PLJAČKA S PEČATOM: Kriminal u HPB-u pod zaštitom uprave HNB-a!

14 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić podnio je prošli tjedan Hrvatskom saboru izvješće o radu Hrvatske narodne banke o kojem bi se po prvi puta trebalo glasati ovaj tjedan.



Izvješće je uzburkalo političku scenu na kojoj su s jedne strane istupali oni koji zagovaraju uvođenje reda, odgovornosti  i kontrole zakonitosti rada HNB-a, a s druge strane oni koji zagovaraju nastavak uhodane prakse po kojoj HNB ne bi trebala predmetom kontrole zakonitosti rada, poput bivšeg ministra financija Ivana Šukera.

Ivan Šuker, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, zagovarao je da guverner HNB-a, kao i u proteklim godinama, samo pročita izvješće HNB-a bez glasanja o njegovom prihvaćanju ili neprihvaćanju.

POVJERENJE JE DOBRO, KONTROLA JE JOŠ BOLJA!

Tko su osobe ili bolje reći predstavnici tijela i institucija koje se protive nadzoru i kontroli zakonitosti rada ističući navodnu ugroženost HNB-a kao neovisnog i samostalnog tijela?

ivan šuker

Ivan Šuker

Najglasniji zagovornik Hrvatske narodne banke i očuvanja postojeće prakse po kojoj se o izvješću HNB-a ne bi trebalo glasati je bivši ministar financija Ivan Šuker koji je kao potpredsjednik Vlade potpisivao prodaju državne imovine a da prethodno nije niti pročitao što potpisuje kao što je to bio slučaj prodaje Ine mađarskom MOL-u.

Zaista, zašto mijenjati takvu dobru i uhodanu praksu po kojoj su odgovorni zapisničari, ali ne i oni koji ugovore o prodaji državne imovine potpisuju bez da su prethodno upoznati sa sadržajem ugovora.

Očito je kako Hrvatskoj treba još dosta promjena na političkoj sceni kako bi se uspostavio red, rad, disciplina i država koju će voditi stručne i odgovorne osobe kojoj su državni interesi prioritet nad foteljom i lagodnim životom bez stresa i odgovornosti.  

Bankari lagodan život osiguravaju samo odabranim koji zastupaju interese banaka na štetu građana i državnog proračuna. A takvih je još uvijek podosta na šarolikoj hrvatskoj političkoj sceni.

Mostovi predstavnici su jedinstveni u stavu da nad radom svih institucija, pa tako i Hrvatske narodne banke treba izvršiti kontrole i nadzor rada, što ni u kom slučaju ne znači bilo kakvo zadiranje u neovisnost rada i poslovanja. Jer, neovisnost ne podrazumijeva rad institucija bez kontrole i nadzora. Upravo suprotno, kontrolom i nadzorom se minimaliziraju mogućnosti nezakonitog, netransparentnog i selektivnog rada Hrvatske narodne banke u postupcima kontrola banaka i kreditnih institucija čime se sasvim opravdano i u interesu države stavlja pod kontrolu zaštita nacionalnih interesa.

lovrinović, marić. kovačić

Ivan Lovrinović                                Goran Marić                     Ivan Kovačić

I saborski zastupnik Goran Marić koji je ujedno i predsjednik saborskog odbora za financije i državni proračun zalaže se za kontrolu i nadzor poslovanja Hrvatske narodne banke koja u proteklih 25 godine nije polagala račune nikome u državi, što je, sada je to izašlo na vidjelo, očito bio i još uvijek je nečiji interes.

NEZAKONITO OTUĐILI VIŠE OD 6 MILIJUNA KUNA S RAČUNA HPB-a!

Ali zasigurno ne i hrvatski nacionalni interes kojeg bi trebali štititi svi, a posebice oni kojima smo državu povjerili na upravljanje. Zaštitu nacionalnih interesa nije moguće provesti na način da Hrvatska narodna banka, državno odvjetništvo i ostala tijela i institucije svoja izvješća dostavljaju Saboru na znanje bez mogućnosti izvršenja kontrole zakonitosti rada i poslovanja u skladu sa zakonskim propisima.

Praksa po kojoj bi se izvješća prihvaćala bez analize rada i poslovanja očito postaju prošlost zahvaljujući jedinstveno zauzetom stavu zastupnika MOSTA, inicijativi predsjednika Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića, ali i velikog broja zastupnika Domoljubne koalicije.

Sva tijela i institucije države trebaju biti podložni provjerama i kontrolama što ni u kom slučaju ne zadire u njihovu neovisnost, a oni kojima to smeta, trebaju odmah odstupiti i biti provjereni za svoj rad u proteklom periodu.

Stoga, treba preispitati rad svih institucija u proteklih 25 godina, pa tako i Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija koje se godinama zaduživalo po lihvarskim kamatama u nekoliko vodećih „hrvatskih“ banaka koje su u bescjenje prodane domaćim zasad nedodirljivim bankarskim tajkunima, Lukoviću, Prki, i drugima.

maletić, vujić

Čedo Maletić                                                         Tomislav Vujić

NEZAKONITOSTI I NEPRAVILNOSTI U RADU HPB-a PRIJAVLJENE HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI, VLADI I SABORU REPUBLIKE HRVATSKE!

Grupacija Fantasyland iz Samobora prošli je tjedan putem dopisa izvijestila Vladu i Sabor Republike Hrvatske o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d., te Hrvatske narodne banke koja je zaštitila kriminal u HPB-u i nije poduzela odgovarajuće mjere kojim bi spriječila nezakonito otuđenje više od 6 milijuna kuna sa računa Hrvatske poštanske banke u korist privatnih računa bivšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića i dr.

U pismu se između ostalog navodi kako su prijave grupacije Fantasyland upućene prema Hrvatskoj narodnoj banci iz razloga što je uprava Hrvatske poštanske banke d.d. postupala protivno Zakonu o kreditnim institucijama i Odlukama HNB-a zbog čega su predsjednik uprave Tomislav Vujić i članovi uprave HPB-a prijavljeni zbog ne iskazivanja sudskih sporova u financijskim izvješćima HPB-a na način propisan Zakonom o kreditnim institucijama i Odlukama HNB-a, te zbog ne iskazivanja rezervacija od strane uprave HPB-a po sudskim sporovima sukladno zakonu, Odlukama i pravilnicima HNB-a kojima je propisana obveza, način i visina rezervacija po sudskim sporovima

Nadalje u prijavi se navodi kako adekvatnost kapitala Hrvatske poštanske banke d.d. od 6,8% predstavlja okolnost zbog koje je Hrvatska narodna banka imala obvezu odmah i bez odlaganja postaviti posebnu upravu ili povjerenika što od strane Hrvatske narodne banke protivno zakonu nije učinjeno, te isto pokazuje selektivnost u primjeni zakona i pravila koji očito ne vrijede jednako za sve.

Boris Vujčić

Boris Vujčić, guverner HNB-a

U pismu se navodi kako je Hrvatska narodna banka odgovorna jer nije zabranila isplatu dividende i bonusa uslijed pada adekvatnosti kapitala Banke ispod zakonom propisanog minimuma, te izvršenih dodatnih rezervacija utvrđenih od strane HNB-a, a što je rezultiralo nezakonitom isplatom 6,4 milijuna kuna otpremnine članovima Uprave Čedi Maletiću, Boženki Mostarčić i Tanji Šimunović (javna objava HPB 2014.g., str. 33)

Isplata je izvršena nezakonitim postupanjem novog predsjednika Uprave HPB-a Tomislava Vujića i članice Uprave Dubravke Kolarić uz suglasnost predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d. Dražena Kobasa, iako je Banka iskazala gubitak u iznosu od 630.820.000,00 kuna.

Nadalje se u prijavi navodi kako je sukladno zakonu, Hrvatska narodna banka obvezna izvršiti kontrolu i nadzor, te u slučaju utvrđenja nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatske poštanske banke d.d. rješenjem naložiti otklanjanje istih, a protiv odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke d.d., Uprave HPB-a i Nadzornog odbora HPB-a pokrenuti prekršajne postupke i ostale odgovarajuće mjere, jer u protivnom i sama snosi odgovornost za nastalu štetu.

Međutim, Hrvatska narodna banka je unatoč saznanjima o podnijetim tužbama Fantazija projekt i dr. protiv Hrvatske poštanske banke d.d. propustila izvršiti kontrolu vezano uz zakonsku obvezu iskazivanja sudskih sporova i rezervacija sredstava po sudskim sporovima, te nije sukladno zakonu kao regulator poduzela odgovarajuće mjere vezano uz prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatske poštanske banke d.d. iako se poslovanje kreditnih institucija prati i kroz izvješća na mjesečnoj, tromjesečnoj, polugodišnjoj i godišnjoj razini.

Nadalje, u pismu grupacije Fantasyland se navodi „kako je radi općeg interesa potrebno utvrditi sve povlaštene kreditne plasmane u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., kao i one kreditne plasmane po kojim su otpisivani milijunski iznosi kroz stečajne postupke i predstečajne nagodbe, te utvrditi na koji je način rasprodavana imovina pod zalogom Banke trećim osobama  i po deset puta nižoj cijeni od tržišne.

D. Lukić/Foto:faH

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->