HDZ i MOST blizu dogovora, Ivica Vrkić prvi izbor za novog mandatara

prosinac 12, 2015 maxportal
Share Button

OSJEČKI gradonačelnik Ivica Vrkić trenutno je najizgledniji kandidat za mandatara sljedeće Vlade, piše Telegram. Navodi se da je Vrkić postao favorit za nestranačkog mandatara jer je prihvatljiv HDZ-u i Mostu, a pozicionirane Vrkića za mandatara izvedeno uz posredovanje Pantovčaka.Mate Radeljić, savjetnik za unutarnju politiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović jedno vrijeme proveo je u Osijeku i tijesno surađivao upravo s Vrkićem. Po tim informacijama MOST i HDZ već dogovaraju ministarska mjesta, koaliciji će se priključiti Milan Bandić i još četiri zastupnika pa u Saboru imati  komotnu većinu od 84 zastupnika

Vrkić je rođen u Moslavačkom Krčeniku 1947. godine, mjestu na cesti između Slatine i Donjeg Miholjca. Na Filozofskom fakultetu Zagrebu je diplomirao filozofiju i sociologiju, a pravo je diplomirao u Osijeku.

Bio je najmlađi sudionik hrvatskog proljeća.Blisko je surađivao s čelnim hrvatskim političarima Mikom Tripalom i Savkom Dabčević Kučar jer je 1970. izabran za predsjednik Saveza omladine Hrvatske i smatran je “miljenikom Savke Dabčević-Kučar”.

Bio je najmlađi sudionik poznate sjednice u Karađorđevu kad je slomljeno Hrvatsko proljeće, on proglašen “frankovcem”. Vlasti su mu oduzele putovnice, a vraćena mu je tek nakon 18 godina pred prve demokratske izbore u Hrvatskoj.

Devedestih je aktivan u Hrvatskoj narodnoj stranci Savke Dabčević-Kučar, gdje je bio tajnik, a 1995.  je, na poziv dr. Franje Tuđmana, pristupio Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Voio je Državnog ureda za provođenje mirne renitegracije hrvatskog Podunavlja, a imenovan za ravnatelja Hrvatske radio televizije.

Dvije godine kasnije u Osijek je predsjednik uprave Glasa Slavonije, a 2004. direktor Belja pa kratko vrijeme 2012. godine i direktor Tvornice ulja Čepin

U lipnja 2013. godine izabran je za gradonačelnika Osijeka kao nestranački kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a

Član je Društva hrvatskih književnika, a iza sebe ima desetak knjiga i radova različitog žanra.

MP/Foto:Screenshot hrtKomentari
Share Button