Mate Bašić iz Melbourna: Predsjednica države i “pačići mali” – nepojmljiva lakoća mržnje

18 listopada, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DENIS KULJIŠ: “Kad je parlament raspušten Vlada postaje tehnička vlada, a Milanović tehnički premijer. Od 9. 11., bez obzira na ishod izbora, Vlada ne postoji i sve izvršne ovlasti prelaze u ruke Predsjednice.”



Mate Bašić

Piše: Mate Bašić

Uglavnom ne komentiram poslove, snove i sumnje Kolinde Grabar-Kitarović otkako je, na svu sreću, svrgnula onoga Ivu Josipovića s predsjedničkog trona, tj. tijesno, ali pošteno ga pobijedila na izborima.

Moram, međutim, priznati kako me zaprepaštava količina mržnje – naprosto, bezumne, teško razumljive mržnje – koja se prema njoj iskazuje na svakom koraku, u svakom trenutku otada.

No, ovo što se događa u zadnja dva dana, jednostavno je nepojmljivo.

“Svojom današnjom izjavom tehnički ministar Ostojić priznao je da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti. Napravit ću to čim mi dopusti Ustav, ” napisala je Predsjednica RH na Facebooku, u petak 16. listopada iz Kine, nakon izjave ministra policije Ranka Ostojića u Opatovcu. Jer je Ostojić ranije bio prokomentirao njenu izjavu da izbjeglice treba prihvaćati na službenim graničnim prijelazima, a ne kojekuda, po šumama i poljanama naše zemlje ponosne.

Kazao je na to (drugi potpredsjednik Milanovićeve Vlade, kategorija koja ne postoji u Ustavu RH) Ostojić, da Vlada protiv toga nema ništa, ali je cinično dometnuo da to “Predsjednica vrlo lako može dogovoriti sa svojim prijateljima iz Beograda s kojima se susreće u New Yorku”. Još je, ministarski odmjereno, kazao kako se “u ovom trenutku ne bi osvrtao na SVAKAKVA KREKETANJA jer zaista mi nije potrebno u svemu ovome što smo odradili još i takve stvari slušati”..

Ministrica vanjskih poslova (prva potpredsjednica Milanovićeve Vlade, kategorija koja ne postoji u Ustavu RH) Vesna Pusić je potom vrlo nediplomatski ustvrdila da je “Predsjedničina izjava IZVAN PAMETI i i ta je to nemoguće po Ustavu”:

“To joj Ustav nikada ne dozvoljava. To nije ozbiljna poruka. To je nadrealistična poruka. Ne znam tko joj piše te statuse. Ona ne može izvršiti državni udar i preuzeti izvršne ovlasti. Vlada postaje tehnička kada krene predizborna kampanja. Ukoliko ne dođe do rata, a ipak tako daleko ne bismo trebali ići, ne postoje okolnosti da institut Predsjednika države preuzme izvršne ovlasti”, rekla je Pusić.

Na pitanje je li se čula s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, objasnila je da se ne mora biti predsjednik Vlade da se zna da je poruka Grabar Kitarović potpuno nemoguća:

“Da. Ali ne morate biti predsjednik Vlade da znate da je to potpuno nemoguće. Razumijem i navijačke strasti, ali zaista nije zgodno i primjereno da netko tko se nalazi na funkciji predsjednice države šalje ovakve poruke u javnost koje nemaju veze sa ZDRAVOM PAMETI”, kazala je Pusić.

Ranko Ostojić je u Dnevniku HRT-a onda dodatno dosolio kako je “mislio da je netko hakirao Facebook profil Predsjednice”, a na RTL-u je ponovio svoj prijedlog da predsjednica u Beogradu “s ljudima s kojima se sastaje po New Yorku, dogovori priljev migranata”.

Neki anonimus na Ostojićevu FB-profilu piše (Boran Pećanac): “Nakon ove glupe prijetnje Predsjednice, kako će izvršiti državni udar, PREKINITE svaku komunikaciju sa njom i ne komentirajte njene ogavne poruke …… molimo Vas. Otišla je na dno dna i pustite je dolje. Zamislite, Ona će uzeti izvršne ovlasti ????? …. Znači, proglasiti će RATNO STANJE i preuzeti izvršne ovlasti ….. jesu li joj dica u Hrvatskoj ????? Sramota …. odmaknite se od nje, što dalje.”

Predsjednica je na kraju, kao pačićima malima, morala putem rekla HRT-a iz Hong Konga objašnjavati da je njezin odgovor ministru Ranku Ostojiću bio samo – IRONIJA:

“Na posljednje ispade ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića ne možete odgovoriti nikako drukčije nego ironijom. To sam učinila i to preko Facebooka, a ne službeno. Naravno da nije to bila ozbiljna izjava, jer – ja nemam (takve) ustavne ovlasti, i upravo to govorim ministru Ostojiću, jer mi je on rekao da bih ja mogla riješiti krizu sa Srbijom u pet minuta, da meni prepušta ovlasti kojih nemam”, izjavila je u Hong Kongu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Denis Kuljiš, međutim, potpuno ispravno na svojemu FB-profilu, uz to, upozorava: “Vlada koja više nema parlamentarnu potporu jer je parlament raspušten, vlada je sa smanjenim političkim legitimitetom. I tehnički ona postaje tehnička vlada – ako sam dobro izračunao – za sedam dana, početkom sljedećeg tjedna. Jako je bitno da ga od tog časa u svim medijima ispravno naslovljuju kao: TEHNIČKI PREMIJER MILANOVIĆ.

Zatim od 9. 11. bez obzira na ishod izbora, ne postoji i sve izvršne ovlasti prelaze u ruke predsjednice. To će biti za za 22 dana. Milanović je premijer Vlade bez parlamenta do idućeg vikenda, a onda postaje tehnički premijer i ne smije poduzimati nikakve važnije političke poteze. Ako je moj račun točan, on je nešto – bilo što, kako god to nazivali – još 7 dana.”

No, tome unatoč, recimo, Jelena Lovrić u Jutarnjem listu na Račun KGK piše: “PREŠUTNA suglasnost s postavljanjem armije između Mađarske i Hrvatske nije više samo kritički otklon od Milanovićeve politike. Taj je SCENARIJ USMJEREN PROTIV CIJELE DRŽAVE. Gospođa Kitarović ponijela se KAO DA JE predsjednica Mađarske, A NE Hrvatske. Njezino zagovaranje žice i neprotivljenje angažiranju vojske, koja će armirati granicu susjedne, navodno nam prijateljske zemlje, nije tek PROTUVLADIN, nego je i ANTIHRVATSKI stav.”

Ivana Petrović s NOVA TV, Ostojićevo i mišljenje Vesne Pusić ujedinjuje i ponavlja ga kao svoje vlastito: “Moram priznati, kad sam prvi put vidjela taj natpis na Facebooku, a i svi mi u redakciji, mislili smo da je predsjedničin profil hakiran. Taj REČENIČNI ANAGRAM je valjalo pet puta pročitati da se razumije što on hoće reći, jer ovo što ondje piše Ustav Republike Hrvatske šefu države ne dopušta niti sada niti ikad.”

Goran Vojković na Indexu.hr biranim uvredama piše: “Svojom (današnjom) izjavom na Facebooku predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potpuno je izišla iz uloge ustavnih ovlasti i pokazala kako je ili Karamarkova BOJNA KOKOŠ, ili kako IMA NEKIH OZBILJNIH PROBLEMA – zazivajući doslovno RAT, BAJUNETE, TENKOVE I VOJSKU na ulicama. (…) Vlada jest tehnička vlada – to je i zakonski i politički, no “tehnička” je u smislu da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, potom ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti i slično – i o tome da je vlada “tehnička” treba voditi računa ona sama, a takvom je MOŽE nazivati i javnost i novinari i kolumnisti.

No, krajnje je neprimjereno i neukusno da je tako naziva drugi nositelj vlasti – ova Vlada je za predsjednicu Republike i druga tijela javne Vlasti jednostavno Vlada, koja je legalna, izabrana i ima svoje ovlasti. Ako drugo tijelo vlasti, pa i predsjednica, ministra naziva „tehničkim“, to znači da ga vrijeđa na osobnoj razini.

To znači da je je sukob institucija postao osobni, emotivni, i da se predsjednica SPUSTILA na razinu ulične svađe. Da je ono što bi u Dalmaciji rekli – postala PEŠKARUŠA. To što je Kolinda Grabar Kitarović ocijenila da „Vlada nije u stanju voditi zemlju“ (veliko slovo, predsjednice!), i da njoj prepuštaju izvršne ovlasti – znači da predsjednica ili NEMA POJMA, ili bi DRŽAVNI UDAR, ili zaziva RATNO STANJE ili je, što je najviše vjerojatno – predsjednica je postala OBIČNA KARAMARKOVA BOJNA KOKOŠ.”

Stari terenac SKH-SDP Marko Melčić na svojemu FB-profilu kaže: “Predsjednica je OPASNA! Neki dan sam videći njen policijski razgovor s izbjeglicama ustvrdio da je NEHUMANA, ali sad vidim da je i OPASNA za demokratski ustavni poredak! Ne bi prezala od DRŽAVNOG UDARA. Očekujem da se i HDZ ogradi od protustavnih POSIZANJA predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za izvršnom vlašću. Zanimljivo da su i Vesna Pusić i Ivana Petrovic pomislile da je predsjedničin Facebook profil hakiran jer je njena izjava toliko NEVJEROJATNA.”

Književnik, enciklopedist iz Leksa, Velimir Visković domeće: “Ona ponovo pokazuje kako NIJE DORASLA funkciji koju obnaša. Sad bi i DRŽAVNI UDAR provela! Ako već ona NE ZNA koje su joj ustavne ovlasti, što joj to Šeks ne kaže?! Ili se Šeks opet malo previše opustio.”

Satiričar Nikola Bajto u “Нovosstima/Новосcтима” prenosi razmišljanja sociologa Srđana Dvornika: “Ona tu doista pokazuje NESAMOSTALNOST. Radi li se o tome da je unaprijed dogovoreno da će biti VOJNIKINJA PARTIJE ili je to izraženiji oblik njene OGRANIČENE POLITIČKE PERSPEKTIVE, to ne znam.

Stjepan Mesić je odmah pokazao da je nezavisan igrač, Ivo Josipović je došao iz SDP-a ali je vrlo brzo počeo voditi svoju politiku, no ona se jednostavno NIJE IZDIGLA na razinu svoje funkcije i usvojila perspektivu iznad političkih opcija – kaže Dvornik. – Mađarska Viktora Orbana hrvatskoj predsjednici i predsjedniku HDZ-a puno je važnija kao unutarnjopolitički uzor nego kao vanjskopolitički izazov.

ŠTETU koju bi Hrvatska zbog toga mogla pretrpjeti, pretvarajući se u ograđenu malu ksenofobičnu zemlju, oni doživljavaju kao vlastitu korist. Tomislav Karamarko svakog dana svojim predizbornim porukama, od zazivanja lustracije do najavljivanja ‘drugog Domovinskog rata’, pokazuje da slijedi tuđmanovsko-orbanovsku ideju iliberalne demokracije, a prošlog je tjedna s više predizbornih skupova, prije nego što će u Rijeci najaviti smjenu intendanta tamošnjeg HNK-a Olivera Frljića, najavljivao širok UDAR NA CIVILNO DRUŠTVO, navodeći da se ‘pare bacaju iz proračuna za svakakve udruge koje nikome ne koriste’. Te njegove poruke variraju OD AUTORITARNIH DO GOTOVO TOTALITARNIH. Generalni stav da mu civilno društvo neće smetati stav je nekoga s ambicijom autoritarnog vladara – podvlači Srđan Dvornik.”

U istom glasilu, stanoviti Dragan Grozdanić donosi i navode stanovitog Gordana Bosanca iz Centra za mirovne studije: “Predsjednica gleda na izbjeglice iz pozicije TZV. brige za nacionalnu sigurnost jer jedino u tom segmentu IMA NEKE SIMBOLIČNE ovlasti. No, upozorava Bosanac, tu čini najveću POGREŠKU jer izbjeglice najmanje predstavljaju sigurnosni problem.

Kako bi se pokazala angažiranom oko izbjeglica, IZMIŠLJA sigurnosne prijetnje kojih nema i onda na njih odgovara prijedlozima koji su PROMAŠENI. Ni u jednom trenutnu NISMO MOGLI VIDJETI NJEZINO LJUDSKO LICE, koje se ne može kreirati FLOSKULAMA kako ‘ljudima treba pomoći’. Kada bi se predsjednica brinula o sigurnosti zemlje više kroz koncept ljudske nego domovinske sigurnosti, puno kvalitetnije bi se mogla nositi s izazovima ove humanitarne krize – smatra naš sugovornik, dodajući da u ovakvoj situaciji primarno morate vidjeti ljude, a tek onda izazove.”

Jadranka Kosor, v.d. premijerke u predmilanovićevskom periodu koja na predstojeće izbore ide na listi ražalovanog HNS-ovca Radimira Čačića, na svojemu Twitteru, cvrkuće: “Fb PRIJETNJE zahtjevaju ozbiljnu analizu. Ovo više nije smiješno.” (…) “Nitko do sada nije NAGAZIO na Ustav i ustavne ovlasti kao ovo prijeteće Fb priopćenje. (…) “Ne može se svatko jednako uspješno boriti s vlastitim OGRANIČENJIMA I KOMPLEKSIMA. Ta borba mora biti stalna za vlastito dobro.” (…) “S državom se, gospođo, ne šali!”

Aleksandra Kolarić, komunikologinja sa SDP-ovim backgroundom, twitala je: “Znala sam da će me na kraju zapasti apsurdna situacija da branim Milanović.(evu) vladu. Nisam mislila da će se raditi o borbi protiv DRZ.(avnog) UDARA.”

Najveći nerealizirani wannabe milanovićevsko-josipovićevske Hrvatske, Bojan Glavašević, također putem Twittera, poručio je: “Predsjednica PRIJETI DRZAVNIM UDAROM. Ako ovo nije NARUSAVANJE USTAVNOG PORETKA, ne znam sto jeste.” (…) “Ustav je vrlo jasan. RH nije neposredno ugrožena, a ako se Vrhovnica TOME NADA, to je i TUZNO I OPASNO”, prenio je ultratiražni tabloid 24sata.

Na svojemu FB-profilu, haenesovac Goran Beus-Richemebergh (uz priloženi parodijski video-klip), tobože duhovito je zapisao: “Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (Nap. – kojemu je na čelu predsjednica njegova HNS-a) uručilo službenu notu Vladi u Pekingu, kojom traži objašnjenje i istragu o tome što je Predsjednica RH KONZUMIRALA tijekom svoga boravka u Kini.”

Ima takvih ispada, kažem,
neshvatljive mržnje, uvreda,
poruka, poduka i zastrašivanja,
još jedno golemo mnoštvo,
ali – zaboga – što je vama, ljudi?

(I što bi dali za samo jednu ovakvu fotku, ha?)mate kolinda, intervju


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->