Ivo Baldasar, zvan Kukavica, zapovjedio rušenje spomenika braniteljima u Splitu

studeni 5, 2014 maxportal
Share Button

Stotinjak građana splitskih Pujanki održalo je prosvjed ispred nedavno postavljenog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima zbog zahtjeva gradonačelnika Baldasara da se spomenik  ukloni jer hrvatski grb počinje prvim bijelim poljem. 

Predsjednik gradskog kotara Pujanke Petar Gudić rekao je kako ga je u ime Grada nazvao pročelnik Filip Butorović i rekao da ako oni u roku od nekoliko dana ne uklone ploču ili ne promijene ploču s prvim bijelim poljem, komunalne službe učinit će to umjesto njih. grb na spomeniku– Filip Butorović, pročelnik gradske Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje, nazvao me jutros i rekao da zbog prvog bijelog polja trebamo ukloniti spomenik ili promijeniti prvo polje. Kazao je da to radi po nalogu gradonačelnika Baldasara – rekao je Gudić.

Građani kažu da su spomenik spremni braniti ako bude potrebno, a dodaju kako nije riječ o ustaškom grbu, već o povijesnom grbu kojeg su nosile brojne postrojbe u Domovinskom ratu. I grb na Crkvi sv. Marka u Zagrebu počinje prvim bijelim poljem

Vijest o uklanjanju spomenika alarmirala je momke koji su se angažirali po ovom pitanju, kontaktirali su branitelje i glatko odbili tu poruku iz gradske uprave.

– Za 20 minuta nas se ovdje skupilo 20-ak i to u radno vrijeme kada su mnogi na poslu. Ako bude potrebno, cijele Pujanke ćemo dignuti! – poručuje Gudić koji kaže da im spornim prvim bijelim poljem ni na kraj pameti nije bila namjera veličati ustaštvo, već da se radi o povijesnom hrvatskom grbu.

“Svjedoci smo još jednog pokušaja udara na branitelje i nadasve porodice poginulih hrvatskih branitelja. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Baldasarom donijela je odluku o rušenju spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja gradskog kotara Pujanke, što je još jedan čin omalovažavanja onih koji su dali sve za Domovinu. Mi smo odlučni braniti svim sredstvima dostojanstvo svih ostalih branitelja, a na taj način i temelja države Hrvatske. Ako žele srušiti ovaj spomenik morat će srušiti i crkvu u Zagrebu na kojoj također imamo grb s prvim bijelim poljem. Imamo podršku braniteljskih udruga iz grada Splita i nećemo dopustiti da se ovaj spomenik ukloni” stoji u priopćenju koje su podijelili prosvjednici.

“Ako bude potrebno, cijele Pujanke ćemo dignuti na noge a spomenik ne damo!”

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar nadimak “gradonačelnik Kukavica” dobio je po uzoru na Francesca Schettina, kapetana broda Costa Concordia koji je prvi napustio brod nakon havarije, kao što je i Baldasar pobjegao iz Splita na početku agresije na Hrvatsku.

D.L. Maxportal,

Photo: DNKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button