Markov trg: “Laži o košari s očima na Pavelićevom stolu i danas se uzimaju zdravo za gotovo”

9 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U EMISIJI Markov trg n Z1 televiziji gostovali su Davor Dijanović, novinar portala Hrvatskog kulturnog vijeća te autor knjige ‘Hrvatska u žrvnju Jugosfere’ i Frano Čirko v. d. predsjednika HČSP-a.



Što se dogodilo s bivšim predsjednikom HČSP-a Josipom Miljkom? Mladež HČSP-a je bila vrlo aktivna, hoće li nešto od te aktivnosti biti prenijeto na cijelu stranku?

‘On je podnio ostavku zbog nepravomoćne presude. Nije zbog toga htio opterećivati stranku pa je podnio ostavku. Mladež stranke je uvijek bila perjanica. Namjera mi je tu dinamiku prenijeti na stranku’, odgovorio je Čirko.

Tko su danas nositelji politike naslova knjige ‘Hrvatska u žrvnju jugosfere’?

dejanović mt 1

Davor Dijanović

‘To su bile sve hrvatske vlade od prevrata 3. siječnja 2000. godine, kao i Pantovčak donedavno. Provodili su te planove i mediji pa umjetnici poput Šerbedžijinog kazališta ili Frljićev HNK u Rijeci pa sve do 30 sveznadara koji se stalno vrte po medijima i šire te jugoslavenske ideje. I naravno civilne udruge koje su dio te kulturne hegemonije’, objasnio je Dijanović.

Odnos prema povijesti, treba li povijest i sukobe povijesnih interpretacija ‘ostaviti iza sebe’?

‘S pozicije pravaštva imamo najveći uteg patoloških zarobljenika prošlosti koji se znaju baviti i misliti samo o povijesti NDH-a i razdoblju nakon toga. Krivnju za to imaju kreatori javnog mnijenja koji su pravaštvo bacili u kotao povijesnih trauma. Ali i sami pravaši su za to krivi jer se često nepotrebno bacaju u taj kotao trauma. Ne smatram da treba politiku bazirati na traumama prošlosti. To ne treba zaboraviti, ali to treba biti na drugom mjestu.

Pravaštvo nije uspjelo nametnuti svoju ideju koja bi riješila probleme hrvatskog društva’, objasnio je Čirko.

Je li antifašizam jedan od temelja države. Hrvatska su iskustva s antifašizmom vrlo loša. Treba li stoga Hrvatskoj jedna povijesna revizija kako bi se stvorili zdravi temelji za budućnost?

‘Povijest je znanost koja se temelji na reviziji. Hrvatska povijest je jednostrana i politička, prepuna laži o Hrvatskoj prepuna bičeva za udaranje Hrvata poput mita o Jasenovcu. Povijest komunizma treba proći temeljitu reviziju. Primjerice laži o očima u kutiji na Pavelićevom stolu su laži koje se još dan danas uzimaju zdravo za gotovo, kao što to čine neki profesori na Filozofskom fakultetu’, smatra Dijanović.

Prosvjedi protiv ministra Hasanbegovića i prikazivanje njega kao civilizacijski neprihvatljive osobe zaključno s onom kapom na njegovoj glavi. U tom slučaju povijest se upotrebljava kao politička toljaga?

‘Mislim da će hrvatski narod sazreti i da će te prozivke fašizmom prestati. Čuo sam izjavu ‘kada se nekoga naziva fašistom onda to znači da taj razmišlja svojom glavom’, hrvatska bi nadogradnja te izjave bila kada nekog nazovu ustašom. Dakle kada nekoga nazivaju ustašom, onda to znači da taj beskompromisno stoji na pozicijama hrvatske suverenosti. Vjerujem da će ministar Hasanbegović u narednih četiri godine imati važnu ulogu u razmontiravanju takvog političkog etiketiranja i diskvalificiranja’, rekao je Frano Čirko.
dejanović mt 2

U emisiji je prikazana presuda suda u Kutini kojom je osoba koja je na majici imala natpis ‘Za dom spremni’ oslobođena krivnje širenja mržnje i pozivanja na nasilje.

‘U Hrvatskoj nema ujednačene prakse po ovakvoj optužnici. Pozdrav ‘Za dom spremni’ su imali HOS-ovci na svojim odorama i to tada nije nikoga smetalo pa ni ove koji su se tada skrivali po podrumima. Tu vrijede dvostruki kriteriji. Primjerice zvijezda petokraka se smatra simbolom ljubavi, a taj je simbol bio na kapama zločinaca i okupatora u Vukovaru’, komentirao je Davor Dijanović.

Oliveru Frljiću je provaljeno u stan. On smatra odgovornim Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog njenog pisma. U tim su se optužbama pridružili i Antifašistička liga, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava koji su ocijenili da je u slučaju prošlotjednih provala u domove redatelja Olivera Frljića i njegove djevojke riječ o ‘provalama-porukama’. Kažu da se klevete obično prevode kad stignu u ‘domoljubnu bazu’ te da se prešlo, izgleda, na direktne fizičke napade na njega i njegove najbliže.

‘Zanimljiva je maštovitost ljevičarskog agitpropa koji u nedostatku pozornosti izmišlja konstrukcije. Ne bih se čudio da je Frljić sam sebi provalio u stan i tako izazvao medijsku pozornost. Danas je Pupovac predstavio biltena Srpskog narodnog vijeća, gdje je rečeno da je u prošloj godini evidentirano značajno povećanje slučajeva etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj. Ustvrdio je da su glavni uzroci takvim podacima porast nacionalizma, nastupanje povijesnog revizionizma, te militarizacija javnog prostora i svijesti. Meni je zanimljivo gledati te njihove izmišljotine kojima privlače pažnju’, kaže Čirko.

‘Protuhrvatstvo je uz Antifašizam d.o.o. najunosniji biznis u Hrvatskoj. Frljić je osoba koja glumi da je nekakav subverzivac, a zapravo je dio vladajuće nomenklature, financiran iz državnog proračuna. Ta provala mi izgleda kao rukopis one svastike na Poljudu. Što danas Frljiću treba nego da postane nekakav mučenik, žrtva. On će sam pasti u svojoj mržnji. Treba ga skinuti s proračuna i prepustiti tržištu’, komentirao je Dijanović.

Kako ocjenjujete današnji mladi naraštaj ljudi? Koliko su spremni uključiti se u politiku i preuzeti neki rizik ili žrtvu za opće dobro?

Nažalost, odgoj i obrazovanje je potpuno deideologizirao hrvatsku mladež, individualizirao. Ne želim tu kriviti mlade ljude. Oni su tu tek naličje onoga što rade starije generacije. Upravo je hrvatska mladež obranila Hrvatsku, ali nakon rata se dogodila stagnacija po svim tim nacionalnim temama. Kad pogledate kadrove na Filozofskom fakultetu, primjerice, vidite da su to isti profesori kao i prije devedesetih. A to bi trebalo biti mrjestilište hrvatskog nacionalizma. Čini mi se da se mladi ljudi pomalo ipak sve više zanimaju za politiku.

Evo na primjeru ministra Hasanbegovića se dosta pitanja pojavilo koji su potaknuli neki interes kod mladih ljudi. Vrlo je važno stanje u roditeljskom domu. Dijete možete oblikovati u dobru ili lošu osobu. Djecu odgajaju, odnosno, debiliziraju mediji, obrazovni sustav ga ne odgaja, zato nastaje ovakvo društvo. Ima puno slučaja djece branitelja, otac bio u ratu, a dijete potpuno nezainteresirano za te teme’, objasnio je v. d. predsjednik HČSP-a Frano Čirko.

‘Današnja mladež nije ni približno aktivna kao mladež između 1945. i 1990. godine. Sve se relativizira konzumerizmom i materijalizmom. Sve se gleda kroz prizmu tržišta i prizmu spektakla. Društvo se debilizira medijski, svim tim reality showovima’ smatra Dijanović.

 

Hrvoje Hitrec je na portalu HKV-a napisao da je predsjednik HND-a Saša Leković beogradski profesor koji urla i zavija te da će mu članovi preći u HNIP ili će HND maknuti toga Lekovića, a Leković zavijati sam sa svojim vukovima koji su izgubili izbore i sada se međusobno komadaju?

‘Mislim da je HND klasičan primjer društva koje njeguje dvostruke kriterije. Kada su u problemu novinari lijevog svjetonazora onda su oni kao strukovna udruga ustajali u obranu. Neke se stvari interpretiraju kao govor mržnje, a druge u satiru. Oni su si umislili da su jupiteri, a mi sami se ponašamo kao volovi’, objasnio je Dijanović.

‘Problem te hrvatske političke impotencije je u tome što taj hrvatski državotvorni korpus vodi jednu vječnu reakcionarnu politiku. Oni napadaju, a mi se branimo. Onda kad mi napadnemo onda je to kazneno djelo. Nekako mi se čini da je to naslijeđe komunizma. Treba šutjeti i ne baviti se previše s njima, treba se zadovoljiti mrvicama i primati udarce. Ali vrijeme je da se to promijeni’, zaključio je Frano Čirko.

Markov trg/Foto:Screenshot


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->