Arhiepiskop Aleksandar: Da su SOA i DORH radili svoj posao Pupovac bi već bio u Remetincu

13 srpnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U EMISIJI Markov trg tema je bila tzv. etnobiznis pojedinih predstavnika srpske etničke zajednice u Hrvatskoj. Gostovali su Nenad Vlahović predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj i episkop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar.



Koliko je situacija, koja je nastala nakon šatora koji je u Srbu postavila stranka A HSP, pokazatelj stvarne politike Milorada Pupovca, a koji se tim povodom oglasio riječima kako Srbi u Hrvatskoj žive u neprestanom obnavljanju strahova od onih koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj te da Srbi žive u strahu zbog toga što su Srbi. Živite li vi g. Vlahoviću u strahu u Hrvatskoj?

‘Ta izreka se ne temelji na stvarnosti. Ja kao Srbin u Hrvatskoj ne mogu prihvatiti te Pupovčeve poluistine ili neistine. Zbog čega se to u Hrvatskoj neprekidno radi? Čemu stalno te priče o nekakvom ustašluku, nacionalizmu, fašizmu i slično? Živim u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i poznajem stanje u pet županija. Nikada nisam čuo ni za jedan slučaj verbalnog delikta, a kamo li nešto teže prema Srbima. Mogu reći da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi od Milorada Pupovca koji stvara neprekidno stanje što gore to bolje za njega. Tragično je što mu vjeruju institucije države Hrvatske koje mu daju novce zbog čega on redovito na izborima osvaja mandate i ulazi u Sabor. Hrvatska se na taj način destabilizira. U Ustavu RH upravo Takvo djelovanje se opisuje kao krivično djelo’, objasnio je Vlahović.

‘Mislim da se stvara problem tamo gdje problem ne postoji. Problem je to da u Hrvatskoj postoji tri, četiri pravoslavne crkve, a ni jedna od njih nije hrvatska. Dakle to su strane pravoslavne crkve registrirane u Hrvatskoj. Hrvatska pravoslavna crkva je povijesna pravoslavna crkva u Hrvatskoj’, istaknuo je arhiepiskop Aleksandar.

Što takva politička retorika, mahanje selotejpom, forsirajući dvojezične ploče u Vukovaru, što takvom metodom Pupovac sebi osigurava?

‘Pogledajte samo primjer službene komemoracije u Jasenovcu ili te dvojezične ploče, to su događaji koji njemu služe za zadovoljenje određenih političkih potreba i zlonamjerne planova grupe pojedinaca u tih osam posto Srba u Hrvatskoj koji glasuju za njega. On je obavezan tako govoriti u njihovo ime, oni su njegovi glasači i oni žele takvu retoriku. Glasanje i izborna metodologija je druga priča. Zaključno s 2015. godine Pupovac je dobivao iz četiri različita izvora proračun, proračunske rezerve, iz matične države, iz stranih donacija, Savjet za nacionalne manjine, sve skupa on je dobivao 14 milijuna kuna. To je veliki novac. Pitanje je kako se ti novci troše i kada porezni obveznici saznaju kako se ti novci troše biti će to velika afera’, ispričao je Vlahović.

U emisiji je pokazan podatak s Poslovne Hrvatske prema kojemu je prosječna plaća zaposlenih u Srpskom narodnom vijeću 9,5 tisuća kuna.

‘Ne zna se u javnosti da pored šezdeset zaposlenih postoji još 40 njegovih članova predsjedništva SNV-a koji ne dolaze na posao, a dobivaju po 3 tisuće kuna. To je slično kao sa savjetnicima županice Lovrić Merzel u Sisku, a koja je sada na sudu zbog toga. Imamo sve te podatke o isplatama. Kad smo kod ugroženosti Srba evo podatak, 22. prosinac 2012. godine u jednom lokalu su potrošili za janjetinu i prasetinu 10 tisuća kuna. To je SNV platio. Ima stotine takvih slučajeva. A primjerice, 12 srpskih porodica u zapadnoj Slavoniji gladuje i mi im iz Nacionalnog vijeća Srba odnosimo poremeno hranu’, ispričao je Vlahović.,

Zastupnik Glasnović je prilikom rasprave o proračunu govorio o financiranju Srpske pravoslavne crkve. Nikakve reakcije nije bilo, a stvari su začuđujuće. Vlada Republike Hrvatske, na temelju članka 40. i 41. Ustava Republike Hrvatske, članka 9. stavka 1. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. Ugovor postoji, ali SPC ne može na ovaj način biti upisana u Evidenciji i nije upisana. Upisani su njeni 428 evidencijskih oblika ali samo crkva, koja je upisana u Evidenciji može upisati organizcijski oblici.

U spornom ugovoru s RH koristi se pojam “SPC u Hrvatskoj”, ali takvo nešto ne postoji u Ustavu SPC. U Hrvatskoj postoje pet eparhija SPC, koje su iste kao i one u Nišu i Kruševcu. Ne postoji organski dio ili bilo kakva vrsta podružnice SPC u Hrvatskoj. Postoji samo jedan proračun SPC i kune iz RH stižu ravno u Beograd. Nije odgovoran onaj tko jede pitu, nego onaj tko daje pitu. Hrvatska država može poklanjati novac svima koji se njoj sviđaju.

Hrvatska pravoslavna crkva očito nije ta. Ivica Račan je svojevremeno je potpisao ugovor s nepostojećom pravnom crkvenom osobom. U zadnjih 13 godina na temelju nepostojećeg ugovora SPC-u je država Hrvatska isplatila oko pola milijarde kuna’, izjavio je arhiepiskop Aleksandar.

U emisije pušten prilog u kojem s vide svećenici Spske pravoslavne crkve nekoliko trenutaka prije, u hrvatskoj javnosti već viđene situacije gdje se zagrebački mitropolit Porfirije našao u društvu svojih kolega svećenika kojom su prilikom pjevali četničke pjesme. U prilogu se vide trenuci prije samog pjevanja gdje mitropolit Porfirije naručuje pjesmu riječima ‘još jedanput’ koju potom svi zajedno pjevaju. Dakle oni su jednom tu pjesmu već pjevali. Budući je svojevremeno Porfirije hrvatskoj javnosti dao objašnjenje kako nije znao što će se pjevati, ovaj prilog otvara pitanje kako je mitropolit Porfirije mogao ne znati koja će se pjesma pjevati ako riječima ‘još jednom’ traži da se ona ponovo pjeva?

‘Izvještaj SOA-e o rastu četništva među mladima u Hrvatskoj je refleksija svih ovih događaja o kojima smo već govorili. Mislim da je SOA trebala malo temeljitije objasniti o čemu se radi. To je negativna pojava koju svako u svojim redovima treba suzbijati. Član sam i Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta gdje mi prikupljamo dokumentaciju o svim događajima. A ja sam trenutno na sudu s Miloradom Pupovcem gdje je Pupovac morao pod teretom dokaza priznati da je za vrijeme rata odlazio u tzv. SAO Krajinu.

Da su institucije sistema, SOA i DORH radile svoj posao Pupovac bi već bio u Remetincu. Tesla banka je osnovana kako bi mladim povratnicima pomogla u njihovom početku. Međutim, Tesla banka je propala, a glavni u toj banci je bio upravo Pupovac. Novci su dolazili u tu banku i taj je novac nestajao’, ispričao je Vlahović.

‘Kad već spominjemo Tesla banku htio bih reći da sam nedavno istraživao porijeklo Nikole Tesle i to nikako ne odgovara onome što piše o njemu u Hrvatskoj enciklopediji. Iako nema više Jugoslavije izgleda da još uvijek postoji jugoslavenska povijest u Hrvatskoj. U Hrvatskoj enciklopediji piše da je Nikola Tesla hrvatski i američki znanstvenik srpskoga porijekla. Na temelju čega je to utvrđeno? Nikola tesla nikada nije živio u Srbiji, on nije tamo rođen.

Jedini dokaz koji se prilaže za tu tezu je njegov krsni list (pokazan je u emisiji). Pisan je na crkvenoslavenskom jeziku, sadrži osobne podatke, ali onaj tko je ovako objavio krsni list htio je dokazati da je Tesla kršten u pravoslavnoj crkvi te da bi zbog toga trebao biti Srbin. Međutim, na krsnom listu nigdje ne piše koja crkva izdaje taj krsni list. Te 1856. godine kada je Tesla kršten, godinu prije u Ateni je tiskana zbornik ‘Sintagma’ po narudžbi carigradskog patrijarha. Tamo pod rednim brojem 8. stoji Karlovačka arhiepiskopija, koja je povijesna i u svojoj suštini hrvatska pravoslavna crkva. U tom zborniku ima čak i Crnogorska pravoslavna crkva, ali nema ni jedne koja bi bila srpska ili nazivom Srpska pravoslavna crkva.

Otac Nikole Tesle Milutin bio je pravoslavni svećenik i krstio je svoga sina Nikolu, ali on je bio svećenik u Karlovačkoj arhiepiskopiji koja je zapravo bila hrvatska pravoslavna crkva. Da je danas Nikola Tesla živ on bi bio pripadnik Hrvatske pravoslavne crkve, jer u to vrijeme na hrvatskom teritoriju nije djelovala ni jedna srpska pravoslavna crkva’, objasnio je arhiepiskop Aleksandar.

‘Ustavni zakon u članku 33. kao ustavnu kategoriju navodi Srpsko narodno vijeće, a to je udruga građana. Zamislite jedna udruga od trideset tisuća udruga u Hrvatskoj postane ustavna kategorija. Zašto nije ni jedna braniteljska udruga postala ustavna kategorija? Što bi se dogodilo da primjerice, Nacionalno vijeće Srba u Hrvatskoj pobijedi na izborima što bi se onda dogodilo s SNV-om kao ustavnom kategorijom? Predlažem da se ukine Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Što se tiče manjinskih vijeća ona su odigrala svoju ulogu. Ako ostanu neka vijeća na razini županija. Savjeta za nacionalne manjine i na drugoj strani Ured za ljudska prava i nacionalne manjine su dvije jake institucije koje sišu puno novaca iz proračuna.

Ali moje vijeće zahvaljujući Tolnaueru i Pupovcu već pet godina nije dobilo ni kune. Zalažem se da se ukine Savjet za nacionalne manjine na čelu s gospodinom Tolaneuerom i to će biti jedan od priloga reformama jer reforme moraju doživjeti i nacionalne manjine. O kakvim pravima neprekidno pričaju Pupovac i Furio Radin? Oni zapošljavaju sto, stotrideset djelatnika i to traži sve više i više novaca. Zar nam treba Zajedničko vijeće općina u istočnoj Slavoniji? Mi tu imamo dualizam, manjinski i većinski koji je nepotreban i koji samo siše novac poreznih obveznika’, ispričao je Vlahović.

Petrijerh Srpske pravoslavne crkve bio je prošle godine u posjetu manastiru Krka i tamo je dao izjavu da od početka 15. stoljeća tamo postoji Srpska pravoslavna crkva. Ne mislim da patrijarh Irinej laže, ali mislim da ne poznaje dobro povijesne činjenice i crkveni staroslavenski jezik,. On svoj govor temelji na natpisu na jednoj ploči koji se nalazi u tom manastiru i gdje stoji 1402. godina. Međutim, u 15. stoljeću u pravoslavnim crkvenim tekstovima brojevi se nisu pisali arapskim brojevima, nego crkvenoslavenskim slovima.

Osima toga u to je vrijeme u pravoslavnim crkvama korišten stari kalendar čije je brojanje počinjalo početkom nastanka svijeta i prema kojemu se Isus Krist rodio 5508 godine i onda bi prema tom kalendaru, prema tadašnjim običajima i načinu pisanja na toj ploči trebalo pisati 6910. godina i to nikako ne arapskim brojevima nego crkvenoslavenskim slovima. To je izravni dokaz da je taj natpis krivotvoren. Osim toga, arheolog Miljenko Pekić je rekao da se vidi kako su ti brojevi drugačije, odnosno dublje uklesani. Zatražio sam i dobio mišljenje od najvećih hrvatskih stručnjaka koji isto to potvrđuju’, objasnio je Aleksandar.

Na opis slijeda događaja koji je doveo do trodnevne zabrane emitiranja Z1 televizije, u čemu su sve važnije uloge imale upravo osobe srpske nacionalnosti i koje se nalaze na pojedinim važnim položajima u Hrvatskoj, Vlahović je dogovorio da je besmisleno govoriti o njihovoj ugroženosti jer da su zapravo obični Srbi koji su rođeni u Hrvatskoj, koji Hrvatsku priznaju kao svoju domovinu, ugroženi od njih.

‘Teško mi je odgovoriti na pitanje zašto se u Hrvatskoj ne dozvoljava registracija Hrvatske pravoslavne crkve. To već godinama traje. Ispunili smo sve zakonske uvjete i ne znam hoću li morati i oči u plavo obojiti’, bio je ironičan arhiepiskop Aleksandar.

U emisiju se javila gledateljica koja je pitala Nenada Vlahovića hoće li izići na izbore jer bi ona kao Hrvatica htjela glasati za njegovu Srpsku pravednu stranku.

U emisiji je bilo govora i o deset tisuća tzv. Kozaračke, tj. srpske djece koja su bila nakon ratnih operacija 1943. godine napuštena i ostavljena po šumama. Ta djeca su bila zbrinuta i spašena od strane režima Nezavisne države Hrvatske. Stoga je na odjavi pozvan Milorad Pupovac da se ode pokloniti na grob Anti Paveliću, zahvaliti mu, jer je spasio deset tisuća srpske djece.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->