projekata i načela podjele skupštinskih odboraO imenovanju pročelnika u gradskoj upravi nije bilo riječi iako se špekuliralo da bi Gradski ured za kulturu, koji još nije formiran, trebao pripasti njegovoj stranačkoj kolegici Ani Lederer.

‘O tome nije moguće razgovarati, biraju se natječajem. Bandić je pokrenuo inicijativu da svi pročelnici gradskih ureda stave svoje mandate na raspolaganje. Natječaji će biti raspisani i naša stranka će se javiti, kao što se mogu javiti bilo koji građani koji ispunjavaju uvjete’, kazao je.

Naglasio je da inzistiranje na promjeni imena Trga maršala Tita nije fiksacija, već jasno političko-nacionalno stajalište.

‘Riječ je o temeljnim činjenicama – da se SFRJ i hrvatska država međusobno isključuju. Politički, društveni, bilo koji kontinuitet nepotreban je jer je moderna hrvatska država nastala nasuprot stanju koje je postojalo i u ratu koji je pokrenula JNA. Rat je bio protiv i jugoslavenske državne ideje i protiv velikosrpske ideje koje su tada nastupale u simbiozi. Ključni element zbog kojega je došlo do rata je JNA’, rekao je Hasanbegović.

Upitan želi li se riješiti antifašističke tradicije, Hasanbegović je rekao da je to problem definicije pojma.

Ovdje se ne radi o antifašizmu, nego o jugoslavenskom komunističkom nasljeđu”, rekao je Hasanbegović.

Objasnio je kakav je njegov odnos prema partizanskom pokretu.

“Drugi svjetski rat počeo je 1939. godine. Komunistička partija Jugoslavije, kao sekcija Kominterne, sve do napada Trećeg Reicha na SSSR bila je izvan toga. Činjenica je sljedeća – partizanski pokret, osim te dimenzije, od samog početka imao je jasan politički cilj: nasilno preuzimanje vlasti i provedbu komunističkog režima’, rekao je Hasanbegović.

“Nedopustivo je da 22 godine nakon počinjenja genocida još uvijek tragamo za više od 1000 žrtava, istaknuo je Hasanbegović, komentirajući obilježavanje 22. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Upitan je da objasni zašto je njegova stranka, Neovisni za Hrvatsku, unatoč predizbornim obećanjima da neće surađivati s Milanom Bandićem, ipak podržali Bandića.

“Nema nikakvog raskoraka između stajališta koja su iznošeana u predizbornoj kampanji i nakon toga. U Gradu Zagrebu se ne može govoriti o koaliciji, već o programsko političkom sporazumu, iz elementarnih zakonskih činjenica. Za razliku od državne vlasti koja proizlazi iz Sabora, u Gradu Zagrebu nema takve stvari pa ne može biti koalicije s Bandićem.

Za razliku od državne razine, ovo je političko-programski sporazum o suradnji koji ima svoje jasno definirane točke. Radi se o potpori za 17 konkretnih projekata i načelima podjele skupštinskih odbora”, rekao je Hasanbegović.

 Komentari
Share Button