Hasanbegović: ”Jedina pobjeda u 20. stoljeću u kojoj se prepoznaje cijeli hrvatski narod je pobjeda u Domovinskom ratu”

veljača 23, 2016 maxportal
Share Button

MINISTAR kulture dr. Zlatko Hasanbegović posebni je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Pakracu gdje je nazočio parastosu i pokopu četvorice pakračkih episkopa.Hasanbegović je s vrhom SPC-a obišao barokni kompleks kojeg uz crkvu još čini Episkopski dom te izjavio da se radi o značajnoj sakralnoj baštini Republike Hrvatske, čiju će obnovu Hrvatska i dalje financirati u granicama svojih mogućnosti.

”Mir, poštovanje i tolerancija trebaju biti temelj života u našoj zajedničkoj i jedinoj domovini Hrvatskoj”, kazao je Hasanbegović i dodao da je ”jedina istinska pobjeda u 20. stoljeću u kojoj se prepoznaje cijeli hrvatski narod je pobjeda u Domovinskom ratu”. (Drugi dio izjave Htv nije objavio, op. a.)

Zemni ostaci slavonskih episkopa Emilijana, Kirila, Nikifora i Sofronija zbrinuti su prije nekoliko godina, budući je crkva pretrpjela ratna oštećenja. Pored toga, jedan od grobova, u kojem su se nalazile kosti episkopa Emilijana, bio je miniran što domaćini neslužbeno smatraju pokušajem pljačke crkvenih vrijednosti.

Patrijarh Irinej nad grobom četvorice episkopa kazao je da molitve upućuje stotinama i stotinama mučenika koji su ovdje stradali samo zato jer su Srbi pravoslavne vjere, te pozvao sve ljude a posebno kršćane da nikada više ne dižu ruke jedni na druge.

Srpski patrijarh je kazao da čuje da se vraćaju elementi ‘nekih smutnih vremena’ za koje je vjerovao da su zauvijek prošla, te pozvao na ljubav među ljudima i narodima. Svečanosti su bili prisutni i brojni politički predstavnici iz Hrvatske i Srbije.

Episkopska Crkva sv. Trojice, prostrana je jednobrodna građevina izgrađena 1768. Nakon požara 1896. obnovljena je prema nacrtima Hermana Bollea u duhu eklekticizma, kao i Episkopski dom prvotno izgrađen 1732. godine.

Ministarstvo kulture RH sudjeluje u obnovi crkve od 2001. i do sada je uložilo 4,45 milijuna kuna. Obnova obuhvaća konstruktivnu i građevinsku sanacije crkve i tornja te konzervatorske i restauratorske radove na kamenu, kao i postavu mozaik pločica čija je priprema u tijeku.

U obnovi Dvora, samostojeće građevine s dvorištem između tri krila, Ministarstvo sudjeluje od 2002. s iznosom 4,8 milijuna kuna.

Domaćin, slavonski episkop Jovan, pokazujući tijek obnove Dvora, ponovo je zahvalio Varaždincu Ivanu Hitiju, koji je kao pomoćnik zapovjednika Operativne zone Bjelovar 1992. spasio velik dio ovdašnje vrijedne biblioteke s knjigama iz 15. stoljeća.

Nakon što je ušao u Pakrac, Hiti je vidio oštećenu Crkvu i Dvor, a knjižno i umjetničko blago razbacano po dvorištu te ga pokupio i dostavio Mitropoliji u Zagreb, gdje se danas čuva do obnove Dvora, kazao je episkop Jovan. Patrijarh Irinej odlikovao je Hitija ordenom Svetog cara Konstantina 2013. godine.

MP/FaHKomentari
Share Button