IZLAZNE ANKETE: Bandić vodi u Zagrebu, Kerum u Splitu – razlika samo 105 glasova

lipanj 4, 2017 maxportal
Share Button

U 19 sati objavljene  su prve izlazne ankete. Bandić i Kerum u blagom su vodstvu, ali tijekom večeri očekuje se drama.Dosadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  osvaja 51,43 posto glasova birača, dok  Anka Mrak-Taritaš  osvaja 48,57 posto glasova birača. Anketirano je 3669 građana, a razlika između kandidata je 105 glasova.

Željko Kerum  osvaja 50,81 posto, Andro Krstulović Opara  49,19 posto glasova Splićana. Nevjerojatan je podatak da je razlika između njih samo 37 glasova. Anketirano 2370 građana.

Vojko Obersnel  pobjeđuje u Rijeci. Za njega je glasovalo, prema izlaznim anketama, 60,08 posto birača, dok je za Hrvoja Burića glasovalo 39,92 posto.

Najviše birača, gotovo polovica, izašla je u Ličko-senjskoj županiji, potom u Zadrskoj (45,34 posto), najmanje u Vukovarsko-srijemskoj (21, 7 posto). U Zagrebu je glasovalo 28,9 posto birača, u Splitu 26,7 posto, u Osijeku 23,6 posto te u Rijeci 20,9 posto. Metković bilježi visok odaziv, čak 49,9 posto.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) istaknulo je kako u drugom krugu lokalnih izbora nisu zabilježene ozbiljnije primjedbe, ni nepravilnosti.

Građani nam dojavljuju određene slučajeve koji ih smetaju, no u većini to nisu izborne nepravilnosti, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin i spominje kako se građani pritužuju zbog slika koje su vidjeli na biračkom odboru, ali i zbog slike bivšeg komunističkog vođe i šefa bivše države Tita u izlogu prazne trgovine.

DIP je s nadležnim povjerenstvima provjerio navode o nepravilnostima koje spominje nevladina udruga GONG, u velikoj mjeri pokazalo se da ti navodi ne stoje, poput onih da se u Zagrebu glasovalo zdravstvenom iskaznicom, te da je u jednom domu za starije bilo nedopuštenog pomaganja kod glasovanja.

U nadležnom izbornom povjerenstvu nemaju saznanja o glasovanju zdravstvenom iskaznicom, a u domu za starije, po svim je propisima, glasovala slabovidna osoba, kaže Lovrin i poziva da se kod sumnji u izborne nepravilnosti precizira gdje su i tko ih je napravio.

DIP-ove navode o mirnom izbornom danu potvrđuje MUP-ovo izvješće da danas nije bilo ni jedne prijave zbog remećenja javnog reda i mira na biralištima.

Izborni dan završava u 19 sati, prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 20 sati.

Ovi izbori su malo jednostavniji za birače nego u prvom krugu jer je manje glasačkih listića i manje kandidata – na svakom listiću samo po dva. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova birača. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug.

MP/foto: facebookKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button