Miro Kovač: U Münchenu mi nitko nije spomenuo Hasanbegovića i Lozančića

veljača 15, 2016 maxportal
Share Button

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je u nedjelju navečer da mu nitko na razgovorima u inozemstvu nije niti spomenuo slučajeve ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i šefa SOA-e Dragana Lozančića.

“To vam je proizvod pričica u našoj zemlji. Nitko to nije niti spomenuo u Münchenu. Mi smo jedno razvijeno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo reći što misli”, odgovorio je Kovač na pitanje je li bio suočen s kritikama zbog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i optužba hrvatske ljevice da je nova vlada donijela fašizaciju Hrvatske.

Kovač je zajedno s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović od petka do nedjelje sudjelovao na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, a dosad je u mandatu bilateralno posjetio BiH, Mađarsku i Njemačku.

Slično je odgovorio i na pitanje je li se Hrvatska osramotila pred svojim saveznicima zbog situacije sa šefom SOA-e Draganom Lozančićem čiju je smjenu potpisala predsjednica države, ali zasad još ne i premijer Tihomir Orešković.

“Hrvatska je samostalna i suverena država. Mi ovdje skrbimo o sebi i hrvatskoj budućnosti. Vjerujte mi, to nije tema ni u Njemačkoj niti igdje drugdje”, rekao je Kovač, dodavši da se radi o normalnim demokratskim procesima.

Šef hrvatske diplomacije ponovio je u razgovoru da će, zatvori li Austrija granicu za imigrante to posljedično učiniti i Slovenija, a onda će morati i Hrvatska.

“Naša opcija je da efikasno surađujemo sa Slovenijom, Srbijom, Makedonijom, Grčkom, Austrijom i Njemačkom. Ako Austrija zatvori granice, logičnim slijedom isto će učiniti i Slovenija, onda ćemo morati i mi.

Ako dođe narušavanje tog migracijskog tijeka prema zapadu, onda ćemo i mi morati zatvoriti granicu sa Srbijom, a Srbija s Makedonijom. Tu dolazimo do domino efekta. Mi kao EU moramo djelovati globalno i imati svijest o tome što se događa u Siriji. Najveća odgovornost leži na velikim zemljama Europske unije”, zaključio je Kovač.

MP/Foto:FaH
Komentari
Share Button