TEŠKI DEBAKL VESNE PUSIĆ: “Nakon ovog trebala bi odustati. Da se više ne sramoti!”

srpanj 22, 2016 maxportal
Share Button

PORTUGALAC  Antonio Guterres vodi u izboru za nasljednika Ban Ki-moona na dužnosti glavnog tajnika Ujedinjenih naroda nakon prvog glasovanja, dok je bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na začelju, rekli su diplomati.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je zadnja među kandidatima, s jedanaest obeshrabrujućih glasova, najviše od svih dvanaest kandidata, što bi je trebalo potaknuti da odustane od utrke, navodi agencija France Presse pozivajući se na neimenovane diplomate.Svaki od 15 veleposlanika Vijeća treba svakom kandidatu dati jednu od triju ocjena: “ohrabruje”, “obeshrabruje” i “bez mišljenja”. Guterres, bivši socijalistički premijer Portugala od 1995. do 2002. dobio je dvanaest “ohrabrujućih” glasova i tri “bez mišljenja”. Tuerk je imao jedanaest “ohrabrujućih” glasova, ali su ga dvije zemlje “obeshrabrile”. Guterres je ostavio snažan dojam na saslušanjima kandidata organiziranim u Općoj skupštini.

Razočarali su ostali istaknuti kandidati: direktorica UNESCO-a Irina Bokova zauzela je treće mjesto po broju ohrabrujućih glasova, devet – kao i bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim – tik ispred bivše novozelandske premijerke Helen Clark, s osam ohrabrujućih glasova.

Argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra i njezin slovački kolega Miroslav Lajčak zaostaju za njima. Na začelju su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i bivša moldovska ministrica vanjskih poslova Natalija German te bivša šefica UN-a za klimu iz Kostarike Christiana Figueres. Iza njih je jedino Vesna Pusić.

Premda je u ovom neslužbenom tajnom glasovanju načinjen prvi probir, nužna su i druga kako bi se postigao konsenzus o jednom kandidatu. Treba računati i s pravom veta kojim raspolaže pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija. One još mogu zaustaviti kandidata koji ima dobre izglede.

Konačni izbor je na Općoj skupštini koja će ga potvrditi u rujnu ili listopadu. Ban odlazi s dužnosti krajem godine. Novi krug izbora treba se organizirati idućeg tjedna.

Maxportal/Foto:Un

 Komentari
Share Button