JOSIĆ: Zbog Perkovića zakon mijenjaju preko noći, a za hrvatskog branitelja ni nakon pet godina

11 prosinca, 2014 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Naši političari se uvijek pozivaju na dijalog, a kad iniciramo nekakvu saborsku raspravu oni uopće ne žele o tome razgovarati

TOMISLAV Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, komentirao je za narod.hr sadržaj zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara vezano uz slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića kazavši kako žele da se u Saboru o tome raspravlja – o njegovom slučaju te o takvoj univerzalnoj jurisdikciji.

“Predsjednik tu nije iskoristio svoje ovlasti, mogao je puno toga napraviti, međutim, za njega je to ‘ad acta’. On bi vjerojatno želio da se svi hrvatski branitelji osude i strpaju po zatvorima. Onda bi to po njemu bila pravna država”, rekao je Josić.

“Mi smo tražili od hrvatskih zastupnika da se preispita ta univerzalna jurisdikcija koju Srbija zbog nekog razloga ima, ne znam tko je dao za pravo da oni tu univerzalnu jurisdikciju imaju te da oni sude ratne zločine na području bivše Jugoslavije. To je apsurd, zna se tko je izvršio agresiju na Hrvatsku, i sad oni mogu biti ‘šerifi’ koji dijele pravdu na bivšem području Jugoslavije”, ocijenio je te dodao: “Čovjek Hrvat navodno je počinio zločin nad Hrvatom u Hrvatskoj. Zanima nas na osnovu čega Srbija njega tuži, te na osnovu čega ga je osudila te ga drži u zatvoru već 5 godina. Našim političarima to očigledno odgovara jer ne žele kvariti dobrosusjedske odnose sa Srbijom”.Tomislav-Josić

“Oni se jednostavno ne žele u taj slučaj ‘uplitati’ – čovjek sjedi već 5 godina u srbijanskom zatvoru i ništa se po tom pitanju nije učinilo. Čak i te posjete u koje bi mogao otići netko u Srbiji, to se ne dozvoljava osim obitelji. Ako je čovjek nešto učinio, sudite mu u Hrvatskoj, zatvorite ga u hrvatski zatvor jer garantiram da bi mu u hrvatskom zatvoru puno lakše bilo nego u srbijanskom. Možete misliti kako je hrvatskom branitelju kad te ondje tlače od redara, portira, zatvorenika”, ustvrdio je Josić te rekao kako je velika nepravda počinjena.

“Mi želimo da se u Hrvatskom saboru o tome raspravlja – o njegovom slučaju te o takvoj univerzalnoj jurisdikciji. Predsjednik tu nije iskoristio svoje ovlasti, mogao je puno toga napraviti, međutim, za njega je to ‘ad acta’. On bi vjerojatno želio da se svi hrvatski branitelji osude i strpaju po zatvorima. Onda bi to po njemu bila pravna država”, poručio je istaknuvši kako su prikupili potpise hrvatskih zastupnika kako bi potaknuli raspravu oko slučaja hrvatskog branitelja Veljka Marića u Hrvatskom saboru.veljko maric

Već su razgovarali s nekim klubovima zastupnika koji žele o tome razgovarati, potpisa će imati dovoljno.

“No, to ne znači da će doći do saborske rasprave jer znate i sami da smo inicirali jednu saborsku raspravu o problematici uvođenja dvojezičnosti u grad Vukovar. Ta točka dnevno reda stoji od rujna 2013. godine te se stalno premješta na 50., 60. mjesto dnevnog reda. Ne očekujem ni da će o ovome raspravljati jer im ne odgovara ulaziti u bilo kakav konflikt sa Srbijom. Međutim, naši političari se uvijek pozivaju na dijalog, a kad mi iniciramo nekakvu saborsku raspravu, oni uopće ne žele o tome razgovarati”, ocijenio je Josić pojasnivši kako je naš predsjednik, čim je postao predsjednikom, zatražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti: “Iako je to jedini zakon koji imamo u Hrvatskoj koji nas koliko-toliko štiti od srbijanskog progona. Međutim, on je odmah pokušao eliminirati Zakon o ništetnosti, hvala Bogu pa mu nije to prošlo”.

Josić je rekao kako su imali jedan pokušaj telefonskog razgovora s Veljkom Mariće na sastanku, međutim, veza je iz nekih razloga pukla. Razgovarali su u više navrata s obitelji, s njegovom suprugom.

“Njegova obitelj je u teško situaciji, smatram da mi s pravnom državom, kako premijer i predsjednik vole reći, nemamo nikakve veze. To govori primjer ovakve životne priče”, rekao je Josić.

Htjeli su mijenjati zakon zbog slučaja Perković, a za hrvatskog branitelja koji je u zatvoru nisu htjeli ni pokušati nešto

Komentirao je i zauzimanje europarlamentarki Marijane Petir i Ruže Tomašić o ovom slučaju u Europskom parlamentu, Josić ističe kako je ova priča kao i ona koja se trenutno odvija u Münchenu dokaz da Hrvatska nije u stanju rješavati svoje probleme zakonskim putem.

“Izgleda da nam mora netko drugi pomoći u tome. Htjeli su mijenjati zakon zbog slučaja Perković, a ovdje imaju hrvatskog branitelja koji je u zatvoru zbog kojeg nisu htjeli ni pokušati nešto. Oni žele samo regiju i to da Srbija uđe u Europsku uniju”, ocijenio je rekavši kako da je obrnuta situacija, da je Srbija u EU te da postoji ovoliko neriješenih pitanja s njima, ne bi nas 100 godina pustili u EU.maric_veljko_goran_mehkek_cropix[1]

“Naši će pomoći Srbiji na sve moguće načine da što prije uđe u Europsku uniju, kao što ne smatraju da su Vučić, Dačić i Nikolić pripadali četničkom pokretu, iako mi sve to znamo. Za naše u Vladi oni su demokrati, eto malo su u ono vrijeme griješili kad su pripadali Srpskoj radikalnoj stranci. Sada valjda drugačije razmišljaju, no mi dobro znamo da to nije tako”, ustvrdio je Josić.

“Naši su dosad potpisali nekoliko međudržavnih sporazuma u kojima se osuđuje totalitarni režimi, tu pripada i komunizam, međutim, to rade da bi se dodvorili Europskoj uniji, dok u svojoj državi nisu donijeli nijedan zakon kojim bi to sproveli u djelo”, rekao je Josić dodavši kako se kod nas i dalje veliča zvijezda petokraka iako se dobro zna što je činila u Domovinskom ratu.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i niz drugih udruga uspjeli su u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi potaknuli raspravu oko slučaja hrvatskog branitelja Veljka Marića. Radilo se o inicijativi kojom bi se na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstila problematika univerzalne nadležnosti koju je Srbija sebi prisvojila po pitanju suđenja za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije.

Inicijativu je potpisalo 7 zastupnika HDSSB-a, 41 zastupnik HDZ-a, po 1 iz redova HSP AS i HSS, te nezavisni Vesna škare Ožbolt, Jadranka Kosor, Branko Vukšić, Slavko Linić, te SDP-ovci Željko Sabo i Darko Ledinski -SDP, dok su međunarodnu dimenziju slučaja osigurali hrvatski europarlamentarni zastupnici.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su dali potporu i primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi, dok je velik dio članova vladajuće koalicije očekivano bio nezainteresiran za davanje potpisa, uz poneke verbalne duele Nenada Stazića, Ive Jelušića, Željka Sabe i Mirele Holy s volonterima akcije.

Narod. hr
Maxporatl


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->