Ivo Banac: Fra Ivan Tolj i Nino Pavić reketare ministre i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

8 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

GOST Bujice bio je dr. Ivo Banac, profesor emeritus na Sveučilištu Yale u SAD-u i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Odmah na početku emisije rečeno je da se predsjednik Vlade nije korektno ponio u slučaju Puljiz, slučaju Lozančić, ali ni u slučaju Brkić.



Milijan Brkić je ipak drugi čovjek HDZ-a i glavni tajnik najjače stranke u državi i nije u redu da ga premijer Orešković nije mogao primiti barem na pet minuta u dva tjedna.

Grčićevog zamjenika Jakšu Puljiza na mjesto savjetnika premijera Oreškovića doveo je Stjepo Bartulica, na zamolbu kuma Joška Klisovića, koji je u kumskim vezama i sa Zoranom Milanovićem

„Postavlja se pitanje tko je još osim Puljiza bio u konkurenciji, ako nije bio nitko – onda je to problem! Nije mi jasan modus operandi Tihomira Oreškovića jer ne razumijem što ga pokreće. Je li moguće da u procesu stvaranja nema vremena?! Ako bih mu davao savjet, rekao bih da radi brzo!banac, bujica

Između ostaloga, Banac je govorio o medijskom reketu koji se provodi nad Vladom, nekim ministrima, ali i predsjednicom države. Kao glavnog “reketaša” prozvao je jednog svećenika – poduzetnika, kojeg je njegov kolega Čičak već nazvao “Pop Dodik”…

Profesor je prilično otvoreno kritizirao Styriu i namještena istraživanja javnog mijenja koja namjerno “dižu” Oreškovića, a “spuštaju” Kolindu Grabar – Kitarović. Naročito je kritizirana agencija Promocija plus, čiji su rezultati dokazano nevjerodostojni, o čemu su u Bujici navedeni konkretni dokaz.

BANAC O KONTROVERZNOM SVEĆENIKU – TAJKUNU: “Nije mi jasno što hoće taj Ivo Tolj?! Zna li uopće Crkva u Austriji što on radi u Hrvatskoj?! Znaju li u što je pretvorio Večernji list i za koga rade 24sata?! Čita li itko ono što piše Boris Rašeta i ima li to veze s tradicijom Večernjaka?! Oni stvaraju sliku koja nije realna i potkopavaju predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović i potpredsjednika Tomislava Karamarka…

U uvodnom prilogu, o imenovanju Jakše Puljiza je navedeno:

“Imenovanje Jakše Puljiza ključnim savjetnikom predsjednika Vlade, zaduženog za koordiniranje rada svih ministarstava – izazvalo je ogorčenje u redovima Domoljubne koalicije. Osim pravaša, nezadovoljni su i liberali, ali i umirovljenici te HSS.

Ključa i u HDZ-u čiji dužnosnici u neslužbenim razgovorima s novinarima ne skrivaju nezadovoljstvo. U najvećoj hrvatskoj političkoj stranci ima dovoljno mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi – pa uistinu nije jasno zašto je Orešković u Vladu doveo bivšeg zamjenika kontroverznog Branka Grčića, jednog od najnesposobnijih SDP-ovih ministara. Još prije Puljiza, Tihomir Orešković je na mjesto vanjskopolitičkog savjetnika doveo je Josipovićevog intimusa i bivšeg savjetnika – Stjepu Bartulicu.

A nije nikakva tajna da veliki utjecaj na premijera ima i kontroverzni Ivić Pašalić, poznatiji kao „Herr Flick“. Slavni „Peti ortak“ s Oreškovićem kontaktira i nekoliko puta na dan, a njegovi savjeti često su oprečni politici HDZ-a. Poseban trn u oku ključnih savjetnika aktualnog premijera je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović. Bartulica i Pašalić čine sve kako bi na umjetan način smanjili njezinu popularnost.

Agencije koje su nekada podržavale Josipovića, sada umjetno pumpaju Oreškovića. Jednoj od njih – Promociji plus – važno je zadržati bogate ugovore s MUP-om, javnim poduzećima i još nekim ministarstvima. Tihomir Orešković već je dulje vrijeme izložen i nevjerojatnim pritiscima medijsko-poslovnog podzemlja, predvođenog jednim kontroverznim popom.

Ninoslav Pavić i svećenik-tajkun pokušavaju Vladi uvaliti svoje udjele u Vjesnikovom neboderu i tako se dočepati gotvo 150 milijuna kuna! Zauzvrat: premijeru je obećana medijska popularnost, kakvu su donedavno iz istih razloga osiguravali i Zoranu Milanoviću.

Koliko su vanjski utjecaji na predsjednika Vlade zapravo ozbiljni, svjedoči i podatak da je medijski interesni lobi osigurao odlazak papinskog nuncija Alessandra D’Erica na razgovor kod Drage Lozančića, šefa SOA-e. Nakon sastanka, nuncij je otišao kod Oreškovića i od njega zatražio da ne potpiše smjenu omiljenog Milanovićevog špijuna, unatoč činjenici da je Lozančić odavno izgubio povjerenje hrvatske predsjednice.

ROBERT BOSAK, politolog: – Agencije koje su se već izblamirale lažnim rezultatima, ne mogu više biti uhljebljene u državnim tvrtkama i ministarstvima. Karamarka su prvo prikazivali 2011. kao najpopularnijeg ministra, a sada je odjednom – negativan… Predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović otkazala im je ugovore koje je s njima imao Josipović pa sada donose negativne rezultate o njoj! Umjetno joj smanjuju popularnost i pumpaju druge ne bi li zadržali milijunske poslove!

Profesor Ivo Banac u Bujici je komentirao i susret posrnulog medijskog mogula Nine Pavića s premijerom Tihomirom Oreškovićem, u poznatom zagrebačkom restoranu Tač.

Do susreta je došlo prije dva tjedna i već tada je, navodno, Pavić “žicao” Oreškovića da njemu, Ivanu Tolju i još jednom tajkunu isplati čak 150 milijuna kuna za Vjesnikov neboder. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li premijer popustiti tim pritiscima, u trenucima kada je najavio da će braniteljima rezati gotovo 50 milijuna kuna i kada je proračun Ministarstva obrane smanjen za 500 milijuna…

Ukupni rezovi koje je najavila Vlada iznose gotovo 2 i po’ milijarde, a tajkuni praktički reketare premijera za 150 milijuna kuna! Zoran Milanović već je svojedobno obećao medijskim tajkunima Paviću i Tolju da će im dati milijune za Vjesnik, ako ga politički podrže Večernji i Telegram, no Milanović je izgubio izbore pa se sad pritisak nastavlja na Oreškovića.

Paviću je ovo jedini izlaz jer mu je propao pokušaj preuzimanja riječkog Novog lista… Političkom-medijskom reketu izložen je i ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović, od kojeg su predstavnici nekih agencija zatražili da smanji reklamnu minutažu HTV-u, a poveća je RTL-u – pa će ga RTL „prestati napadati“!

Voditelja Bujice zanimalo je i kako to da u anketama nema najpopularnijih ministara – dr. Zlatka Hasanbegovića i dr. Mire Kovača. Banac je odgovorio:

– Nekome očito ne odgovara njihova politika. A narod se ne može zavarati. On ju je prepoznao i zato su popularni. Hajka na Hasanbegovića je indikator raspoloženja u hrvatskom društvu. Tzv. elita se ponaša bahato i vrlo glupo. Vrhunac je pokušaj internacionalizacije ovog slučaja.

Na svoju stranu pokušavaju dobiti tipove kojima je uzor Mitterand, a on je u svojoj mladosti bio jedan od šarafa u sustavu Vichyeve Republike! Zabadaju nos u naše unutarnje stvari, a zaboravljaju da je Hrvatska danas članica EU i NATO-a. Mi više nismo u potrazi za priznanjem, niti smo u ratu. Nismo na ulici. Ta gospoda naprosto moraju uzeti u obzir da se mnogo toga promijenilo… Stanite, što hoćete?! Slučaj Hasanbegović je izmanipuliran.

Profesor je pohvalio i ministra obrane Josipa Buljevića koji je za svoj prvi posjet izabrao – Kosovo, a sutra će položiti vijenac na grob slavne albanske obitelji Jašari:

– To je u skladu s nečim što sam ja cijelo vrijeme zagovarao i što je suprotno Milanovićevoj i Josipovićevoj politici. Kada ministar ide na Kosovo nije to samo važno za svijest Kosovara već i za nas! Buljević na žalost nije dovoljno poznat javnosti, a on je jedan od najkvalitetnijih ministara ove vlade. Hrvatska mora raditi na zbližavanju sa zemljama koje su u strukturalno sličnom položaju. Ne možemo biti ravnodušni prema Crnogorcima koji teže emancipaciji, afirmiranju Makedonije, ravnodušni prema Bosni i Hercegovini koja je dio istog povijesnog prostora!

Banac nije propustio pohvaliti ni dr. Kovača: – Prvo je išao u Sarajevo, Mostar pa Budimpeštu, Berlin pa Rim gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Italije, s kojim nije bilo susreta dugih šest godina! Postavlja se pitanje što je stanovita gospođa radila tolike godine?!

Dr. Banac je komentirao i slučaj Lozančić. – Odugovlačiti nije dobro, treba riješiti problem, a najkvalitetnije je da se čim prije odabere njegov nasljednik.

Na kraju je Banac komentirao i smjenu Gorana Radmana i promjene na HRT-u:

– Bit će otpora Radmanovih kadrova. Posao će biti težak, ali je važno odlučiti želimo li to obaviti do kraja ili ćemo samo lagano “farbati” i prepustiti se vremenu… Mora postojati pritisak na koaliciju da se stvari na HRT-u promijene do kraja, a to znači da se stvori javni medij s interesima društva. Da se sve te ‘promocije plus’ više ne pojavljuju na ekranu!

V. Bujanec/Foto:screenshot


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->