Pater Ike Mandurić: “Bliskiji mi je i domoljubniji Vlaho Orepić nego bilo koji Mamić!”

srpanj 6, 2016 maxportal
Share Button

NAKON što je portal Narod.hr objavio komentar Željko Sakić: Što bi se dogodilo da je na vikendicu vojnog lica Vlahe Orepića 1. srpnja 1986. bačen kamen?, na njegov tekst na Facebooku je odgovorio pater Ike Mandurić. Pater Mandurić “bocnuo” je inače mu blizak i očito drag portal, inače ih ih ne bi opominjao i podsjećao na kršćanske vrijednosti koje trebaju njegovati.

Stav patera Mandurića prenosimo u cijelosti:

“Ne sviđa mi se narav napada portala Narod.hr na ministra Orepića. Kao ni slične kampanje napadanja na bilo koga drugoga, ma gdje se pojavile i ma protiv koga bile usmjerene.

Ministar se javno pitao što je Mamić kao okrivljenik za nogometna mešetarenja radio u delegaciji HNS-a na tribinama. Recimo da to i nije bilo primjereno. Ali portal ne ostane na argumentima, nego onda na ministra krenu napadi zbog toga što je bivši oficir JNA. Iako se i on polovicom ’91, stavio u obranu Hrvatske – onda kad su to učinili i drugi zaslužni heroji Domovinskog rata: Rudolf Perišin, Krstičević, Matijaš Pauk, Borković, Dedaković … I sve do kraja rata bio aktivan u obrani svugdje gdje se to od njega tražilo – za razliku od Mamića.

Vjerujete li vi da je JNA-prošlost ministra Orepića ono što istinski smeta ovaj portal, i da je kriterij najednom postao tako rigorozan i isti prema svima? Ja baš i ne. Naime, i kao bivši oficir JNA, budući da se od ’91 do kraja rata vrlo aktivno borio za Hrvatsku, meni je Orepić svakako bliskiji i domoljubniji nego bilo koji Mamić, čak i da nije mešetar.

Pa je posve nekorektno, i zvuči pamfletistički nekoga selektivno etiketirati radi predratne povijesti, a drugima o tome šutjeti. To s pravednošću ili s kršćanstvom nema veze. Nadam se samo da portal neće i usvojiti kršćanima krajnje neprihvatljivu terminologiju Velimira Bujanca koji ljude vrijeđa na osnovi prezimena. A da ne spominjemo kako ovaj portal nikada ne spominje ne baš uzornu političku prošlost gradonačelnika Bandića, i kojem skoro da prizna veću moralnost i domoljublje nego Orepiću, ili to kako ga kao gradonačelnika nikada nije prozvao ili sumnjičio za bilo koji krimen o kojem su drugi portali itekako pisali.

Narod.hr je nakratko zaboravio na svoju misiju, da bude primjer objektivnog novinarstva. Nepristranog, poštenog, hrabrog…

Dragi moj narod.hr, vratite se svojoj misiji. Budite hrabri u opominjanju i prozivanju, ali svih redom, a ne samo nekih. Budite objektivni, a ne tendenciozni. Ili šutite o svima i bez iznimke. Nemojte olako prokockati ono što mukotrpno gradite, jer nam treba narod.hr baš onakav kakvim se i predstavlja.

Nezavisan, Aktualan, Relevantan, Objektivan, Drugačiji. Kako to gordo zvuči!”

Maxportal/ Foto: pxllKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button