Kadrovi iz Agrokora i mediji u službi krupnog kapitala! Bankari napadaju Božu Petrova i MOST

19 rujna, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mediji pod kontrolom bankarskog lobija i krupnog kapitala svakodnevno izvještavaju o tužbama banaka protiv države u slučaju „franak“, prikazujući alarmantno stanje po državni proračun čime se prejudicira ishod sudskog postupka koji još nije ni počeo



U vrijeme intezivnih pregovora oko sastavljanja buduće Vlade RH, tehnički ministar Zdravko Marić vrlo je aktivan i u drugim područjima svog djelovanja te ima dosad neviđenu medijsku kampanju kakvu nije imao niti jedan od kandidata na listama za parlamentarne izbore, pa ni on sam kao kandidat na listi HDZ-a.

Prisutnost tehničkog ministra Zdravka Marića u medijima posljednjih nekoliko dana nadmašila je sve, pa možda čak i Donalda Trumpa u predsjedničkoj kampanji uzimajući u obzir minutaže na radio i TV postajama te broj objavljenih članaka u tiskovinama i portalima koji se uglavnom nalaze pod kontrolom bankarskog lobija i krupnog kapitala.

Razloga tome je očito podosta, a osnovni je plasiranje teze kako su mogući sporovi banaka protiv države već unaprijed dobiveni u korist banaka čime se prejudicira ishod sudskog postupka koji zapravo još nije niti počeo. S druge strane, mediji pod kontrolom bankarskog lobija profiliraju tehničkog ministra financija Zdravka Marića kao „stručnjaka“ sa iskustvom čiji je status kao budućeg ministra financija neupitan, jer očito se radi o osobi koja je idealna za zastupanje krupnog kapitala.

Ako tome pridodamo i činjenicu da je Zdravko Marić svoje poslovno iskustvo stekao na pozicijama predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke na čije je mjesto imenovan 2009.g. bez ikakvog iskustva u bankarskom poslovanju, te činjenicu da je na mjesto ministra financija imenovan direktno iz Agrokora u kojem je imao primanja višestruko veća od sadašnjih na mjestu ministra financija, očito su posrijedi i viši interesi privilegiranih interesnih grupacija koji daju podršku u pozicioniranju Zdravka Marića na političkoj sceni s koje će u još većoj mjeri pridonijeti njihovom razvoju i preuzimanju gospodarskog potencijala države.

NACIONALNI INTERESI UGROŽENI ISTUPIMA DVOJICE MINISTARA!

Metodama pritisaka u sinergiji s nekoliko tehničkih ministara Vlade na odlasku pokušavaju se zauzeti što povoljnije pozicije banaka u mogućem sudskom epilogu zvan „švicarski franak“, što u najmanju ruku predstavlja ugrozu nacionalnih interesa od strane medijski eksponiranog „stručnjaka“ Zdravka Marića kao tehničkog ministra financija i Mire Kovača, tehničkog ministra vanjskih poslova koji bez ikakve pravne osnove i protivno ovlastima u javnosti iznosi svoje osobne stavove o pravnim pitanjima koji nisu u djelokrugu njegovog rada, a niti Ministarstva vanjskih poslova kojem je na čelu.

poslovni-1

Komentirati moguće sudske sporove protiv države i istupati u javnosti kao da su već unaprijed izgubljeni, neodgovorno je postupanje tehničkih ministara u Vladi RH Zdravka Marića i Mire Kovača koje očito ima i dublju pozadinu iza koje stoje interesi krupnog kapitala okupljenog oko nekoliko vodećih „hrvatskih“ banaka, Zagrebačke banke u vlasništvu UNICREDITO, Erste&Steiermarkische Bank i dr.

Gotovo svi mediji pod kontrolom moćnog bankarskog lobija i krupnog kapitala svakodnevno izvještavaju o tužbama banaka protiv države u slučaju „franak“, prikazujući alarmantno stanje po državni proračun ako se odmah ne bi pristupilo mirnom rješenju spora po kojem bi država i bez započetog sudskog epiloga platila bankama odštetu u iznosu ni manje ni više već 8 milijardi kuna.

Hrvatska će pokušati s bankama iznaći rješenje koje bi što manje opteretilo državni proračun i zaštitilo građane 

Metodama pritisaka u sinergiji s nekoliko tehničkih ministara Vlade na odlasku pokušavaju se zauzeti što povoljnije pozicije banaka u mogućem sudskom epilogu zvan „švicarski franak“, što u najmanju ruku predstavlja ugrozu nacionalnih interesa od strane medijski eksponiranog „stručnjaka“ Zdravka Marića kao tehničkog ministra financija i Mire Kovača, tehničkog ministra vanjskih poslova koji bez ikakve pravne osnove i protivno ovlastima u javnosti iznosi svoje osobne stavove o pravnim pitanjima koji nisu u djelokrugu njegovog rada, a niti Ministarstva vanjskih poslova kojem je na čelu.

miro-kovac-telefon

U udruzi Franak bijesni su na dr. Miru Kovača: Ji li on ministar Unicredita ili Hrvatske?

 

Komentirati moguće sudske sporove protiv države i istupati u javnosti kao da su već unaprijed izgubljeni, neodgovorno je postupanje tehničkih ministara u Vladi RH Zdravka Marića i Mire Kovača koje očito ima i dublju pozadinu iza koje stoje interesi krupnog kapitala okupljenog oko nekoliko vodećih „hrvatskih“ banaka – Zagrebačke banke u vlasništvu UNICREDITO, Erste&Steiermarkische Bank i dr.

Gotovo svi mediji pod kontrolom moćnog bankarskog lobija i krupnog kapitala svakodnevno izvještavaju o tužbama banaka protiv države u slučaju „franak“, prikazujući alarmantno stanje po državni proračun ukoliko se odmah ne bi pristupilo mirnom rješenju spora po kojem bi država i bez započetog sudskog epiloga platila bankama odštetu u iznosu ni manje ni više već 8 milijardi kuna.

No, sve to ne bi bilo zabrinjavajuće da se ne radi o istupima visokopozicioniranih dužnosnika, sadašnjih ministara u tehničkoj Vladi Tihomira Oreškovića koji već unaprijed stavljaju banke u nadređeni i povlašteni položaj kada su u pitanju moguće tužbe banaka protiv države.

Tako ministar financija Zdravko Marić ističe kako bi za državu bio prihvatljiv aranžman po kojem bi se bankama umjesto isplate novca iz državnog proračuna odštete isplatile putem poreznih olakšica i kroz izdavanje obveznica.

Međutim, nepoznanica ostaje tko je dao pravno mišljenje temeljem kojeg istupa u javnosti ministar finanacija Zdravko Marić o isplatama milijardi kuna putem poreznih olakšica, izdavanjem obveznica ili drugim po Republiku Hrvatsku „prihvatljivim“ modelima plaćanja?

Poslovni dnevnik od 16/17 rujna 2016.g., kao i brojni drugi mediji objavili su i izjave tehničkog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, koji naglašava „kako će hrvatska strana pokušati s bankama iznaći rješenje koje bi što manje opteretilo državni proračun, ali i zaštitilo građane koji su podigli te kredite.“

Nije jasno, tko je dao pravo tehničkom ministru vanjskih poslova istupati u javnosti vezano uz pravna pitanja i sudske sporove koje su u nadležnosti državnog odvjetništva koje sukladno zakonu zastupa Republiku Hrvatsku u sporovima pred sudovima. Rad Vlade Republike Hrvatske trebao bi biti koordiniran, a državno odvjetništvo sukladno čl. 88 Zakona o državnom odvjetništvu dužno je izvijestiti o stanju sporova iznimno visoke vrijednosti koji se vode protiv Republike Hrvatske.

No, očito kao i u mnogim drugim slučajevima, neke od zakonskih obveza nisu ispunjene od strane nadležnih i odgovornih tijela i institucija, pa su tehnički ministri Marić i Kovač prisvojili prava i nadležnosti koja im sukladno zakonu ne pripadaju čime svojim istupima u javnosti o pravnim pitanjima koja nisu u njihovoj nadležnosti ugrožavaju interese Republike Hrvatske i njenih građana zbog čega su već trebali intervenirati i ministar pravosuđa Ante Šprlje, i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, a ne nalaziti se na zajedničkim sastancima sa neodgovornim tehničkim ministrima i biti im suport u istupima koji zasigurno ne predstavljaju interes države.

DINKO CVITAN: „Najisplativija bi bila nagodba oko zakona o franku“

No, očito je svima njima medijska pozornost važnija od interesa države, osobito u vrijeme sastavljanja nove Vlade koja će u konačnici odlučivati i o budućnosti pozicije trojice tehničkih ministara i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. I sami medijski natpisi kojim se u Poslovnom dnevniku i drugim tiskovinama pojavljuju bombastični naslovi poput „Najisplativija bila bi nagodba oko zakona o franku“, očiti je pritisak na pravosuđe od strane interesnih grupacija okupljenih oko banaka i krupnog kapitala.

Istupi ministara popraćeni u medijima od strane već uhodanih novinara koji „prate“ teme od interesa bankarskog lobija, očito ukazuje na spregu politike i krupnog kapitala zbog čega se očekuje hitna reakcija nadležnih i mjerodavnih, te zabrana istupa u medijima tehničkim ministrima koji su namjerno ili nenamjerno, sada potpuno svejedno, odradili posao u interesu banaka, a na štetu države i njenih građana.

Maxportal je u medijima već više puta objavljivao i brojne druge tužbe protiv Hrvatske poštanske banke i Republike Hrvatske u iznosima koji su možda čak i veći od potencijalnih tužbi u slučaju „franak“, no ministar Zdravko Marić i Ante Šprlje nisu komentriali sudske postupke, pa čak niti prvostupanjske presude kojim je presuđeno protiv Hrvatske poštanske banke pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.

ORGANIZIRANI MEDIJSKI NAPADI NA MOST I BOŽU PETROVA! “BOLJE DA NAPADAJU, NEGO DA HVALE!”

Poslovni dnevnik u svom izdanju od 16/17 rujna 2016.g. objavio je članak pod naslovom „Petrov je u prvom mandatu najavljivao velike reforme, pa neka ih se sada prisjeti“, te podnaslovima „U Romićevu mandatu bilo je zakupa u kojima su jeftine državne hektare dobile tvrtke bez referenci i zaposlenika“, „Ako se žele reforme, tada se na pozicijama ministara moraju naći dokazani stručni pojedinci, a ne politički uhljebi“.

Čelnik MOST-a i potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov, možda je i mogao napraviti nešto više na provođenju reformi, osobito u resoru pravosuđa koje predstavlja preduvjet za razvoj gospodarstva na zdravim temeljima koji u pravno uređenim i gospodarski razvijenim državama omogućuju jednako i pod istim uvjetima tržišno natjecanje i mogućnost ostvarenja poduzetničkog pothvata.

poslovni-2

No, MOST na čelu s Božom Petrovom u vrlo kratkom periodu od nekoliko mjeseci u značajnoj mjeri očistio je hrvatsku političku scenu od brojnih političkih uhljeba i „stručnjaka“ koji su u proteklih 25 godina bili u službi korumpiranog gospodarstva, pa mu se u tom dijelu zaista nema što prigovoriti.

Učinkovitost Bože Petrova i MOST-a izuzetna je i za hrvatsku budućnost od presudnog značaja, te iznad svih realnih očekivanja onih koji su im povjerenje dali. Možda MOST ne raspolaže takvim „stručnjacima“ kao velike korporacije koje predstavljaju interesne grupacije i političke stranke, ali što se tiče učinkovitosti, MOST-u zamjerke nema, ona je na izuzetno visokoj razini što i jeste jedan od razloga zbog kojih se u posljednje vrijeme u politički život države pokušavaju ubaciti raznorazni „stručnjaci“ koji bi kroz političko djelovanje kontrolirali i nadzirali, te onemogućili rad tijela i institucija koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva.

A to je u prvom redu pravosuđe kao najveća prepreka razvoju gospodarstva čije se reforme tek očekuju, i po kojim najavljivanim reformama MOST uistinu još uvijek nije učinio ništa. Ili su možda izvršene neke pripremne radnje koje prethode ostvarenju zacrtanih reformi. Nekoliko mjeseci nije dostatan rok u kojem bi se riješili godinama nagomilani problemi u pravosuđu, a osobito ne sa kadrovima koji su za takvo stanje u pravosuđu odgovorni.

Ostaje nada da će i taj resor profunkcionirati, no zasigurno ne sa dosadašnjim pravnim ekspertima i „stručnjacima“kojima to nije bio interes.

Kao što reče Božo Petrov u izbornoj noći, „bolje da vas optužuju nego hvale“, jer „ako nas hvale treba se zabrinuti“.

D. Lukić/Foto:mp


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->