Plenković: S Mostom možemo koalirati, ali jamčim da im mjesto premijera nećemo prepustiti

31 srpnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

”MOST je HDZ-ov potencijalni partner kroz suradnju na vrlo jasnim načelima i temeljima”, kazao je Andrej Plenković za N1 televiziju, svjestan da je ‘eksperiment koji smo imali godinu dana pokazao i neke nedostatke i manjkavosti’.



”U bilo kojoj demokraciji, kad se postigne postizborna suradnja, onaj partner koji je najsnažniji treba imati svoga čelnika kao predsjednika vlade. To je demokratski standard i u drugim zemljama”, podsjetio je šef HDZ-a i naglasio da ta stranka neće nikada pristati na ucjenu Mosta, ako oni budu slabiji na izborima, da im HDZ prepusti mjesto premijera.

”Cijenim Oreškovića, mislim da je on došao pomoći Hrvatskoj u jednom delikatnom trenutku, ali ne vidim zašto Most ili bilo koja druga stranka ne bi pristali da premijer bude iz redova najsnažnije stranke. Mi ćemo biti najjača stranka nakon izbora i očekujem da se takav standard poštuje. Ne prihvaćam nikakve ucjene, bilo da je riječ o privatnom životu ili politici, tu još manje. Važno je da se to zna od samog početka”, poručio je šef HDZ-a.

Mogućnost velike koalicije?

”Cilj HDZ-a je, kao prvo, pobijediti na izborima. Računamo na više mandata nego što smo dobili prošli put, a nakon toga tražit ćemo partnerstva s drugim strankama i zastupnicima s kojima ćemo naći i svjetonazorsku i programsku podudarnost’, kazao je Plenković upitan o mogućnosti velike koalicije, dodavši kasnije kako ‘u ovom trenutku smatra da velika koalicija nije na dnevnom redu, a ono što jest na dnevnom redu je borba za potporu birača’.

Svojega prethodnika Tomislava Karamarka i šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji su nakon prošlih izbora na neki način pristali na ucjenu slabijeg partnera, odbijajući mogućnost međusobne suradnje, Plenković nije htio komentirati.

Što se tiče Milanovića, koji za njega ima dosta riječi hvale u odnosu na Karamarka, Plenković je zadovoljno ustvrdio da je ‘za to da se politički diskurs digne na razinu sadržaja. Moramo voditi politiku i dijalog koji su ključni za hrvatske birače, spreman sam za dijalog sa svim partnerima’. ‘Mi se znamo dugi niz godina, obojica smo počeli u Ministarstvu vanjskih poslova’, podsjetio je Plenković te kazao da za njega ‘SDP nije nenarodna vlada, nego hrvatska politička opcija koja zagovara svoje stavove i ja ću se sučeliti programima i argumentima’.

Gdje je nestao HSP AS

Na pitanje zašto se HDZ odrekao nekih partnera, prije svega HSP AS-a, Plenković je odgovorio indirektno kazavši da ‘u 2016. imamo nove izazove, koji su prije svega kvalitetno korištenje međunarodnog položaja te fokus na gospodarska i socijalna pitanja. Ovi izbori su prilika da HDZ s novim predsjednikom pokaže jednu hrabrost i pristupi izborima na vrlo transparentan način. ‘Stara’ Domoljubna koalicija je prestala postojati kad je vodstvo HSS-a trgovinom foteljama odlučilo otići u lijevu koaliciju’.

Izrazio je žaljenje zbog tog njihova postupka jer je, kako reče, ‘HSS jedina sestrinska stranka s HDZ-om’. Što se tiče budućih suradnji, kazao je da ‘HDZ sad ide vidjeti može li s ovakvim programom i ljudima dobiti potporu’. ‘HDZ je stranka desnog centra, to je naš profil, mi ćemo izaći sa svojim programom, a ako nakon izbora s onima koji prijeđu izborni prag budemo mogli naći zajednički jezik, mi smo otvoreni za suradnju. To što nismo u nekoj predizbornoj koaliciji, ne znači da su vrata dijaloga zatvorena’, poručio je.

‘Moj angažman u HDZ-u je dugoročan, profilacijski i transformativan. Želim da HDZ u budućnosti bude stranka koja u identitetskom smislu nema nikakvih dilema. Želimo biti faktor stabilnosti na hrvatskoj političkoj sceni, s kojim će drugi partneri tražiti suradnju. Suradnja kakva je postojala u Domoljubnoj koaliciji je u mnogim aspektima bila korektna, sada je došlo novo vrijeme, želim da HDZ bude dovoljno snažan i da na izbore ide samostalno, a nakon toga ćemo razgovarati s partnerima’, pojasnio je novi šef HDZ-a koji stranku ‘želi vratiti čvrsto u desni centar’.

O Hasanbegoviću, Karamarku, Kalmeti , Brkiću

Upitan kako se u to lice HDZ-a uklapa Zlatko Hasanbegović, Plenković je, kao jednom ranije upravo sam Hasanbegović, dao preporuku za čitanje: ”Savjetovao bih svima koji o gospodinu Hasanbegoviću imaju određene rezerve da pročitaju njegov intervju u Le Mondu od prije dva mjeseca, koji nažalost nije dobio odjeka u hrvatskim i regionalnim medijima, ali mislim da je on tamo jako dobro obrazložio svoje stavove. On je član Predsjedništva HDZ-a, ministar kulture, on će imati svoje mjesto i u HDZ-u, pa i u ovom izbornom ciklusu. Što će biti nakon toga, takvih jamstava nema nitko pa ni on”.

Milijan Brkić je zamjenik predsjednika stranke. Bio je na svim ključnim sastancima koje sam ja organizirao ovih prvih desetak dana svog mandata. Mislim da ima bitnu ulogu u stranci, dobio je mandat na Općem izbornom saboru HDZ-a. On će sigurno biti važan u našem redovitom radu, ali i na izborima’, poručio je novi šef HDZ-a te na pitanje hoće li Brkić nositi neku od lista, a priča se o listi za dijasporu, ustvrdio da o tome uopće nisu razgovarali:

”Ne zna ni nitko drugi tko će biti nositelj lista jer smo u fazi prikupljanja prijedloga. Kada dobijemo sugestije i prijedloge, imat ćemo raspravu. Želim da te liste budu kvalitetan spoj iskustva, mladosti i onih koji mogu doprinijeti na ovim izborima.”

O brojnim kontroverzama koje se vežu za Milijana Brkića Plenković odgovara:

”Što se tiče financiranja stranke, za to ja odgovaram od 17. srpnja i sada tražimo kako financirati stranku po tri načela koja sam ranije istaknuo. Želim da se sve odluke donose na tijelima stranke i tako će biti. Što se tiče financiranja, ono će biti zakonito, odluke će biti transparentne na tijelima. Jako ću paziti od koje ćemo banke uzimati kredite i kako ćemo prikupljati sredstva, kako će se plaćati članarine i prikupljati donacije. U ovom trenutku gledamo sve što je bilo u financijskom poslovanju stranke.”

Hoće li Karamarko i Kalmeta biti na listi, ne zna jer se o tome u stranci nije razgovaralo:

“HDZ neće bježati od ideoloških tema, ali u ovom trenutku bitno je da se koncentriramo na zapošljavanje mladih, nova radna mjesta i standard”, istaknuo je Plenković.

Četiri fokusa djelovanja

‘Predstavio sam program ‘HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske’, koji je povratak vjerodostojnosti HDZ-u, povratak povjerenja birača. Stavio sam četiri ključne teme na fokus našeg djelovanja.

Prvi je da HDZ u Hrvatskoj generira političku stabilnost, drugi aspekt je pravna sigurnost, što je, smatram, izuzetno bitno. Puno smo učinili na transformaciji našeg pravosudnog sustava, ali treba biti još učinkovitiji i neovisniji, da se svi postupci mogu brže rješavati. Treći aspekt, a koji je i najvažniji, jest kvalitetan okvir za gospodarski rast i razvoj, a tu ćemo akcent staviti na poreznu reformu‘, najavio je Plenković.

‘Mogu odmah reći da naši stručnjaci rade na smanjenju stope PDV-a. Već u prvoj godini mandata spustili bismo ga za jedan postotni bod, a do kraja mandata čak na 23 posto. Idemo za tim da se smanji i porez na dobit, on sada iznosi 20 posto, a išli bismo na to da bude 18 posto, a za poljoprivrednike, obrtnike, mikro i male poduzetnike 12 posto. Tako bismo rasteretili sve one koji privređuju.

Radimo i na tome da se smanji i porez na dohodak, a još ćemo vidjeti koje će stope biti najprimjerenije’, kazao je i dodao da ‘uz valorizaciju rada HDZ želi za najranjivije skupine u društvu provoditi kršćansko načelo solidarnosti’.

D. L.Maxportal/Foto:Hdz /gov.hr


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->