ANKETE: HDZ smanjuje prednost SDP-a, Plenković popularniji od Kolinde

srpanj 25, 2016 maxportal
Share Button

DVA mjeseca uoči izbora primjetne su značajne promjene u raspoloženju birača, to pokazuje telefonsko ispitivanje 1041 građanina Republike Hrvatske u mjesečnom istraživanju CroElecto agencije 2×1 komunikacije za srpanj.SDP je na prvom je mjestu po broju dobivenih preferencija građana s 26,03%.

HDZ pretrpio niz političkih trauma te se od ovog mjeseca nalazi na drugom mjestu s gotovo dva i pol postotna boda zaostatka iza SDP-a, odnosno s 23,72%.

Most je zasad na zajamčenom trećem mjestu s 5,18% potpore. Živi zid Ivana Vilibora Sinčića na četvrtom je mjestu s 2,01%.

Peta stranka po popularnosti je HSP AS s 1,05% potpore, jedina stranka desnice na popisu, a ujedno i posljednja s potporom iznad 1%.a1

Osim što se drastično povećao broj neodlučnih, odnosno onih koji nisu spremni izjasniti se za koju bi stranku glasali, primjetan je i trend opadanja vrijednosti potpore manjim strankama iz glavne političke struje; HNS-u, HSS-u, HSU-u te stranci Milana Bandića.

Na ljestvici najpopularnijih aktivnih političara došlo je do najvećih promjena.

Andrej Plenković postao je najpopularniji političar te detronizirao Predsjednicu s tog mjesta. Drugi po pozitvnoj percepciji je Zoran Milanović s 13,92%. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovaj je mjesec na trećem mjestu s 13,16% preferencijalnih glasova.

Iza nje je Zlatko Hasanbegović, a na popis pozitivaca, točnije na peto mjesto, vratio se Božo Petrov. Popis negativaca također je drukčiji i može se pretpostaviti da su na njega uvelike utjecali događaji iz prošloga mjeseca.a2

Na DORH-u nedavno ispitani Zoran Milanović najnegativniji je s 28,91%.

Ljetovanje Tihomira Oreškovića nagrađeno je drugim mjestom, a čelnik Mosta nalazi se na trećem mjestu. Tek nešto iza Petrova nalazi se Ranko Ostojić za kojim se proteklih tjedana povukao niz repova, od računa u Costabelli do dokumenta koji pokazuje da je ipak naručio praćenje Bože Petrova. Iako se o njemu ne priča intenzivno, a on ne izlazi u medije, Tomislav Karamarko i dalje je negativac za velik broj građana koji su ga stavili na peto mjesto popisa negativaca.a3

Zanimljive su vrijednosti iskazane u odgovorima na pitanje mogu li izbori iznjedriti apsolutnog pobjednika. Čak 66,95% građana ne vjeruje da će pobjednik izbora moći samostalno sastaviti većinu u Saboru. Za najveći broj ispitanika događaj mjeseca bio je izbor Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a.a4

Osnivanje Narodne koalicije je drugi događaj po značaju. Slijede anonimna prijava i ispitivanje Zorana Milanovića u DORH-u te objava troškova boravka i reprezentacija u Costabelli 2009. – 2016.

Sjajni sportski uspjesi dviju hrvatskih reprezentacija za 7,97% ispitanih predstavljaju događaj mjeseca, a sa značajnim postotkom spominje se još i održavanje prosvjeda u Srbu.

a5

MAXPORTAL/Foto:mpKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button