Strah u redovima “stručnjaka” koji žele uspostaviti kontrolu nad zastupnicima MOST-a!

studeni 30, 2015 maxportal
Share Button

ULASKOM 19 zastupnika MOST-a u političku igru, nervoza i stupanj pripravnosti među članovima interesne skupine Ivice Todorića dignut je na najvišu razinu.

U lobiranja oko sastavljanja „stručne“ Vlade nacionalnog jedinstva uključeni su svi akteri iz političkih struktura pod kontrolom Todorića zaduženih za kontrolu i nadzor političkih kadrova uhljebljenih u strukturama vlasti koje su se u protekla dva desetljeća pozicionirale na vodeće i bitne funkcije u državi.

Ako su ovo kandidati za stručnu Vladu nacionalnog jedinstva koji bi Hrvatskoj trebali donijeti bolji život i blagostanje, ne piše se dobro Lijepoj našoj.

gregorić, valentić

A država, to smo i mi, obični građani koji samo žele stati u kraj lopovima i pravnoj državi ustrojenoj prema interesima nekolicine, a na štetu svih nas. Je li ovaj sastav nove „stručne“ Vlade zaista ono što treba našoj državi nakon svih privatizacijskih pljački koje su se odvijale pod pokroviteljstvom SDP-a i HDZ-a, te uz zaštitu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji u dvanaest godina obnašanja dužnosti na mjestu glavnog državnog odvjetnika nije okončao niti jedan postupak pokrenut protiv kriminala u privatizaciji.

I ne samo onoj koja se odvijala 90-tih u vrijeme HDZ-ove vladavine, već i one koja se odvijala i nakon toga, a koja i danas traje.

Promijeniti naziv institucije iz Hrvatskog fonda za privatizaciju u Agenciju za upravljanje državnom imovinom, pa potom u Centar za restrukturiranje i prodaju, samo je pokušaj zataškavanja kriminala od strane visoke politike koja je taj kriminal omogućila i u tome izravno sudjelovala.

bajić cvitan

Dinko Cvitan i Mladen Bajić

Istim stopama ide i njegov nasljednik Dinko Cvitan ako ga tako uopće možemo nazvati obzirom da je isti kao ravnatelj USKOK-a proizvod i desna ruka Mladena Bajića kojeg je operativno pratio u svim proteklim godinama apstinencije u radu tijela kaznenog progona u kojim je opljačkana naša država I još gore od toga, zaštićen opljačkani kapital zbog nečinjenja Mladena Bajića i Dinka Cvitana.

Stoga je licemjerna uopće i pomisao okupljanja stručnjaka poput ovih uspješnih poduzetnika koji svoj uspjeh temelje na uništenju dobara i imovine u vlasništvu države koja potom prelazi u njihovo privatno vlasništvo po već uhodanim šprancama i metodama po već unaprijed dogovorenim netransparentnim natječajima i privatizacijama.

Zanimljivo je kako ta imovina i tvrtke u državnom vlasništvu nakon preuzimanja od strane interesnih grupa u vrlo krakom roku postaju izuzetno profitabilna i uspješna, a sve to pod vodstvom tih istih kadrova pod čijim su upravljanjem u vlasništvu države poslovali s enormnim gubicima.

Stoga, prvi korak provođenje reformi treba biti i preispitivanje svih privatizacije i uvjete pod kojim je u bescjenje rasprodavana imovina i tvrtke u vlasništvu države poput LEDA, ZVIJEZDE, KONZUMA, JAMNICE, VUPIKA, BELJA, i još na desetke milijardi vrijednih tvrtki kojim su u ime države upravljale osobe koje se sada nalaze ili su se nakon toga godinama nalazile na platnom spisku Ivice Todorića.

Također, i čitav niz ostalih osoba koje su sa pozicija političke moći činile štetu državi u korist grupacije okupljene oko koncerna Agrokor i Ivice Todorića poput Mladena Vedriša, guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, pomoćnika ministra financija Damira Kunšteka, gradonačelnika Milana Bandića i ostale političko-gospodarske elite koja je metastazirala u svim bitnim segmentima društva.

Kadrovi okupljeni oko Ivice Todorića koji su predloženi kao kandidati za stručnu vladu nacionalnog jedinstva poput Franje Lukovića, Nikice Valentića, Mladena Vedriša i Franje Gregorića, idealna su prilika za razotkrivanje njihove uloge u privatizacijskim radnjama kojim je otuđena imovina i gospodarski potencijal države pod njihovim djelovanjem.

Još im nedostaje bivši guverner Željko Rohatinski koji je nakon razrješenja s mjesta guvernera HNB-a prebačen u sustav AGROKOR u čijem interesu je očito oduvijek i radio, kao i bivši predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić koji je zaštitu potražio u Todorićevoj grupaciji uslijed mnogobrojnih prijava i procesa koji se vode zbog nezakonitosti počinjenih u vrijeme kada je obnašao mjesto predsjednika uprave HPB-a.

Ili pak Božo Prka koji je zajedno s Todorićom još u Vlaku slobode najavio smjer u kojem će ići širenje poslovnog carstva nakon oslobođenja Hrvatske od okupatora. Ni prijetnje Borisa Lalovca o pronađenim miljunima EUR-a nisu stale na put duetu iz Vlaka slobode.

Stoga, idealno bi bilo još malo pričekati sve prijedloge i kandidate za formiranje „stručne“ Vlade nacionalnog jedinstva, a nakon toga preispitati i njihov rad u proteklih 25 godina, te rad pravosudnih tijela koji su zaštitili kapital stečen ne samo privatizacijskom pljačkom koju je zaštitio Ustavni sud odlukom u slučaju „Sanader“, već i sve ostale kriminalne aktivnosti kojim su gospodarski resursi države u bescjenje rasprodani ili putem koncesija predani na upravljanje tvrtkama u sastavu grupacije okupljene oko Ivice Todorića.

Maxportal će i nadalje izvještavati i javno objavljivati dokumente vezane uz nezakonit i nepravilan rad institucija države kojim se narušava pravna sigurnost građana i zataškava kriminal u pravosudnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske, te tražiti odgovore nadležnih i odgovornih.

D. Lukić/Foto: FaH/screenshot hrt
Komentari
Share Button